lauantai 23. huhtikuuta 2022

Itseaiheutettu couperosa

Couperosa-iho on hyvin tyypillinen suomalaisten iho-ongelma ja lähes aina sen taustalla on ihon huono kohtelu tai väärä hoito. Iho on herkkä elimistön osa ja valitettavan usein ihminen käsittelee ihoaan pöyristyttävän kovakouraisesti.


Dermalogican UltraCalming -linja sopii erinomaisesti herkälle couperosa-iholle.


Ihotyyppi periytyy

Aika usein kuulen, että asiakas sanoo couperosa-ihon olevan sukuperimää. Näin se ei ole, koska couperosa ei automaattisesti periydy. Ihotyyppi periytyy ja ohuella, kuivalla ja vaalealla iholla on suuri taipumus couperosaan. 
Couperosa tarkoittaa laajentuneita pintaverisuonia, jotka näkyvät sinipunaisena verkkona ihossa. Couperosaiho punoittaa ja kuumottelee helposti ja se palaa auringossa hyvin nopeasti. Lämmönvaihtelut, ihon kuivuminen ja ohentuminen sekä liian raju käsittely aiheuttaa couperosaa. Tupakointi ja nuuskaaminen sekä runsas alkoholin käyttö on varma tapa saada couperosa-iho. 
Yleensä couperosa alkaa syntymään, kun iho kuivuu liikaa, eikä kosteusvoidetta käytetä ja pesukin voi olla hyvin kuivattavaa. Ihon oma suojabarriääri alkaa pettämään ja lämmönvaihtelut, tuuli, pakkanen ja aurinko saavat verisuonet laajentumaan. Suomen ilmasto on suuri syy couperosaan, koska jokainen altistaa ihoaan lämmönvaihteluille talvisin mennessään sisään ja ulos. 
Joillakin on tapana pestä kasvot aamuisin kylmällä vedellä ja se altistaa ihon couperosalle. Kasvot pitää aina pestä ihon lämpöisellä vedellä. Jotkut kertovat hankaavansa kasvojaan karhealla froteepyyhkeellä, hammasharjalla tai muulla rajulla välineellä. Iho ei kestä tällaista kohtelua ja sen suojapinta pettää ja verisuonet altistuvat laajentumiselle. 
Voimakas ja jatkuva finnien puristelu aiheuttaa pintaverisuonten vaurioitumista ja ihan liian usein näen näitä itse aiheutettuja arpia ja verenpurkaumia kasvohoitoa tehdessäni. Joillakin on aivan pakonomainen tarve puristella ja raastaa kasvojen iho vereslihalle, eikä siihen auta mikään järkipuhe.



Vahvista ihon suojabarriääriä

Tärkeintä olisi ennaltaehkäistä couperosan syntymistä, koska jo syntynyttä couperosaa on aika vaikea hoitaa. Onneksi plastiikkakirurgeilla ja ihotautilääkäreillä on nykyisin aika tehokkaita tapoja poistaa couperosaa, mutta ne ovat myös kalliita. 
Couperosaiholle syntyy myös hyvin helposti ruusufinni ja se vaatii lähes aina lääkehoitoa. Omassa työssäni pyrin kaikin tavoin motivoimaan asiakkaita ennaltaehkäisemään couperosaa ja huomioimaan ajoissa ihon tarpeet. Tärkeintä on kosteuttaa ja suojata ihoa niin, ettei se ohennu liikaa. Myös puhdistusaineen hellävaraisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, koska liian voimakas ja kuivattava puhdistus saattaa vesittää muuten hyvän ihonhoidon. 
Dermalogican ULTRA CALMING CLEANSER (250ml 38€ ja 500ml 58€) on punoitusta rauhoittava herkän ihon vesiliukoinen puhdistusmaito. Jo alkavalle couperosalle suosittelen hoitosuihkeeksi ULTRA CALMING MISTiä (34€), joka rauhoittaa punoitusta. Pintaverisuonia vahvistava seerumi on ULTRA CALMING SERUM CONCENTRATE (58€), joka on myös hyvin kosteuttava.
Helposti ohentuvalle iholle tärkein hoitotuote on BARRIER REPAIR (45€), joka imeytyy ihon omaan suojabarriääriin ja estää ihon ohentumista. Barrier Repairia suositellaan aamulla ja illalla käytettäväksi kaikkien muiden hoitotuotteiden päällä. 
Uudet Dermalogican seerumi ja hoitosuihke myös kosteuttavat ja vahvistavat ohutta ihoa ja estävät herkistymistä ja punoitusta. CIRCULAR HYDRATION SERUM (79€) on kosteuttava seerumi estämään ihon kuivumista ja ohentumista. HYALURONIC CERAMIDE MIST (46€) hoitosuihke kosteuttaa ihoa ja sen sisältämät keramidit täyttävät kuivuudesta johtuvia ryppyjä ja ihosta tulee sileämpi. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti