keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Miten kosmetiikka auttaa ihon vanhenemiseen?

Kerron tässä blogissa erilaisista ihonhoitomenetelmistä ja hoitotuotteista, mutta lyhyissä jutuissa en pysty kovinkaan paljoa selvittämään, miten kosmetiikalla ihoon vaikutetaan. Valitettavasti jotkut eivät ollenkaan ymmärrä, että iho on yksi elimistön osa, jota voidaan myös hoitaa.


Hormonitoiminta on kaiken perusta

Estrogeeni on ylläpitävä voima lähes kaikessa, mitä naisen elimistössä tapahtuu ja se on kaikkein suurin vaikuttaja ihonkin vanhenemisessa. Estrogeenin tuotanto alkaa vähenemään keskimäärin 36-vuotiaana ja noin 42-vuotiaana se on vähentynyt sen verran, että ihossa näkyy hormonitason lasku. 
Estrogeenin vähetessä iho alkaa ohentumaan, kimmosäikeiden joustavuus vähenee ja aineenvaihdunta sekä verenkierto hidastuu. Kuivassa ihossa tämä ohentuminen näkyy voimakkaammin kuin rasvoittuvassa ihossa. Tehokkailla ihonhoitotuotteilla voidaan hidastaa ihon ohenemista ja lisätä kosteutta päällimmäisiin solukerroksiin, jolloin iho pysyy joustavampana. Estrogeenin puute vähentää uuden ihosolukon syntymistä ja myös ihon pintakerroksen kuolleet solut irtoavat hitaammin. Iholle alkaa syntymään paksu kerros kuollutta ihosolukkoa ja se näkyy hilseilynä, pinta ryppyinä ja ihon väri on harmaan eloton. Tähän kaikkeen pystytään vaikuttamaan kosmetologin keinoin ja iho pysyy kuulaampana ja sileämpänä. 
Minulta joskus kysytään auttaako hormonikorvaushoito ihon vanhenemiseen. Teoriassa sen pitäisi auttaa, mutta monet ulkoiset tekijät kumoavat sen vaikutuksen. Missään tapauksessa en suosittele hormonikorvaushoitoa vaihdevuosiin pelkästään ihonhoidon takia. Itselleni ei edes ole tullut mieleen sellainen vaihtoehto omalla kohdallani. En ole käyttänyt hormonikorvaushoitoa, koska en ole sitä tarvinnut ja ihonhoidollisesti sen vaikutus on aika olematon. Estrogeenin määrä pitäisi olla suuri, jotta se estäisi ihon vanhenemisen ja siinä olisi jo paljon muita riskejä.

Aurinko nopeuttaa ihon vanhenemista

Estrogeenin lisäksi lähes yhtä suuri vaikutus ihon vanhenemiseen on uv-säteilyllä. Uv-säteily on todellinen ihon tuhoaja ja sen vaikutus pitäisi saada minimiin. Tietysti olisi paljon helpompaa heittää hormoninappi suuhun kuin huolehtia ihon suojauksesta säteilyä vastaan. Ehkä joskus vielä keksitään joku ihmepilleri, mutta nyt on vielä turvauduttava kosmetiikkaan ja oman toiminnan muuttamiseen uv-säteilyn suhteen.
Ensisijainen suoja on aina vaate, varjo ja siesta sekä näiden lisäksi päivävoide, jossa on vähintään suojakerroin 30. Itse olen tätä elämäntapaa noudattanut ja olen tyytyväinen tuloksiin, joita se on iholleni antanut. Pitää aina pysytellä varjossa ja välttää suoraa aurinkoa. Hatuilla pystyy saamaan hyvän suojan, jottei kasvot ole alttiina suoralle auringolle ja parasta olisi pysyä sisätiloissa päivän kuumimpaan aikaan. 
Meikki on hyvä suoja uv-säteilyä vastaan ja ellei käytä meikkiä, suosittelen vähintään helmikuusta lokakuuhun esimerkiksi Dermalogican DYNAMIC SKIN RECOVERY sk 50 voidetta (69€). Uv-säteilyn vanhentavaa vaikutusta voi myös vähentää c-vitamiini pitoisilla hoitotuotteilla esimerkiksi Dermalogican BIOLUMIN-C SERUM (78€). 
Näissä hoitotuotevalinnoissa kannattaa huomioida, että kosmetologien myymissä ammattisarjoissa on vaikutusainepitoisuudet moninkertaisia verrattuna muuhun kosmetiikkaan. 

Tervetuloa ostoksille!

Olemme auki kaikki arkipäivät vähintään klo 17 asti.
1 kommentti:

  1. Anonyymi21:51

    Keetoisitko vielä miten c-vitamiini pitoiset tuotteet hidastavat ihon vanhenemista? Antioksidanttipitoisuuteen vai mihin perustuen? Olet varmaan aikaisemmin kertonut, mutta en nyt muista.

    Pia

    VastaaPoista