perjantai 5. helmikuuta 2021

Euroopan kuninkaalliset toisessa maailmansodassa

TV:ssä on menossa sarja Atlantic Crossing, joka kertoo romanttisen ja viihdyttävän tarinan Norjan kuninkaallisista toisessa maailmansodassa. Harmillista, että sarjaa väitetään tositarinaksi, vaikka siinä ei ole edes siteeksi totta.



Saksa miehitti monia Euroopan valtioita

Olen lähes puoli vuosisataa harrastanut sotahistoriaa ja perehtynyt hyvin toiseen maailmansotaan. Koskaan ennen en ole missään virallisessa dokumentissa lukenut, että Norjan kruunuprinsessa Martha olisi millään tavalla vaikuttanut Rooseveltin mielipiteeseen sodasta. Marthahan ei ollut ainoa pakoon lähtenyt kuninkaallinen, vaan heitä oli useita Englannissa ja Amerikassa. Täysin samassa asemassa, kuin Norjan Martha, oli Hollannin Juliaana, joka oli tuleva kuningatar ja maanpaossa pääasiassa Kanadassa. Juliaana kävi myös Rooseveltin tykönä pyytämässä apua oman maansa vastarintaliikkeelle ja keskusteli sodan tapahtumista. 
Kuningaskunnista Saksa miehitti Norjan, Tanskan, Lichtensteinin, Belgian, Hollannin ja Luxemburgin. Norjalla ja Hollannilla oli pakolaishallitus Englannissa ja niin oli myös Puolalla sekä osittain Ranskallakin. Belgian kuningas Leopold III jäi maahansa miehityksen alettua ja oli saksalaisten ylläpitämässä kotiarestissa koko sodan. Hän menetti kansansa luottamuksen, koska häntä pidettiin natsien myötäilijänä. Leopold luopuikin aika pian sodan jälkeen kruunusta poikansa hyväksi. 
Hollannin kuningatar Wilhelmina lähti maanpakoon ihan viime hetkillä, kun saksalaiset olivat ylittäneet jo rajan. Mukaan lähti kruunuprinsessa Juliaana lapsineen ja Juliaanan puoliso jäi Ranskaan taistelemaan saksalaisia vastaan. Hollannin pakolaishallitus ja Wilhelmina pitivät jatkuvasti yhteyttä kotimaahan ja Wilhelmina oli säännöllisesti radiossa kannustamassa hollantilaisia vastarintaan. Aluksi kruunuprinsessa Juliaanankin piti jäädä Englantiin, mutta Wilhelmina pelkäsi myös Englannin joutuvan miehitetyksi ja siksi Juliaana lähti Antlantin yli Kanadaan. 


Norja toisessa maailmansodassa

Tanska ja Norja miehitettiin lähes yhtä aikaa keväällä 1940 ja norjalaiset yrittivät taistella vastaan liittoutuneiden eli Englannin ja Ranskan tuella. Sitten Saksa hyökäsi Ranskaan ja liittoutuneet vetivät joukkonsa Ranskan rintamalle. Norjalaiset eivät pärjänneet yksin, koska Ruotsi ei antanut heille apua ja niin Norja miehitettiin ja kuninkaalliset lähtivät pakomatkalle. 
Oli loogista, että Norjan kuninkaalliset siirtyivät Englantiin, koska Haakonin kuollut vaimo Maud eli kruunuprinssi Olavin äiti oli Englannin kuningas Edward VI tytär joten Olavi oli kuningas Yrjö VI serkku. 
Kruununprinssi Olavi kuvataan tv-sarjassa vähän nössönä isänsä varjona, joka oli kateellinen ja mustasukkainen vaimolleen Marthalle. Sarjassa myös seilailtiin yhtenään Atlantin ylitse Amerikkaan ja takaisin Englantiin, eikä se todellakaan ollut mahdollista. Sodan alussa 1939-41 saksalaiset hallitsivat ilmatilaa ja sukellusveneet terrorisoivat merialueita. 
Yleensä Olavi ja Martha on kuvattu hyvin onnelliseksi pariskunnaksi ja Olavi oli valtaan päästyään erittäin pidetty ja arvostettu kuningas. Marthan ja Olavin avioliittoa pidettiin kuninkaallisissa piireissä harvinaisuutena, koska se oli rakkausavioliitto. Tuntuukin ihan oudolta, että kummankin ystävyys Rooseveltin kanssa on kerrottukin tällaisena rakkaustarinana. 
Rooseveltilla oli naissankarin maine ja hänellä oli pitkä suhde sihteeriinsä Marguerite LeHandin (Missy) kanssa. Kuitenkin Roosevelt oli sairaalloinen ja ylityöllistetty maailman mahdin presidentti, joka tuskin liehui vuosikausia jonkun pakolaisprinsessan ympärillä. Olen suorastaan harmissani, että tällainen mukailtu rakkaustarina on nostettu esille, kun samalla olisi voinut kuvata norjalaisten vastarintaliikkeen rohkeata taistelua miehittäjiä vastaan. Sitäkään sarjassa ei mainita, että Norja oli ainoa miehitetty maa, jossa valtaan nousi täysin natsimielinen maan kansalainen. Sodan ajan pääministerinä oli Quisling, joka ihaili Hitleriä ja teki yhteistyötä miehittäjien kanssa ja Quislingin käskystä teloitettiin lukuisia vastarintaliikkeen jäseniä. 
Pitäisin hyvin tärkeänä, että nykyihmisten mieliin muistutettaisiin, miten edellinen maailman palo syttyi ja miten se pääsi etenemään. Pohjoismainen äärioikeisto on tällä hetkellä hyvin vahva ja ruotsalaisissa on paljon fasismin kannattajia.




1 kommentti:

  1. Anonyymi08:45

    Hieno tietokirjoitus, näitä on kiva lukea. Minua kiinnostaa, miksi Ruotsi ei antanut apua Norjalle Saksan hyökätessä keväällä 1940. Kirjottaisitko siitä joskus.

    Pia

    VastaaPoista