maanantai 4. heinäkuuta 2022

Iho kertoo terveydentilasta

Toivoisin, että asiakkaat kertoisivat minulle, jos heillä on jokin uusi lääkitys, esim. antibioottikuuri. Myös kaikki raskauteen ja hormonitoimintaan liittyvät asiat heijastuvat ihoon ja kosmetologin olisi hyvä tietää näistä.



Näen ihosta paljon

Asiakkaan iho kertoo minulle paljon ihmisen fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Stressin vaikutuksista olen kirjoittanut moneen kertaan ja varsinkin vakioasiakkailla näen, mikä ihossa on stressin vaikutusta, mikä jotain muuta.
Minulla on ehdoton vaitiolovelvollisuus, joten sitä ei tarvitse pelätä, että juoruaisin asiakkaan asioista muille. Joskus voi käydä pahojakin vahinkoja, jollei kosmetologi tiedä kaikkea. Kuulin kollegoilta tarinan mikroneulauksesta, mitä minä en onneksi tee. Asiakas oli käynyt säännöllisesti mikroneulauksessa ja alkanut kertomaan vasta hoidon päätyttyä kosmetologille olevansa antibioottikuurilla. Kosmetologi heti tarttui tähän ja kysyi antibioottikuurin syytä. Asiakkaalla oli ollut ruusuinfektio kasvoilla muutamaa viikkoa aikaisemmin, eikä hän ollut ymmärtänyt, ettei mikään kasvohoito tai varsinkaan mikroneulaus ole silloin sopivaa. Kosmetologi oli aivan kauhuissaan ja pyysi asiakasta soittamaan lääkärilleen, jotta antibioottikuuria ainakin pidennettäisiin. 
Onneksi siinä ei käynyt mitään pahempaa, mutta tämä tarina sai minut vakuuttumaan entistä enemmän, ettei mikroneulaukseen pidä ryhtyä. Onneksi se alkaa olla jo ohitse mennyt muotijuttu.
Raskaus näkyy ihossa usein rasvoittumisena ja ihon epätasapainona. Raskauden loppupuolella ja imetysaikana syntyy helposti pigmenttiläiskiä, joiden tärkein hoito on ennaltaehkäisy. Hedelmöityshoidot vaikuttavat myös ihoon ja niistäkin pitää kosmetologille kertoa. 


Monet sairaudet vaikuttavat ihoon

Lähes kaikki vakavat sairaudet tai niiden hoito näkyy ihossa ja kaikesta sellaisesta pitää hoitavalle kosmetologille kertoa. 
Toisaalta itselläni on kokemus siitä, miten vakava syöpä ei näy ihossa mitenkään. Kauan sitten minulla oli vakioasiakas, joka oli käynyt kasvohoidoissa vuosikausia. Parin kuukauden kuluttua eräästä kasvohoidosta näin hänen kuolinilmoituksensa lehdessä. Eräs hänen ystävänsä kertoi, että asiakkaan käsi oli murtunut pienestä kolhaisusta ja sairaalassa oli todettu, että hänellä oli syöpä jo luustossa ja kaikkialla elimistössä. Hän kuoli sairauden toteamisen jälkeen parissa viikossa. Minua jäi mietityttämään, että miten näin vakava sairaus voi olla niin salakavalasti piilossa, ettei ihmisestä näe mitään ulospäin. 
Tyypillisimmät sairaudet, jotka vaikuttavat ihoon ovat kilpirauhasen toimintahäiriöt, reumataudit, keliakia ja Crohnin tauti. Lääkehoidoista kortisoni näkyy ihossa eniten ja myös erilaiset sytostaattihoidot. Harva sairaus tai lääkehoito estää kasvohoidon tekemisen, mutta kosmetologin pitää saada niistä tietää.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti