maanantai 9. toukokuuta 2022

Voitonpäivä 2022

Tänään on tuo kuuluisa voitonpäivä, mitä media on hehkuttanut Putinin kunnian päivänä. Ilmeisesti Putinilla on ollut tarkoitus ilmoittaa jostain suuresta voitosta Ukrainan operaatiossa Venäjälle tänä tärkeänä voitonpäivänä.Voitto natseista 9.5.1945

Itselläni on ollut pitkään haave päästä Moskovaan katsomaan tätä voitonpäivän paraatia, mutta nyt tuo haave on menneisyyttä. Voi olla, ettei enää minun elinaikanani suhteet Venäjään normalisoidu niin paljon, että haluan nähdä heidän sotilasparaatin.
Itselleni tämä voitonpäivä on jo vuosikymmeniä ollut samanlainen erityispäivä vuoden kierrossa kuin esimerkiksi juhannus. Sitä juhlitaan joka vuosi näyttävästi ja muistan jo lapsuudessani Neuvostoliiton aikana sen olleen uutisten pääaihe. Muistan myös sen, että sodan käynyt pappani hymähteli moiselle pullistelulle, eikä sitä erityisesti arvostanut. Minkään ideologian takia en voitonpäivää noteeraa, vaan ihan pelkästään harrastukseni vuoksi. Se on päivä, jolloin Euroopassa kuullaan eri valtioiden kanta rauhasta, asevarustelusta ja suhtautumisesta äärioikeistoon ja toiseen maailmansotaan. 
Vielä 90-luvulla voitonpäivänä saatettiin avata arkistoja ja tuoda julki uusia tietoja toisesta maailmansodasta ja natsien kukistumisesta. Minun ikäluokkani muistaa vielä hyvin, että  ennen Neuvostoliiton hajoamista, Moskovan paraati oli kaikkien Varsovan liiton maiden asenäyttely Naton katsottavaksi. Nyt ei ole Varsovan liittoa ja Venäjä pullistelee yksinään tai korkeintaan tukenaan piskuinen Valko-Venäjä. 


Vääristynyt historia

Muutamassa kuukaudessa Venäjän ulkopuolisille maille on selvinnyt, että Putin on kirjoittanut jo pitkän aikaa historiaa uusiksi. Alunperin tämä voitonpäivä oli kaikkien liittoutuneiden yhteinen muistopäivä toisen maailmansodan loppumisesta. Muualla Euroopassa sitä muistetaan jo 8.5. koska aikaeron takia tieto Saksan antautumisesta tuli muualle 8.5. mutta Neuvostoliitossa oli vuorokausi jo vaihtunut 9.5. puolelle. 
Heti sodan jälkeen voitonpäivän juhlinta oli hillitympää, eikä se ollut Neuvostoliitossakaan mikään kansanjuhla. Silloin energia meni vielä sodan tuhojen korjaamiseen ja vasta 60-luvulla Neuvostoliitto alkoi pitämään näitä näyttäviä paraateja. 
Putinhan on vienyt tämän juhlinnan ihan uuteen ulottuvuuteen ja kansalle uskotellaan, että Neuvostoliitto yksinään voitti Saksan ja muut liittoutuneet eivät tehneet juuri mitään. Tämä uskottelu on ollut helppoa, koska oletettavasti nykyvenäläinen tietää toisen maailmansodan kulusta yhtä vähän kuin nykysuomalainenkin. Venäläisille kerrotaan suorastaan naurettavaa propagandaa Ukrainan tilanteesta. Esimerkiksi väitetään Israelin armeijan sotivan yhdessä natsimielisen Azovin joukkojen kanssa Venäjää vastaan. Väite on ihan kummallinen, että juutalaiset olisivat yhdistäneet voimansa holokaustin tehneiden natsien kanssa. En olisi ikinä uskonut, että tällaisenkin väitteen tulen joskus kuulemaan. 
Olen itse tehnyt työtä rauhan puolesta pitämällä yllä tietoutta toisesta maailmansodasta ja talvi-jatkosodasta. Olen tehnyt sitä ajatuksella, koska olen uskonut lauseeseen, että jos menneisyyden sodat unohtuvat, uuden sodan syntyminen on mahdollista. Valitettavasti tämän lauseen totuus on nyt osoitettu käytännössä ja maailman rauha on murtunut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti