torstai 21. heinäkuuta 2022

Ihonhoitotavat eroavat eri maissa

Joskus asiakkaat kyselevät, miksi annan jonkun tuotteen käytöstä eri ohjeet, kuin mitä pakkauksessa lukee. Kaikki käyttämäni ja myymäni kosmetiikka on amerikkalaista ja tehty hyvin erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin, kuin meillä on ja amerikkalaisilla on myös erilainen tapa käyttää kosmetiikkaa.


Kosmetiikan käyttötavat riippuvat ilmastosta, ihotyypistä ja tottumuksista.


Järjen käyttö sallittu

Joka kerta, kun olen uuden hoitomenetelmän koulutuksessa, mietin koko ajan, miten minä hoidon tulen tekemään. Samoin on kotihoitotuotteiden kohdalla, koska suunnittelen aina käyttötavan uusiksi, jotta se toimisi paremmin Suomen olosuhteissa. 
Meidän kuivattava sisälämmitys ja suuret lämmön vaihtelut vaativat hoitotuotteilta ja kasvohoidoilta ihan eri ominaisuuksia, kuin jossain Keski-Euroopassa tai Kaliforniassa, missä olosuhteet ovat aivan toiset. Suomalaisilla on myös huomattavasti enemmän couperosaa, punoitusta ja erilaisia herkkyyksiä, kuin muualla Euroopassa. Se johtuu geeniperimästä ja näistä ilmasto-olosuhteista.
Hyvä esimerkki on erilaiset happohoidot, joita en juurikaan tee. AHA-happo ja muut hedelmähappohoidot ovat erittäin suosittuja tällä hetkellä ja kyllä niitä Suomessakin tehdään ihmeteltävän paljon. Joskus hämmästelen vähän rumastikin, etteikö kollegani ajattele omilla aivoillaan ollenkaan, kun lähtevät tekemään hoitoja, mitkä muualla maailmassa ovat suosittuja.
Nämä happokuorinnat poistavat kuolleen solukon hyvin syvältä irroittaen jopa eläviäkin soluja. Ihosta irtoaa hilseilyä ihan levyinä ja hoidon tarkoitus on silottaa ja tasoittaa vanhenevaa tai pigmentoituvaa ihoa. Minun mielestäni tämä ei mitenkään sovi Suomen talveen, kun iho on muutenkin rutikuiva ja kuorinnalla poistetaan viimeinenkin suojabarriääri ja kosteusvaranto. 
Kuorinnan jälkeen mennään pahimmassa tapauksessa kolmenkymmenen asteen pakkaseen ja jatketaan elämää tosi kuivassa huoneilmassa. Näin altistetaan iho couperosalle, punoittelulle ja voimakkaalle kuivumiselle, joka rypistää ihoa. Ellei tätä säätilan haittavaikutusta olisi, hoito ehkä voisi jonkin verran silottaa ihoa. Happohoidot herkistävät myös auringolle, eikä kesäaikakaan ole niille hyvä ajankohta, joten en tee sen tyyppisiä hoitoja.
Välillä kokeilen käytännössä, ovatko ajatukseni järkevä, jotten vaan jätä tarjoamatta sellaista hoitoa, mistä asiakkaani hyötyisivät. Tein viime talvena tammi-helmikuussa sovitusti useamman koehoidon kuusikymppiselle ystävälleni, jolla on hyvin kuiva iho. Kolmen kerran jälkeen hän ei enää hoitoa halunnut, koska iho oli niin kiristävän kuiva, että se tuntui jo pahalta. Hilseilykin oli niin voimakasta, ettei meikki levittynyt kunnolla ja päivän mittaan iho oli kuivan ryppyinen ja harmaa hilseilystä. Joten tuli käytännössä kokeiltua, etten suosittele hoitoa omille asiakkailleni. 


Ihotyypit ovat erilaisia

Tämä ihotyyppien ja hiusten laadun erilaisuus tuli esille YUMI Lashes ripsien kestotaivutuksen (107€) kohdalla. Nettipäällikköni Kaisa (hän kuvittaa ja oikolukee blogijutut) kyseli, miksi YUMI:n kotisivuilla sanotaan, että ripsien kestotaivutus pysyy hyvänä 8-10 viikkoa ja minä kerron ajan olevan 6-8 viikkoa. 
Hienoa, kun hän on valppaana ja huomaa asiat, jotka minulta saattavat mennä ohitse tai on muuten itsestään selviä. On erittäin tärkeää, että kirjoittamani tieto on oikeaa. YumiLashes koulutuksessa opetetaan, että kestotaivutus pysyy hyvänä 6-10 viikkoa ripsilaadusta riippuen. Olen nyt tehnyt noin 500 kestotaivutusta ja käytännössä huomannut, että lähes kaikkien suomalaisten ohuessa karvalaadussa kestotaivutus pysyy hyvänä tuon 6-8 viikkoa ja vain harvoissa tapauksissa 10 viikkoa. Varon aina hyvin tarkasti, etten lupaa asiakkaille liikoja ja mieluummin liian vähän. Sitten onkin iloinen yllätys, jos ripset pysyvät kauniilla kaarella 12 viikkoa. 
Suomalaisilla on useammin huomattavasti hennompi ja ohuempi hiusten ja ripsien laatu, kuin esimerkiksi ranskalaisilla ja muilla etelämmässä asuvilla ihmisillä. Hennossa ripsessä on vähemmän keratiinipintaa, mihin kestotaivutuksen vaikutusaineet imeytyvät ja niiden vaikutus jää siksi lyhyemmäksi. Tietysti on poikkeuksia, joilla yksittäinen ripsikarva on paksu ja silloin kestotaivutuksen pysyvyys voi olla jopa kolme kuukautta.
Keskustelen usein asiakkaiden kanssa, miten riittoisia Dermalogican ja iS Clinicalin tuotteet ovat. Yleensä asiakkaat hämmästelevät, miksi sanon, että esimerkiksi Dermalogican yövoide Super Rich Repair 50ml (93€) riittää 6-8 viikkoa ja Jumbo-tarjouskoko 100ml NYT 129€ (149€) 12-16 viikkoa eli 3-4 kuukautta, kun heillä se riittää huomattavasti pidempään. 
Nämä ohjeistukset tulevat suoraan Dermalogicalta ja kertovat siitä, miten voidetta Amerikassa käytetään. Minusta tuntuu, että jenkit pistävät hoitotuotteita ihan hukkaan ja voiteistakin pyyhitään puolet kasvopaperilla pois. Suomalaiset ovat huomattavasti taloudellisempia ja joskus suorastaan pihejä. Sekin on huomioitava, että liian pieni määrä tuotetta menee kokonaan hukkaan, ellei se riitä tarkoitettuun hoitovaikutukseen. 
Silloin, kun mainitsen, miten kauan tuote käytössä riittää, kerron aina vähimmäisajan. En missään tapauksessa halua lupailla liikoja ja näin huijata asiakasta. On tosiaan paljon parempi, että asiakkaalle tulee iloinen yllätys ja tuote kestääkin odotettua pidempään.





2 kommenttia:

  1. Anonyymi08:52

    Inkerin myymien tuotteiden riittoisuudesta minulla on kokemus, että ne tosiaan kestävät käytössä pidempään kuin on luvattu. Käytän niitä mielestäni riittävästi mutta en lotraa.

    Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi22:43

      Uskoisin, että suurimmalla osalla vakioasiakkaista on tämä sama kokemus. Hoitotuotepakkaukset riittävät odotettua pidemmälle ja sehän on kiva yllätys. Suomalaiset ovat mielestäni järkeviä kosmetiikan käyttäjiä ja hoitotuotteita käytetään riittävästi, mutta ei turhaan törsäten.

      Aurinkoista viikonloppua!

      Inkeri

      Poista