maanantai 15. helmikuuta 2021

Kosmetiikka ja hajusteet

Hajut ja tuoksut ovat tärkeä osa ihmisten aistimaailmaa ja ne saavat aikaan sekä hyviä että huonoja mielikuvia. Käyttämäni kosmetiikka Dermalogica, iS Clinical ja Youngblood ovat hajustamattomia ja olen jo yli kaksikymmentä vuotta puhunut hajusteettomuuden puolesta.


Vielä tänään maanantaina 15.2. ehdit Tammialen jatkoille!


Hajusteellinen kosmetiikka on vastenmielistä

Olen viimeisen parin vuoden aikana törmännyt useasti hajustettuun kosmetiikkaan, kun olen etsiskellyt ja kokeillut uusia tuotteita verkkokauppaa varten. Olen löytänytkin esittelyjen mukaan ihan hyviäkin tuotteita ja ostanut niitä kokeiltavaksi. Jo ensimmäinen kokeilukerta on ollut niin vastenmielinen hajusteen vuoksi, että homma on loppunut siihen. En ikinä voisi tarjota asiakkaalle tuotteita, joita joutuisi haistelemaan nenässään pitkin päivää.
Hajusteet ja väriaineet ovat kosmetiikan tyypilliset allergeenit ja ensisijaisesti tuo hajuste aiheuttaa ihoreaktioita. Sitten on vielä hengitysoireet ja migreeni, joita hajusteet aiheuttavat, mutta niitä ei katsota allergioiksi. Itse olen sillä tavoin terve, etteivät hajusteet aiheuta minulle mitään terveyshaittoja, mutta mielen ärsyyntymistä kylläkin. En todellakaan ymmärrä, miksi hyvä hoitotuote pilataan jollain hajusteella. Välillä oma naama peilissä harmittaa, mutta että naaman hajukin ällöttää, niin se ongelma on sen verran vakava, että nillä voidepurkeilla heitän vesilintua. 
Voihan olla, että olen tottunut vuosikymmenissä kosmetiikkaan, jonka ominaistuoksu haihtuu minuuteissa, niin nuo hajusteet tulevat minulle esiin niin korostuneesti. Toisaalta pidän kovasti tuoksuista, mutta vain niissä tuotteissa, joissa tuoksuilla on positiivinen merkitys.
Esimerkiksi nämä meidän suositut TUOKSUSAIPPUASIENET NYT 2kpl 25€ (norm.19€/kpl) ovat aivan ihania, eikä kukaan asiakas ole kokenut niiden tuoksua huonona asiana. Niiden tuoksut eivät ole parfyymeita, vaan luonnollisia hedelmäisiä ja yrttisiä tuoksuja. Esimerkiksi mansikka, persikka, piparminttu ja sitruuna ovat niin raikkaan tuttuja tuoksuja, etteivät ne herätä ärtymystä tai migreeniä. Tuoksusaippuasienten tuoksu myös haihtuu heti iholta, eikä jää enää ympärille pyörimään. Niiden tuoksuidea on se, että suihkutilassa on selkeä valittu tuoksu, joka tuottaa mielihyvää. Nyt pakkasaamuina vadelman tuoksuinen suihku tuo mieleen kesän ja auringon.


Hajusteeton ei ole hajuton

Käyn hyvin usein hajusteista keskustelua asiakkaiden kanssa, koska jokainen kertoo olevansa herkkä hajusteille. Hyvin monella on näihin hajusteisiin ja allergioihin liittyvät käsitteet sekaisin ja keskusteluista voisi tulla hankalia, ellen jo kokemuksesta tietäisi, mitä asiakkaat tarkoittavat. 
Iän myötä, kun iho ja limakalvot ohenevat, silmät ja nenän sisäpinta reagoivat tuoksuihin voimakkaammin. Se hajuvesi, mikä aikaisemmin on miellyttänyt, saattaakin tuntua liian vahvalta myöhemmällä iällä. Myös silmät alkavat helposti vuotamaan, jos haju on voimakas.
Yleisesti luullaan, että hajusteeton tuote on hajuton, mutta näin se ei ole. Jokaisessa raaka-aineessa on ominaishaju, eikä sitä saa pois. Kuitenkin tällainen raaka-aineesta tuleva tuoksu haihtuu parissa minuutissa, eikä yleensä aiheuta mitään reaktioita. 
Kuulin kerran eräässä radio-ohjelmassa, kun toimittaja kyseli, mitä ainetta kosmetiikkaan laitetaan, jotta siitä tulee tuoksutonta. Hän keskusteli asiasta jonkun toisen kanssa ja he kävivät pitkän jutustelun aiheesta, missä ei ollut päätä eikä häntää. Ei ole mitään ainetta, millä kosmetiikka tehtäisiin hajuttomaksi, vaan hajusteettomasta kosmetiikasta jätetään hajuste pois. Toisaalta ymmärrän hyvin asiakkaiden epäluulon mitä tulee kosmetiikan tuoksuihin, koska eivät he voi haistaa eroa raaka-aineiden ominaistuoksun ja hajusteen kesken. 
Tämä kosmetiikkakokeilu on ollut siinäkin mielessä hyvä, että olen oppinut ymmärtämään, miten voimakkaan hajuisia tuotteita on myynnissä. Kannattaa siis vaan luottaa Dermalogicaan ja iS Clinicaliin.



Joko olet liittynyt postituslistallemme? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti