sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Ikääntyneen iho oireilee

Ihotautilääkäreiden mukaan lähes jokaisella yli seitsemänkymppisellä on ajoittaisia iho-ongelmia ja erilaisia ihottumia. Ihon oma suojakerros alkaa pettämään noin kuusikymppisenä ja erilaiset hautumiset ja kutisevat läiskät yleistyvät. 


Vartalovoiteen käyttö joka pesun jälkeen on tärkeä osa terveyden hoitoa.


Ota ihon terveys vakavasti

Mitä enemmän on ikää sitä vakavammin pitää ihottumat ja ihon rikkoutuminen ottaa. Iän myötä iho muuttuu silkkipaperimaisen ohueksi ja menee rikki pienemmästäkin kolhaisusta. Naarmut ja hautumiset eivät enää parane samalla tavoin kuin nuoremmilla, koska verenkierto, aineenvaihdunta ja muut ihon toiminnot ovat hidastuneet. 
Naisilla hormonitoiminnan muutokset ja estrogeenin väheneminen noin viisikymppisenä ohentaa ihoa ja muuttaa ihon pH:ta. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit ja sienet saavat elintilaa, kun ihon oma bakteerikanta muuttuu. Onkin hyvin yleistä, että hiivasieni-infektiot leviävät ja kuivuudesta johtuvat ihottumat lisääntyvät. Kuivuus jo itsessään aiheuttaa kutinaa sekä kirvelyä ja raapiminen vain pahentaa tilannetta. Sienet viihtyvät kosteassa ja lämpimässä, joten hautuvissa ihoalueissa ilmenee hiivasienen aiheuttamia ihottumia. Tyypilliset alueet hiivasienille ovat nivustaipeet, kainalot ja rintojen alustat. Myös varpaan väleihin tulee helposti jalkasientä ja kynsissä jyllää kynsisieni. 
Nämä ihottumat kannattaa ottaa vakavasti ja järkevintä on ennaltaehkäistä ihottumien syntyminen. Ihottumat rikkovat ihon ja bakteerit pääsevät suoraan verenkiertoon ja voivat aiheuttaa hyvinkin vakavia infektioita. 


Ennaltaehkäise iho-ongelmat

Tiedän asiakkaistani, että moni laiminlyö ihon hoidon, eikä ymmärrä, miten vakavia terveysongelmia ihottumista voi tulla. Tärkeää on estää ihon liiallinen kuivuminen ja hautumien syntyminen. Pesun jälkeen vartalo pitää kuivata huolellisesti ja varsinkin jalat ja varpaiden välit täytyy kuivata varvas varpaalta. Rikki hautuneesta varpaan välistä voi lähteä hyvinkin äkäinen ruusu tai jopa verenmyrkytys. Jalkatalkki on hyvä olla käytössä, koska sen avulla varpaan välit pysyvät kuivina.
Samoin nivustaipeet, kainalot ja rintojen alustat pitää kuivata hyvin ja apteekista saatava Daktarin puuteri ehkäisee hiivasienten syntymistä ja pitää ihon terveenä. Daktacort voide on sieni-infektioita torjuva ja siinä on mukana kortisonia, joka vähentää kutinaa. 
Vartalovoiteen käyttö joka pesun jälkeen on tärkeä osa terveyden hoitoa, koska se on paras ja tehokkain apu estämään kutisevia ihottumia. Varsinkin talvella ihoa kannattaa voidella päivittäin ja sillä tavoin ennaltaehkäistä ihon ohentumista. Hyvin usein asiakkaat näyttävät talvisin, miten kuiva ja rikki raavittu säärten iho on. Iho kutisee kuivuuden takia ja silloin kannattaa ihoa voidella ensin kortisonipitoisella voiteella ja laittaa sen päälle täyteläinen kosteuttava vartalovoide.
Esimerkiksi iS Clinicalin Body Complex (83€) on erittäin tehokas hoitovoide, joka imeytyy hyvin, mutta sisältää runsaasti ihon ohentumista ehkäiseviä vaikutusaineita. Toivoisin, että asiakkaat ottaisivat vakavasti vartalon ihon ennaltaehkäisevän hoidon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti