keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Elisenvaaran pommitus 20.6.1944

Minulla on vakioasiakkaina vielä useita, jotka ovat itse kokeneet lapsina sota-ajan. Eräs asiakkaani kertoo aina käydessään olleensa Elisenvaaran asemalla heti sen suurpommituksen jälkeen. 


Evakoita Jaakkiman asemalla (Kuvaaja: Pekka Kyytinen 1944. Museovirasto)


Suomen tuhoisin lentopommitus

Olen todella kiitollinen, että saan niin paljon autenttista tietoa sodan koettelemuksista asiakkailtani. Kahdeksankymmentäluvulla näitä kertomuksia kuuli päivittäin, mutta nyt se on jo harvinaista. Tämä Elisenvaaran pommitus on tuhoisin suomalaisten kokema ilmapommitus ja se oli jatkosodan ihan loppumetreillä 20.6.1944. 
Elisenvaaran asema oli tärkeä risteysasema, jonka kautta kuljetettiin Suomen sotajoukkoja Kannaksen rintamalle, missä oli menossa Neuvostoliiton suurhyökkäys pahimmillaan. Toiseen suuntaan meni evakkojunia täynnä naisia, lapsia ja karjaa. Kesäkuun kahdeskymmenespäivä oli kirkas ja kuulas eli mitä sopivin pommitussää. Asemalla ei ollut ilmatorjuntaa, koska kaikki liikenevä sotakalusto oli viety eturintamalle torjumaan suurhyökkäystä. Elisenvaaran asemalla oli pysähdyksissä Räisälästä tullut evakkojuna, joka kuljetti naisia ja lapsia keskemmälle Suomeen. 
Neuvostoliiton pommikoneet tulivat kolmena eri aaltona viidentoista minuutin aikana eli pommitus oli raju ja nopea. Ilmapommituksessa kuoli yli 150 ihmistä, joista suurin osa oli siviilejä. Tämä oli koko Suomen sota-ajan pahin ilmapommitus ja suurin yksittäinen sotatoimi, jossa siviilejä kuoli.  Asiakkaani kertomus on ilmeisesti pommitusta seuraavana päivänä, koska liikenne oli poikki ainakin vuorokauden ja junat joutuivat odottamaan liikkeellepääsyä. 


Elisenvaaran pommituksesta vaiettiin

Tästä Elisenvaaran pommituksesta kulkee useita eri salaliittoteorioita, koska todellisuudesta tiedetään niin vähän. Suomi menetti Viipurin tuona samana päivänä 20.6.-44 ja sodanjohto ei halunnut kertoa kahdesta näin suuresta tappiosta samaan aikaan, koska pelättiin sen lietsovan tappiomielialaa. Siksi lehdistö melkeinpä vaikeni kokonaan Elisenvaaran pommituksesta. 
Yleisin virheellinen tieto on, että asemapäällikkö olisi ollut kommunisti ja tilannut pommituksen juuri tuohon ajankohtaan, kun siviilejä oli asemalla paljon. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan pommituksen syynä olivat nuo sotilasjunat Kannakselle. Elisenvaaran kautta kulkivat sotilasjunat, jotka toivat täydennystä rintamalle ja pommituksella haluttiin pysäyttää tämä toiminta. Juuri pommitushetkellä asemalla ei näitä sotilasjunia ollut, vaan evakkojunia ja siksi lähes kaikki menehtyneet olivat siviilejä.
Tämä asiakkaani kertomus Elisenvaaran asemasta osoittaa, miten syvälle sota on ihmiseen vaikuttanut. Nyt, kun yli kahdeksankymppinen asiakkaani on lievästi dementoitunut, niin merkittäväksi muistikuvaksi lapsuudesta on noussut tämä näkymä, mitä hän katsoi junan ikkunasta pikkutyttönä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti