torstai 7. lokakuuta 2021

Historiallinen vinoutuma

Kuinka moni asiakas on huomannut kasvohoidossa ollessaan, että suoraan asiakkaan yläpuolella oleva loisteputkivalaisin näyttää olevan vinossa? Aika usein uusi asiakas kommentoi sitä, joten kerronkin tarkemmin, mistä on kysymys.


Hämeenlinna. Kuvaaja: Rácz, István. 1957. Museovirasto.


Historiallinen Hämeenlinna

Hämeenlinna on vanha kaupunki, jossa törmää monella tavalla historiaan. Kauneushoitolani on Hämeenlinnan pääkadun Raatihuoneenkadun ensimmäinen talo Goodmanista päin katsottuna eli osoiteessa Raatihuoneenkatu 33 A4. Raatihuoneenkatu on muotoutunut satojen vuosien aikana siihen kohtaan, missä se nyt on. 
Tuo hoitohuoneeni loisteputki ei ole vinossa, vaan vinossa on tämä koko talo, koska se on rakennettu Raatihuoneenkadun reunaa pitkin. Raatihuoneenkatu on siis aikojen saatossa kulkenut hiukan vinossa ja koska historiallisessa kaupungissa ei ole haluttu katua suoristaa on tämä kerrostalo rakennettu vinoon 1970-luvun lopussa. 
Kauneushoitolani on läpi talon tässä Raatihuoneenkadun mukaisessa reunassa ja huoneisto on myös vino. Kadun yläreunassa oleva hoitolani seinä on noin puolitoistametriä leveämpi kuin alareunan seinä, mutta tätä eroavaisuutta ei muusta huomaa kuin näistä loisteputkista. 
Tehdessäni täyden remontin tähän huoneistoon sähkömies oli sitä mieltä, että lamput laitetaan suoraan, eikä vinoa seinää myötäillen ja se on kelvannut minulle. Tämä on vain hauska yksityiskohta, mistä joskus tulee asiakkaiden kanssa puhetta.

Terveystarkastaja ei ymmärtänyt historiaa

Suurin ongelma tästä vinosta kerrostalosta ja huoneistostani tuli 1980-luvun alussa, kun muutin kauneushoitolani tähän. Silloin terveystarkastajan tarkastus ennen hoitolan avaamista oli tärkeä ja pelätty toimenpide. Terveystarkastajana oli jo iäkäs eläinlääkäri, joka oli tunnettu tiukkuudestaan ja byrokratian pyörittämisestä.
Olin itse vähän yli parikymppinen ja pelkäsin sekä kunnioitin tällaisia herroja, jotka pystyivät vaikka estämään yritykseni avaamisen. Onneksi nykyään tällainen asenne on jo ohitse.  Menin viemään tuolle terveystarkastajalle isännöitsijältä saadut piirustukset, joihin olin lisännyt kaikki työhöni liittyvät asiat.
Hetken rakennuspiirustuksia katsoessaan hän totesi, että piirustus on virheellinen, koska talo on piirretty vinoksi. Hän vaati minulta sellaisen rakennuspiirustuksen, missä Raatihuoneenkadun puoleinen seinä on suora. Olin ihan ihmeissäni, että mistä sellaisen saisin ja hän käski minua itse piirtämään uudestaan pohjapiirustuksen millimetripaperille niin, ettei vinoutta enää ole. 
Nykypäivänä kieltäytyisin moisesta simputuksesta, mutta silloin tein työtä käskettyä. Piirsin siis kosmetologin taidoillani uudet rakennuspiirustukset tästä kerrostalosta ja vasta sitten sain luvan avata hoitolan. Ihan kuin vino ulkoseinä olisi vaarantanut asiakkaiden terveyden, mutta byrokratia oli silloin sellaista ja virkamiehillä oli valtaa pyytää kaikenlaista hölmöäkin. 
Vasta 2000-luvun alussa täysremonttia tehdessäni minulle selvisi, miksi talo on vino, eikä se ole virhe. Se on jäänne menneisyydestä, kun talojen ja katujen suoruudella ei ollut niin väliä.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti