maanantai 2. toukokuuta 2022

Hybridiä ja kyberiä kerrakseen

Keskustelunaiheet asiakkaiden kanssa hoitolassa ovat muuttuneet täysin parin viimeisen kuukauden aikana. Lähes kaikkien kanssa puhe kääntyy Ukrainan tilanteeseen ja Putinin tuomiin uhkiin ja muutoksiin suomalaistenkin elämässä. Koronastakin selvittiin

Pienyrittäjä on siinä hankalassa tilanteessa, että meitä ei neuvo kukaan tai anna ohjeita, miten uusista tilanteista selvitään. Kaikki on keksittävä itse ja pitää ottaa selvää, mitä uudet tilanteet yritykselle merkitsevät. 
Korona oli jo ensimmäinen täysin poikkeustilanne, johon kukaan ei osannut antaa ohjeita, miten kauneushoitolayrittäjän pitää toimia. Muistan, että tuo täyssulku maaliskuussa 2020 oli minulle ”kutkuttava” tilanne, koska pääsin näyttämään itselleni, että selviydyn myös poikkeusoloissa. Hetkeäkään en ajatellut, ettenkö selviytyisi, vaan luotin siihen, että keksin keinot pärjätä. Yritin myös parhaani mukaan tukea toisia yrittäjiä ja kannustaa nuorempiani. 
Moni kosmetologi laittoi ovet säppiin ja peruutti itse asiakkaat ja päätti pitää lomaa koronakorvauksien turvin. Heille kävi huonosti jo kesällä 2020, kun asiakkaita ei ollutkaan odottamassa. Itselleni ei tullut hetkeäkään mieleen, että sulkisin ovet, vaan valmistauduin tekemään hartiavoimin töitä. Töitä olen saanut kyllä tehdäkin, koska koronan kanssa samaan aikaan työntekijäni yllättäen irtisanoutui ja jäin hetkeksi yksin tekemään kahden kosmetologin työt. 
Sekin tilanne selvisi parissa viikossa organisoimalla työt uudelleen ja siirtämällä kaikki paperityöt muille. Olen ollut koko ajan varma, että kekseliäisyydellä ja hyvin tehdyllä työllä koronastakin selvitään. Nyt jälkikäteen voin jo sanoa, että selvisin koronasta lähes täysin ilman vaurioita. Tietysti pitkä kokemukseni ja hyvä stressinsietokyky auttoivat paljon selviytymisessä. Enkä hetkeäkään odottanut, että saisin jotain tukia valtiolta tms. koska yrittäjän velvollisuus on sopeutua vallitsevaan tilanteeseen.


Yrittäjän pitää varautua kaikkeen

Nyt uskallan sanoa, että koronan tuomat ongelmat ovat tältä keväältä jo ohitettu ja sitä ei kukaan tiedä, mitä syksy tuo tullessaan. Tämä Venäjän tuoma uhka onkin nyt suurempi kuin tuo koronan pelko ja asiakkaat kyselevät, miten olen yrittäjänä varautunut kyber- tai hybridihyökkäyksiin. Olen harrastukseni kautta ehtinyt näitäkin asioita pohtia jo vuosikymmeniä, eikä ajatus ole minulle mitenkään vieras. 
Yrittäjäjärjestöt ja muut toimijat tarjoavat monenlaista koulutusta ja kurssitusta kyberhyökkäyksen varalta, mutta toistaiseksi en ole niihin osallistunut. Seuraan kyllä tarkasti, mitä suosituksia pienyrityksille annetaan ja olen siihen velvollinen jo luottamustehtävienikin takia. 
Suurimpana ongelmana näen sähköjen katkeamisen ja siinä sammuvat sitten kaikki maksupäätteet, verkkokauppa ja tietoliikenne. Tämä on ihan mahdollista, koska myös Ukrainassa on tehty näitä sähkökatkoksia jo vuodesta 2014 asti. 
Minulle sähkön puute ei ole mahdoton ongelma, vaan siihen pystyn hyvinkin sopeutumaan. Nanolift-laite toimii pattereilla ja samoin ultraäänilaite. Kynttilän valossa voi muutenkin olla tunnelmallisempaa kuin sähkövalon kanssa ja rentouttavan musiikin voi soittaa patteriradiollakin. 
Vesi lakkaisi myös tulemasta, mutta minulla on putkiremontin jälkeen jemmassa parinkymmenen litran vesikanistereja ja niillä voi tuoda vettä kotoa ja omasta kaivosta. Maksut voivat liikkua pankkisiirtoina sitten, kun verkkopankit saadaan toimimaan ja myös käteinen raha on vielä olemassa. 
Verkkokauppa loppuisi sillä sekunnilla, kun virtaa ei ole, mutta pääasiallinen elinkeinoni on kasvohoidot. Uskon myös asiakkaiden pitävän kiinni hoitoajoistaan siinäkin tilanteessa. En usko, että kukaan haluaa antaa periksi Putinille ja muuttaisi omia hoitotottumuksiaan hänen takiaan. Uskon, että asiakkaani tulevat entistä sinnikäämmin hoitoihin poikkeustilanteessakin, koska muuten talous ja yritystoiminta ei rullaa. Luotan siihen, että asiakkaani haluavat pitää kotimaiset yritykset toiminnassa ja ovat valmiita kokemaan hiukan epämukavuuttakin, mutta Putinille ei periksi anneta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti