keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Anaboliset steroidit aiheuttavat aknen

Olen tähän ikään mennessä jo nähnyt kaikenlaista ja tunnistan kyllä, jos asiakkaalla on anabolisten steroidien tai muiden hormonivalmisteiden aiheuttama akne. Kerron myös heti, ettei kosmetologiset hoidot juurikaan auta sisäsyntyiseen liialliseen talineritykseen.



Iho-ongelmat ja kuntoilu

Kaikki ihmisen elämäntapamuutokset vaikuttavat ihoon. Yleensä kuntoilun ja liikunnan lisääminen kuivattaa ihoa, koska peseytyminen ja suihkussa käynti lisääntyy hikoilun lisääntymisen myötä. Kuitenkin minulle on turha tulla väittämään, että kuntosalilla käynti sinällään aiheuttaisi aknen tai edes ihon rasvoittumista. 
Usein kuulen näistä kehonrakennukseen liittyvistä finniongelmista äideiltä tai vaimoilta, joille uskotellaan, että hikoilun lisääntyminen aiheuttaa finnireaktion. Asiaan vihkiytymätön saattaa nuo legendat uskoakin, mutta minulle on turha kertoa tuollaisia tarinoita. 
Itselläni on paljon harrastukseni takia ystäviä poliiseissa ja upseereissa, jotka työnsä vuoksi käyvät kuntosaleilla ja heidän mukaansa lähes joka kuntosalilla löytyy steroidien käyttäjiä. Tilastojen mukaan onneksi vain 1% suomalaisista käyttää steroideja ja se on harvinaisempaa naisilla kuin miehillä. Tässä jutussa kerron nimenomaan miehistä, koska naisilla on paljon muitakin lääketieteellisiä syitä hormoniakneen. Enkä ole tavannut ketään naisasiakasta, jota epäilisin steroidien käytöstä lihasten kasvatuksen takia. Toki miehilläkin voi olla anabolisia steroideja sairauden hoidossa, mutta se onkin ihan toinen juttu.


Sisäsyntyiseen akneen kosmetologin hoidot eivät juurikaan auta

On aika harvinaista, että asiakas tulee ihonpuhdistukseen ja näen kaiken takana olevan steroidit. Kuitenkin  sen verran usein olen niitä nähnyt, että tunnistan tilanteen heti. Ehkä kannattaa mennä jollekin nuoremmalle ja kokemattomammalle kosmetologille, koska minä luen ihoa kuin avointa kirjaa. Iho kertoo minulle hyvin paljon ihmisen elämäntavoista sekä menneisyydestä ja sisäsyntyisen aknen tunnistaminen on helppoa. 
Jos asiakkaaksi tulee 20-50-vuotias mies, jolle on yhtäkkiä iskenyt akne kasvoihin, rintaan ja selkään ilman, että ihotyyppi on rasvainen, täytyy syytä etsiä muualta kuin ihotyypistä. Vielä, kun asiakas kertoo kehonrakennusharrastuksesta ja näen iholla raskausarpien alkuja ja hiuksissa kaljuuntumista, syy akneen on aika selvä. Raskausarvet miehillä liittyvät myös steroideihin, eivätkä ne synny siksi, että lihas kasvaa niin nopeasti. Hauislihas on tyypillisin mihin raskausarvet tulevat ja niiden syntysyy on steroidien aiheuttama ihon haurastuminen. Vastaavaa on nähtävissä, jos mies on käyttänyt johonkin sairauteen suun kautta otettavia kortisoneja, mutta senhän asiakas yleensä kertoo heti. 
Näiden steroidien käyttäjäthän eivät kerro syömistään mömmöistä, enkä minä sano asiakkaalle, että epäilen hänen käyttävän steroideja. Minä uskon sen, mitä minulle sanotaan ja hoidan sen mukaan. Valitettavasti pystyn hyvin vähän antamaan apua tämän tyyppiseen iho-ongelmaan. Ihonpuhdistuksella ja rasvoittumista hillitsevillä kotihoitotuotteilla pystyy hiukan auttamaan, mutta aika vähän. Antibioottikuuri auttaa parhaiten, mutta kannattaako syödä antibiootteja itse aiheutettuun ongelmaan. 
Neuvon aina nämä asiakkaat ihotautilääkärille, mutta epäilen hiukan, menevätkö he. Yleensä nämä ihoreaktiot ovat pienin terveysongelma anabolisten steroidien kohdalla. Elimistö on jo muutenkin niin kovilla ja myrkytetty, ettei akne enää suuria merkitse. Rasvoittuminen ja akne voi syntyä jo muutamankin viikon käytön jälkeen, mutta yleensä raskausarvet ja kaljuuntuminen vaatii pitempiaikaista käyttöä. Miehillä usein karvan kasvu muualla lisääntyy, mutta hiukset alkavat lähtemään. 
Väitetään, että Venäjän presidentti Putin on käyttänyt steroideja tai testosteronia nuoruuden ihannoinnissaan ja kovin turvoksissa hän ainakin kasvoiltaan näyttää olevan. Voihan olla, että hänen harhaiset ja suuruudenhullut suunnitelmat ovat lähtöisin mömmöpurkeista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti