perjantai 1. huhtikuuta 2022

Minä ja aurinko

Olen jankuttanut vuosikaudet tästä auringosta ja uv-säteilyn vaaroista, mutta voin välillä kertoa asiasta oman ihoni kautta. Nostan tätä aurinkoasiaa esiin siksikin, että omat vanhempani ovat kärsineet aurinkokeratoosista jo yli kolmekymmentä vuotta ja se on minulle henkilökohtaista.


UV-suojallisen voiteen lisäksi käytän koko kesän pigmenttiä hajottavaa seerumia. NYT tarjouksessa iS Clinicalin BRIGHTENING SERUM.
  


Näin vältän uv-säteilyä

Olen iholtani hyvin vaalea ja nykyisin lähes vailla väripigmenttiä. Muistan jo parikymppisenä, että minulta kysyttiin, olenko ollut sairaana koko kesän vai miksi olen niin valkoinen. Tämän väristä ihoa on ihan turhaa paahtaa auringossa, kun mitään väriä ei juurikaan tule. Olen perintötekijöiltäni kummaltakin puolelta punatukkainen ja pisamainen eli ihoni on herkkä palamaan ja tulen helposti kirjavaksi auringossa. 
Silloin, kun valmistuin kosmetologiksi vuonna 1980, ei uv-säteilyn vaaroista vielä tiedetty. Vastasin itse SKY:n varapuheenjohtajana kosmetologien luentopäivistä 1990-luvun alussa, kun Turun yliopiston tutkijat luennoitsivat ensimmäistä kertaa uv-säteilyn vaaroista. Sen jälkeen olikin lääketieteen puolelta jatkuvasti luentopäiviä ja esitelmiä ihosyövästä ja aurinkokeratoosista. 
Tämä ihotautilääkärien ahkera tiedottaminen auttoikin, ettei melanooma yleistynyt niin rajusti kuin 90-luvulla pelättiin. Nyt taas ennusteet ovat erittäin huonoja ja aurinkokeratoosista on tulossa kansantauti. Nykytilastojen mukaan yli kahdeksankymppisistä suomalaisista 60% sairastaa aurinkokeratoosia. Tämän näen työssäni lähes joka päivä, koska lähes kaikki yli 80-vuotiaat asiakkaani ovat ihotautipolin tarkkailussa. 
Vielä 1980-luvulla en itsekään juuri välittänyt auringon haitoista ja varsinkin rypistyminen ei parikymppisen mieltä vaivannut. Inhosin vaan muuten kuumuutta ja auringon pistelyä ihollani. Kävin paljon etelässä 80-luvulla ja välillä ihoni vahingossa paloi. Silloin aurinkosuojavoiteet olivat ihan kamalia ja suojakertoimet olivat alle kymmenen eli niillä ei ollut mitään virkaa. 
Olen tähän ikään mennessä saanut kyllä uv-säteilyä sen verran, että aurinkokeratoosin mahdollisuus on olemassa ja tarkkailen ihoani sen varalta säännöllisesti. Jälkikäteenhän asialle ei mitään voi, mutta haluan hoitaa aurinkokeratoosin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jos sitä ilmenee. Millään tavalla en sitä pelkää, koska sehän ei ole hengenvaarallista. On vain realismia, että saamallani uv-säteilyn määrällä aurinkokeratoosi ei olisi mikään ihme. 


Uv-säteily nopeuttaa ihon vanhenemista

Heti 90-luvun alkupuolella alkoi tutkimuksissa selvitä, että uv-säteily nopeutti ihon vanhenemista ja rypistymistä. Ehkä vähän yli kolmekymppisenä aloin tiedostamaan, etten ole kuolematon ja rypyt sekä veltto iho alkoivat lähestymään. Se motivoi minua varjelemaan ihoani auringolta entistä tiiviimmin. Jossain vaiheessa 2000-luvun alussa olin lapsettomuushoidoissa ja hormonimuutoksethan aiheuttavat pigmenttiläiskiä. Olinkin sitten pari vuotta raidallinen kuin seepra, koska jostain syystä minun pigmenttisoluni asettuivat pystysuoriksi viivoiksi. 
Niistä en sen enempää pattia ottanut, vaan peitin ne meikillä ja opin pysyttelemään poissa auringosta. Tämä on yksi tapa suhtautua pigmenttiläiskiin eli hyväksyä ne ja peittää sen, mitä pystyy. Silloin 2000-luvun alussa ei vielä ollut erityisen tehokkaita pigmenttihoitotuotteita, joten läiskien vaalentaminen oli aika mahdotonta. 
Nykyisin noudatan suositusta, että ensisijainen suojautuminen on vaate, varjo sekä siesta ja sitten vasta aurinkosuojavoiteet. Pysyn aina poissa suorasta auringosta, enkä tykkää siitä tunteesta, mitä säteily ihollani aiheuttaa. En koskaan ole ulkona keskipäivän aikaan, koska inhoan myös kuumuutta. Olkapäät, käsivarret ja polvet suojaan aina vaatteella. Ulkomailla lomaillessa käytän ohuita pitkiä housuja ja hihallisia puseroita. 
Käytän lähes aina meikkiä ja SKINPERFECT PRIMERiä SK30 (49€) sekä suojakertoimellista päivävoidetta. Arkisinhan olen sisällä koko päivän, joten meikin ja primerin suojakerroin riittää. Läpi kesän käytän pigmenttiä hajottavaa seerumia, yleensä iS Clinicalin juuri tarjouksessa olevaa BRIGHTENING SERUMia 15ml NYT 69€ (94€) ja 30ml NYT 129€ (162€). Pienikin altistuminen säteilylle, noin viisitoista minuuttia, aiheuttaa pigmenttisolujen tummumista ja kasautumista, enkä todellakaan halua kirjavaa ihoa. Tätä Brightening Serum estää ja se kirkastaa muutenkin ihon väriä ja hidastaa ihon veltostumista. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti