Ensimäistä kertaa tämän Ukrainan sodan aikana järkytyin todella paljon, kun luin uutisista, että Yhdysvaltojen senaatti oli ottanut käyttöön vanhan Lend-Lease -lain. Tuntui, että nyt alkoi historia toistamaan itseään.
Yhdysvaltojen presidentti Roosevelt allekirjoittaa Lend-Lease -lakia vuonna 1941. |
Historia herää henkiin
Mediassa uutisoitiin aika hiljaksiin, että Yhdysvaltojen senaatti oli hyväksynyt uudestaan vanhan 1941 kehitetyn Lend-Lease eli lainaa ja vuokraa -lain, jonka avulla Hitlerin Saksa voitettiin toisessa maailmansodassa.
Ehkä suuri yleisö ei erityisemmin tunne tämän lain merkitystä toisen maailmansodan sotaponnisteluissa, mutta minulle se on ollut erityisen merkittävä asia. Lapsena, kun innostuin sodan historiasta, luin paljon fiktiivisiäkin kirjoja aiheesta. Tosi jänniä olivat merisotakirjat kuten Alistair MacLeanin Saattue Murmanskiin ja näitä rohkeita merimiehiä sota-ajan saattueessa ihailin kovasti.
Nämä saattueet kuljettivat juuri Lend-Lease -lain avulla saatuja sotatarvikelasteja Yhdysvalloista Neuvostoliittoon ja Englantiin. Yhdysvaltojen presidentti Roosevelt kehitti avustajineen tavan auttaa sotaponnisteluissa Eurooppaa Saksaa vastaan ilman sekaantumista varsinaiseen sotaan.
Tilanne oli sama kuin nytkin eli Yhdysvallat halusi pysyä puolueettomana, mutta auttaa oikeaksi katsomaansa osapuolta sodassa. Vuonna 1941 autettiin liittoutuneita, joihin Neuvostoliittokin kuului ja nyt autetaan Ukrainaa.
Roosevelt kehitti lainaa ja vuokraa -lain, jonka perusteella hänellä oli rajaton oikeus antaa sotamateriaalia Englannille ja Neuvostoliitolle lainaksi ja vuokralle ilman, että kyseiset maat maksoivat siitä mitään. Sodan aikana käytettyä materiaalia ei tarvinnut maksaa ja ainoastaan kymmenen prosenttia siitä, mitä maahan jäi sodan jälkeen. Tässä kohtaa pitää muistuttaa, että Neuvostoliitto ei koskaan maksanut edes tätä vähäistä osuuttaan. Se oli maksamatta vielä 90-luvulla, kun Neuvostoliitto hajosi.
Jatkuuko toinen maailmansota?
Neuvostoliitto väheksyi aina sodan jälkeen tätä suunnatonta materiaalimäärää, mitä he Yhdysvalloista saivat. Tuskin nykyvenäläiset ovat koskaan edes kuulleetkaan, että heidän suuri isänmaallinen sota 1941-45 käytiin suureksi osaksi jenkkien aseilla ja rahoilla.
Esimerkiksi kuorma-autoja Yhdysvallat lahjoitti Stalinille puoli miljoonaa ja kaiken muun materian määrä on ollut aivan valtaisa. Neuvostoliiton teknologia kehittyi valtavin harppauksin, kun he saivat käyttöönsä jenkkien pitkälle moottorisoituja sotakoneita. Neuvostoliittojen ilmavoimat taistelivat melkeinpä pelkästään Yhdysvaltojen lentobensiinin ja lentokoneiden varassa.
Moni historioitsija sanoikin kylmän sodan aikana, että oli suuri virhe vahvistaa Neuvostoliittoa niin paljon. Tietysti valinnat eivät olleet helppoja, koska Englanti ei olisi yksin pärjännyt Saksaa vastaan ja muu Eurooppa oli jo Saksan miehittämä. Yhdysvalloilla ja Englannilla oli suuri pelko, että Neuvostoliitto ja Saksa liittoutuvat keskenään ja tilanne olisi ollut mahdoton. Siksi piti valita pienempi paha ja silloin se oli apu Stalinille.
Sotahistorioitsijat ovat olleet jo kymmeniä vuosia sitä mieltä, että toinen maailmansota on jo sodittu loppuun ja siitä ei enää lähde uusia sodan aiheita. Nyt mietinkin, että onko se todella niin? Kasvoiko Venäjällä kaikilta salaa uusi Hitler, joka sumeilematta tappaa naapureitaan ihmishengistä välittämättä?
Itselläni on ollut pitkään haave päästä Moskovaan näkemään Venäjän Voiton päivä 9.5. mutta nyt se haave on haudattu ikiajoiksi.
Olen järkyttynyt siitä, että Yhdysvallat joutuu ottamaan käyttöön vanhan lain, jonka luulin kuuluvan historiaan. Ukrainan kannalta se on hyvä asia ja toivottavasti materiaaliapu ukrainalaisille nopeuttaa sodan loppumista. Minulle se oli paluu menneisyyteen, jonka luulin elävän enää meidän harrastajien mielessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti