maanantai 25. huhtikuuta 2022

Maailmantilanne vaikuttaa pieneenkin yritykseen

Olen todella helpottunut, kun koronakausi on ilmeisesti jo taakse jäänyttä elämää. Firmani selvisi ilman vaurioita näistä kahdesta vuodesta, mutta teinkin hartiavoimin töitä ja kehitin uusia toimintatapoja sopeutuakseni koronan tuomiin muutoksiin.



Miten Ukrainan sota vaikuttaa asiakaspalveluun 

Tällä hetkellä seuraan hiukan huolestuneena joidenkin asiakkaiden tapaa suhtautua Ukrainan sotaan. Muutama asiakas on kysynyt, onko hän nyt liian itsekäs, kun tulee kasvohoitoon nauttimaan toisten kuollessa sodassa. Pari on todennut kokevansa syyllisyyttä ja syntistä oloa tullessaan kasvohoitoon, kun samaan aikaan lapset kärsivät Ukrainassa. Hämeen Sanomien yleisön osastossa oli paheksuva kirjoitus, että Suomessa järjestetään ensi kesänä 300 festaria ja juhlitaan samaan aikaan, kun Ukrainassa soditaan.
Minun on vaikea ymmärtää tätä ajatustapaa ja toivon todella, ettei se leviä. Mitä hyötyä Ukrainalle on, jos minä jään ilman töitä? Miksi meidän pitäisi pukeutua säkkiin ja tuhkaan ja lakata kuluttamasta siksi, kun ukrainalaiset kärsivät.
Koen suurta myötätuntoa Ukrainaa kohtaan ja seuraan tilannetta koko ajan. Viime syksynä seurasin Afganistanin vaiheita ja tällä hetkellä naiset on ajettu siellä suureen ahdinkoon. Sitä ennen Syyriassa kuoli viattomia lapsia ja siviilejä tuhansittain. Oikeastaan en muista työurani aikana hetkeä, ettei jossain päin maailmaa olisi sodittu ja tapettu ihmisiä joukoittain. 
Nyt en ymmärrä, miksi juuri tämä ukrainalaisten hätä korjaantuisi sillä, että kukaan ei Suomessakaan tekisi mitään hauskaa tai nauttisi mistään mukavasta. Minua myös hiukan ärsyttää, että eikö syyrialaislasten hätä ole yhtä paha asia, kuin meitä lähempänä olevan Ukrainan. Vai alkaako sota tulla nyt niin lähelle omaa napaa, että se vasta herättää. 
Olen koko ikäni osallistunut erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin niiden asioiden hyväksi, mitkä ovat minulle tärkeitä. Tällä hetkellä annan jokaisesta ostetusta SKIN PERFECT PRIMER SK30 (49€) voiteesta viisi euroa Ukrainan naisten kriisiapuun. Muutama vuosi sitten myin rannekoruja, jotka oli tehty Afrikassa maastosta löydetyistä sotien jälkeisistä luodeista ja raha meni afrikkalaisten naisten yritystoiminnan hyväksi. Tämä oli Dermalogican organisoima maailmanlaajuinen kampanja. 
Näitä kamppanjoita on ollut lukuisia, joihin olen halunnut osallistua sillä vaatimattomalla panoksella, mihin pieni yritys pystyy. Siksi en ymmärrä yhtään, miten joku voi ajatella, että boikotoimalla hämeenlinnalaisia pienyrittäjiä tai kulttuuritapahtumia helpottaisi jotenkin ukrainalaisten olotilaa. 


Muutos aiheuttaa pienyrittäjälle paljon työtä

Missään tapauksessa tarkoitukseni ei ole valittaa omaa työmäärääni. Lähtiessäni yrittäjäksi 18-vuotiaana en kuvitellutkaan pääseväni 35 tunnin työviikolla. Enkä ole koskaan tuntenut yrittäjää, joka tekisi kahdeksan tunnin työpäivää ja pitäisi viiden viikon kesäloman. Tämä on ammatinvalintakysymys ja olen sopeutunut pitkiin työpäiviin ja lyhyisiin lomiin. 
Kuitenkin viimeiset pari vuotta on aiheuttanut huomattavasti lisää töitä niille pienyrittäjille, joilla vielä on töitä. Omalla kohdallani lomat ovat vielä vähäisempiä kuin ennen ja jokaiseen työpäivään on tullut melkeinpä tunti lisää. Tosin omalla kohdallani työntekijäni äkillinen irtisanoutuminen ilman mitään varoitusta tammikuussa -21 teetti suuren työmäärän muutamaksi kuukaudeksi ja sehän ei johtunut koronasta. Toisaalta yksinyrittäjäksi jääminen on ollut suunnaton helpotus, kun enää ei tarvitse huolehtia toisen palkasta. 
Moni yrittäjä ei ole uskaltanut pitää lomia tai vapaapäiviä, koska on pelännyt koronan vievän työt ja on ollut pakko tehdä työtä silloin, kun sitä on. Itselläni on ollut myös vähän tällainen mieliala, enkä uskaltanut lomailla vuonna 2020 ollenkaan. Viime vuonna palasin jo normaaleihin lomiin ja niin teen tänäkin vuonna. 
Korona aiheutti niin paljon logistiikkaongelmia, että niiden selvittelemiseen meni välillä monta tuntia viikossa. Samoin kaiken markkinoinnin ideointi uudessa tilanteessa on aiheuttanut todella paljon töitä. Onneksi apunani on ollut ”nettipäällikkö” Kaisa, joka on tehokkaasti ja nopealla aikataululla siirtänyt ideani käytäntöön. 
Tällä hetkellä Venäjään kohdistuvat pakotteet vaikeuttavat tavaraliikennettä, koska Venäjälle menevät kontit ovat ruuhkauttaneet satamat. Toivottavasti tämä tilanne menee pian ohitse, eikä uusia mutkia tule. Olisi aika rankkaa jatkaa vielä kolmas vuosi tavaran metsästämistä monta tuntia viikossa. Sen jaksamista helpotti, kun aina ajattelin sen olevan välivaihe ja kohta palataan normaaliin. Toki tunnen myötätuntoa alani maahantuojia kohtaan, jotka ovat tehneet samaa tavaroiden jahtaamista moninverroin enemmän kuin minä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti