tiistai 12. huhtikuuta 2022

Aurinkovoidetta pitää lisätä päivän aikana

 Helsingin Sanomissa oli taannoin mielipidekirjoitus jossa äiti harmitteli ettei päiväkodin väki laita lapselle aurinkovoidetta ja lapset leikkivät ulkona pitkiä aikoja voimakkaassa auringossa. Tämä kirjoitus tuotti paljon kommentteja jopa Hämeen Sanomiin.

Ilahduttavaa kiinnostusta aurinkovoiteisiin

Itsenä ilahdutti kovasti, että vihdoinkin kuluttajat itse nostavat keskusteluun aurinkovoiteiden käytön. Tähän asti keskustelua ei juurikaan ole ollut vaan enemmänkin ohjausta ja tiedottamista lääkäreiltä ja kosmetologeilta kuluttajille.
Olisi erittäin tärkeää, että kuluttajat tulisivat julkiseen keskusteluun mukaan ja kertoisivat millaisia aurinkosuojatuotteita he haluaisivat ja miten he niitä käyttävät. 
Tällä hetkellä aurinkosuojavoiteiden käyttö on edennyt lapsilta aikuisille. Viimeisen 10-15 vuotta lapsia on jo suojattu kohtuullisen hyvin ja heillä on ulkona lippikset, lierihatut ja aurinkolasit. Se onkin todella tärkeää, koska pahin syopää aiheuttava uv-säteily saadaan alle parikymppisenä. On siis huomattavan paljon vaarallisempaa polttaa iho lapsena kuin aikuisena. 
Kuitenkaan kaikki eivät saa ihosyöpää, mutta kaikkien iho rypistyy ja ohenee auringossa. Tilanne on siis sama kuin tupakankin kanssa. Kaikki eivät saa keuhkosyöpää, mutta kaikkien elimistö vaurioituu ja iholle tulee punakirjava hiussuoniverkosto. 


Muista lisätä aurinkosuojaa

Ihan kaikkia kommentteja en jaksanut tuon mielipidekirjoituksen kohdalla lukea, mutta jotkut jäi mieleen. Eräs syytti äitiä vanhemmuuden velvollisuuksien laiminlyönnistä ja neuvoi laittamaan aurinkosuojavoiteet kotona eikä jättämään päiväkodin huoleksi. Siinä kommentissa tuli heti julki yksi tapa käyttää väärin aurinkosuojavoidetta.
Ei aamulla kahdeksan aikaan levitetty suojavoide auta kovinkaan paljoa enää puolenpäivän jälkeen. Aurinkovoidetta pitää lisätä 3-4 tunnin välein ja sitä on laitettava riittävästi kerralla. Erittäin hyvä koko perheen aurinkosuojavoide on Dermalogican PROTECTION SPORT sk 50 (39€). Se on miellyttävä käyttää ja sopii yli puolivuotiaille lapsillekin. 
Lapsen suojaaminen on järkevää tehdä myös vaatteilla ja pitää heidät sisällä pahinpaan keskipäivän aurinkoaikaan. Hyvä olisi valita myös varjoisa leikkipaikka ettei lapsi ole koko aikaa porottavassa auringossa.
Mielipidekirjoitus herätti myös vaatimuksia miksi koulujen ja päiväkotien pihalla ole mitään suojaavia puita tai katoksia. Se on ihan totta, että yleensä päiväkotien pihat ovat ihan aukeita missä ei ole mitään suojaa auringolta. Tämäkin olisi asia mihin rakentajien kannattaa kiinnittää huomiota. Uv-säteily pahenee vuosi vuodelta ja pihoilla pitää ottaa huomioon miten tältä säteilyltä päästään suojaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti