torstai 4. helmikuuta 2021

Ihottumat valloillaan

Olen tänä talvena nähnyt ja puhunut ihottumista varmaan enemmän kuin edeltävinä kymmenenä vuotena. Suusuoja aiheuttaa monia iho-ongelmia ja huulten rohtumista, mutta yksi selkeä syy ihottumiin on stressissä ja koronan aiheuttamissa elämänmuutoksissa.

Dermalogican Calm Water Gel kosteuttaa sekä rauhoittaa kuivaa ja ärtynyttä ihoa.


Stressi altistaa ihottumille

Oikeastaan tämä aihe ihottumista tuli mieleeni, kun kuuntelin autossa Waldemar Erfurthin kirjoittamaa sotapäiväkirjaa vuodelta 1944. Waldemar Erfurth oli saksalaisten yhteysupseeri Suomen Päämajassa Mikkelissä. Hän mainitsi päiväkirjassaan, miten paha ihottuma Mannerheimilla oli käsissään. Kirjan mukaan Mannerheim oli perunut useampia illalliskutsuja, koska ei halunut näyttää käsiään. Tämä ajankohta oli siis kesä 1944, kun Neuvostoliiton suurhyökkäys oli pahassa vaiheessa ja Mannerheim oli juuri valittu Rytin tilalle presidentiksi 4.8. Mikään ihme ei tuo ihottuma ollut, vaan ihan looginen reaktio ylivoimaisen stressaavassa tilanteessa. Myös talvisodan ratkaisuvaiheessa maaliskuun alussa 1940 oli kirjallisuuden mukaan Mannerheimilla hankalia ihottumia. Näin oli myös monilla kenraaleilla ja ainakin Taavetti Laatikainen kärsi ruususta ja muista jalkaihottumista.
Tämä siis tiedoksi siitä, että ihminen todella reagoi ihollaan stressiin ja nythän korona on aiheuttanut sellaiset poikkeusolot, että lähes kaikki ovat vähän ylikuormitettuja. Allergiset ihottumat ja ärsytysihottumat ovat yleensä suusuojan aiheuttamia, mutta iho saattaa riehaantua muistakin syistä hyvin helposti. Joillakin huulet kuivuvat ihan verille ja siihen paras apu on ollut HAVUN HUULIHOITOPAKKAUS NYT 33€ (56€). Pakkauksessa on naamio, jota laitetaan yöksi ja kuorintavoide, jolla huulet kuoritaan aamuisin, kun ne ovat naamion pehmentämät. Kolmas tuote on huulivoide, jota käytetään useamman kerran päivässä. Näissä Havun tuotteissa on paljon vitamiinipitoista tyrniöljyä ja muita suomalaisista marjoista saatuja antioksidantteja, jotka torjuvat tulehdusta aiheuttavia bakteereita. 
Stressi aiheuttaa myös kutisevia punoittavia läiskiä ja yleensä niihin auttaa samat kosmeettiset tuotteet kuin atooppiseen ihottumaankin. Erinomainen ihon rauhoittaja on Dermalogican ULTRA CALMING SERUM CONCENTRATE (58€) seerumi, joka imeytyy siihen ihon kohtaan, missä suojabarriääri muodostuu ja vahvistaa ihoa sietämään paremmin ulkoisia haittoja. Rauhoittava ja kosteuttava hoitovoide on CALM WATER GEL (46€), joka imeytyy nopeasti ja rauhoittaa ihon ärsytystiloja.


Hae apua lääkäriltä

Ihmiset ovat hyvin hitaita lähtemään lääkäriin ihottumien takia ja niitä vaan siedetään, vaikka parantumista ei ole näkyvissä. Moni ihottuma ei parane ilman antibioottikuuria ja lääkevoiteita, jotka ovat reseptillä. 
Sieni-ihottuma on yleistynyt tämän suusuojan hautovan vaikutuksen takia ja siihen ei auta kuin sienilääkkeet. Apteekista ilman reseptiä saatava Daktarin puuteri ja voide auttavat hyvin sieni-ihottumaan, mutta ihoa pitää lääkitä 2-3 viikkoa säännöllisesti. Sienen tunnistaa rengasmaisista pyöreistä läiskistä, jotka hilseilevät ja kutisevat. Sieni on aikaisemmin ollut lähinnä partasientä, joka on monelle miehelle tuttu, mutta viime syksystä lähtien olen nähnyt tätä ihottumaa juuri suusuojan alueella. Sieni-ihottumaan ei kosmetiikka auta, eikä antibioottivoiteet, vaan hoitoon pitää käyttää juuri sieniä tuhoavia voiteita. 
Märkärupi on myös yleistynyt ja vaikka sitä pidetään lasten tautina, niin se voi kyllä iskeä aikuisellekin. Iholla voi olla pikkufinni tai muu nirhama ja suusuojan hautova vaikutus saakin sen lehahtamaan kunnon märkäiseksi tulehdukseksi. Märkärupeen voi käyttää esimerkiksi vanhaa kunnon Basibact voidetta, jota myös saa apteekista. Se on antibioottinen voide, joka tappaa tulehduksia aiheuttavia pöpöjä.
Suusuojasta voi saada myös allergisen ihottuman, koska paperissa on monenlaisia käsittelyaineita, joille voi herkistyä. Silloin ihottumakohtiin kannattaa kokeilla hydrokortisonivoidetta. Jos kutina ja kirvely on voimakasta, kannattaa ottaa suun kautta antihistamiini, joka rauhoittaa oireet. Suosittelen kuitenkin, että kannattaa mennä lääkäriin hiukan liian aikaisin, kuin vasta pitkän ajan kuluttua. Harva ihottuma paranee itsekseen ja siitä voi jäädä myös arpia, joten lääkärin apuun kannattaa luottaa.



Joko olet liittynyt postituslistallemme? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti