perjantai 27. toukokuuta 2022

Meille tulee kissavauvoja!

Jippii! Vihdoinkin löytyi kaksi ihanaa kissavauvaa, jotka muuttavat meille heinäkuun lopulla. Nämä kissat tulevat nyt omalta kylältä ja samasta isosta maalaistalosta kuin äitini kolme kissaa Kultsu, Täply ja Pikkuleidi eli Mantu.

 


Ihana elämänmuutos

Meillähän on ennestään viisitoistavuotiaat veljekset Jösse ja Valtsu sekä kaksivuotias Vinski. Vanhat pojat eivät oikein enää viitsi leikkiä ja Vinski on ehkä vähän yksinäinen. Haluamme siksikin uutta polvea kasvamaan, koska vanhat pojat lähtevät kissojen taivaaseen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Emmekä halua, että jäämme vaan yhden kissan varaan eli Vinskin.
Meillä yleensä on kissat eläneet reippaasti yli parikymppisiksi, mutta Jössellä on sydämen vajaatoiminta ja se alkaa jo näyttämään vanhukselta. Valtsu sitävastoin on elämänsä kunnossa, eikä näytä yhtään vanhemmalta kuin kymmenen vuotta sittenkään.
Meillä on ollut aina vähintään kaksi kissaa ja yleensä 3-4, mutta tämä viiden kissan talous on meillekin uutta. Seinän takana äidilläni on neljä kissaa, joten talossa on sitten yhteensä yhdeksän karvakorvaa. Se on ehdottomasti meidän mielestä suurin määrä, mitä kolme ihmistä pystyy kunnolla hoitamaan. 
Äitinihän on nykyisin yksinhuoltaja, kun isäni kuoli keväällä, mutta hänen kissansa ulkoilevat vapaasti, joten vessan siivoukselta hiukan säästyy ainakin kesäisin. Nämä tulevatkin pennut ulkoilevat vain ulkoiluhäkissä, niin kuin meidän kissat tähänkin asti. 
Uskon, että nämä pennut virkistävät myös äitiäni, joka vielä opettelee lesken elämää. Hän kuitenkin hoitelee niitä päiväaikaan, kun me olemme työssä. Kaikki kissat ovat myös hänen vastuullaan, kun me matkustamme, mutta onneksi hän on vielä hyvin reipas, eikä ollenkaan vanhus. 
Tämän kesän matkailu meillä nyt kyllä jää muutaman yön kotimaan reissuun, kun emme voi heti pentuja jättää äitini hoidettavaksi. Ehkä sitten marraskuussa voi haaveilla jostain ulkomaan reissusta. 


Ihmisoikeustaistelijat

Uusilla kissoilla on jo pitkään ollut nimetkin eli Vote ja Allu. Vote on Volodymyr Zelenskyin mukaan ja Allun nimi tulee Aleksei Navalnyistä ja Andrei Saharovista. Kaikki nämä miehet ovat silmissäni sankareita ja on suuri kunnianosoitus heille, että he saavat antaa nimensä meidän kissoille.
Jössellä, Valtsulla ja Vinskilläkin on omat esikuvansa. Jösse on nimetty mieheni lempimuusikon Gösta Sundqvistin mukaan, Valtsun nimi tulee Valo Nihtilästä, joka oli jatkosodassa Mikkelin päämajan paras strategi. Nuorimmaisemme Vinski on nimetty Winston Churchillin mukaan. 
Näistä Allun ja Voten esikuvista kaikki tunnistaa Zelenskyin ja Navalnyin, mutta ehkä nykyihmisille Andrei Saharov on tuntemattomampi. Hän oli neuvostoliittolainen ydinfyysikko, joka vastusti Neuvostoliiton diktatuuria ja puhui ihmisoikeuksien puolesta. Andrei Saharov oli lapsuuteni ja nuoruuteni tunnetuin ihmisoikeustaistelija ja hän sai Nobelin rauhanpalkinnon 1975. 
Hänestä puhuttiin jo 60-luvun lopulla uutisissa ja seurasin niitä, vaikka olin vain kymmenvuotias. Muistan aina, miten hänen poikapuolensa oli Amerikassa Neuvostoliiton suurlähetystön edessä nälkälakossa ja vaati äidilleen ja Saharoville passia, jotta he pääsisivät pois Neuvostoliitosta. 
Andrei Saharov oli koko 80-luvun sisäisessä karkoituksessa Gorkin kaupungissa ja vapautui vasta Neuvostoliiton kaaduttua. 
Sellaisia poikia meille on siis tulossa, mutta vielä saamme pari kuukautta odottaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti