maanantai 18. heinäkuuta 2022

Lääkkeet ja aurinko

Silloin, kun käyttää jotain lääkeainetta tai hormonivalmistetta, on järkevää selvittää, onko niillä joku yhteisvaikutus auringon kanssa. Lääkeaineet hyvin usein herkistävät uv-säteilylle ja iho saattaa palaa tai tulee aurinkoihottumaa lyhyessäkin ulkonaolossa.


Osa lääkkeistä lisää herkistymistä uv-säteilylle, mutta ihoaan voi auttaa mm. stabiloiduilla C-vitamiinituotteilla ja pigmenttiläiskiä häivyttävillä ja ennaltaehkäisevillä tuotteilla.


Lääkeet herkistävät ihon uv-säteilylle

Iän karttuessa melkein jokainen joutuu käyttämään välillä jotain lääkitystä. Monet lääkeaineet voimistavat uv-säteilyn vaikutusta ja aurinkoa on syytä välttää. Jotkut lääkkeet aiheuttavat pigmenttiläiskiä auringon kanssa yhdessä tai sitten herkistävät ihoa palamiselle.
Yleensä tästä vaikutuksesta lääkärin pitäisi kertoa tai viimeistään farmaseutin, mutta se saattaa unohtua. Onkin järkevää tarkistaa, mitä uuden lääkkee haittavaikutuksista kerrotaan. Näitä haittavaikutuksia on joka lääkkeellä pitkä lista ja kaikki harvinaisetkin haitat kerrotaan. Tämä auringolle herkistyminen kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti, koska jos se mainitaan, niin se koskee kaikkia lääkkeen käyttäjiä, eikä ole vain satunnaista. 
Moni antibiootti voi nopeuttaa ihon palamista ja niiden käyttöhän on hyvin yleistä. Monella ikäiselläni naisella on levottomien jalkojen oireyhtymä, fibromyalgia tai joku muu kiputila. Näihin käytetään nykyisin aika usein epilepsialääkkeitä tai vanhoja masennuslääkkeitä, jotka ovat auringolle herkistäviä. Moni näistä epilepsialääkkeistä, esimerkiksi Lyrica ja Lamictal, aiheuttavat turvotusta juuri kasvoille ja niiden käytöstä on aina hyvä mainita minulle. 
Silloin, kun lääkeaine herkistää auringolle, ihoa on vaikea suojata edes aurinkosuojavoiteella. Jos itselläni olisi tällainen lääkitys, pysyisin mahdollisimman paljon sisätiloissa ja menisin ulos vasta iltaisin. Vaatteenkin läpi uv-säteily pääsee ja lääkeaineella herkistetty iho saattaa palaa jo vartissa. 
Tällaiset lääkkeet lisäävät myös uv-säteilyn vanhentavaa vaikutusta ja sitä kannattaa korjata C-vitamiinipitoisilla tuotteilla. C-vitamiini pitää olla käsitelty niin, että se pysyy varmasti stabiilina hoitotuotteessa. Kosmetiikkamarkkinat ovat täynnä C-vitamiinivoiteita, joilla ei ole juurikaan merkitystä, koska ne eivät ole stabiileja. 
Tämän takia kunnollinen stabiloitu C-vitamiinituote on vähän kalliimpi, mutta niistä on oikeasti hyötyä. Tällainen tuote on mm. iS Clinicalin GeneXC (15ml 128€ ja 30ml 199€), jonka kaikki vaikutusaineet ovat farmaseuttisen tason raaka-aineita, niin kuin kaikissa iS Clinicalin tuotteissa.
Dermalogican stabiilit C-vitamiinituotteet BioLumin-C Serum (84€/134€) ja BioLumin-C Gel Moisturizer (67€) ja BioLumin-C Eye Serum (74€) ovat myös suositeltavia aurinkoisen ajan hoitotuotteita.


Hormonivalmisteet aiheuttavat pigmenttiläiskiä

Sen lisäksi, että lääkkeet herkistävät palamiselle, ne voivat lisätä pigmenttiläiskien syntymistä. Varsinkin hormonaaliset ehkäisyt, esimerkiksi hormonikierukka, ovat hyvin yleisiä pigmenttiläiskien aiheuttajia. Tietysti myös raskausaika ja imetysvaihe herkistävät pigmenttimuutoksille. Hedelmöityshoitoihin käytetyt valmisteet altistavat myös pigmenttiläiskille, mutta harvoin näen, että vaihdevuosi-ikäisten hormonikorvaushoito aiheuttaisi niitä. 
Ennaltaehkäisy on tärkein hoito pigmenttiläiskille. Kannattaa pysytellä kaikin keinoin pois suorasta auringosta ja käyttää suojakerrointa 50. Suojautumisen lisäksi suosittelen käyttämään seerumia ja yövoidetta, jotka vähentävät pigmentin kasautumista.
Dermalogican PowerBright Dark Spot Serum (99€) tuli myyntiin vuosi sitten ja nyt asiakkaat ovat sen todella löytäneet. Se hoitaa ja kosteuttaa ihoa monipuolisesti, eikä vain ehkäise pigmentin kasautumista. PowerBright Dark Spot Serum ehti jo keväällä loppua maahantuojalta suuren suosion takia, mutta onneksi sitä on nyt saatu lisää. 
PowerBright -hoitolinjaan tuli juuri myös uusi yövoide PowerBright Overnight Cream (89€), joka on hyvin saman tyyppinen voide kuin aikaisempi Pure Night, mutta paljon tehokkaampi. Näitä PowerBright -linjan tuotteita kannattaa näin kesällä käyttää, vaikka varsinaiset pigmenttiläiskät eivät vaivaisikaan. Niiden avulla iho pysyy tasaisen värisenä ja heleänä.





1 kommentti:

  1. Tärkeää asiaa. Tilaan tavallisesti lääkkeet kotiinkuljetuksena, koska se on ihana palvelu. Onneksi kävin kuitenkin hakemassa erään hormonivalmisteeni paikan päältä, koska siinä tilanteessa tuli apteekissa puheeksi lääkkeen UV-säteilylle herkistävä vaikutus. Otin aurinkosuojan saman tien.

    VastaaPoista