torstai 8. syyskuuta 2022

Sääret sileiksi

Kirjoitin jo viime viikollakin vartalon ihosta ja sen kosteutuksen tarpeesta. Kirjoitus sai aikaan monia hyviä keskusteluja hoitolan asiakkaiden kanssa. Lähes kaikilla asiakkaillani on omakohtaisia kokemuksia kutisevista sääristä ja hilseilevistä käsivarsista. 


Kaikista paras tulos saadaan, kun tehokas vartalon ihonhoito aloitetaan jo ennen kuin näkyviä ongelmia on tullutkaan.


Kuiva iho kutisee

Ajattelin kirjoittaa vielä uudestaan vartalonhoidosta, jos saisin edes muutaman lukijan aktivoitumaan siihen jo nyt. Tässä vaiheessa syksyä pystyy vielä ennaltaehkäisemään vartalon ihon kuivumista ja se on paljon hyödyllisempää, kuin yrittää korjata jo hilseilevää ja kutisevaa ihoa. 
Atoopikoilla vartalon iho kuivuu joka talvi niin paljon, että iho rikkoutuu ja saattaa olla ihan vereslihalla. Vielä nelikymppisenäkin pidin tätä vain atooppisen ihon ongelmana, enkä ymmärtänyt, että vanheneminen aiheuttaa samat ongelmat. 
Ikääntyminen hidastaa ihosolujen uudistumista, joka taas ohentaa ihoa ja heikentää solujen kosteuden sitomiskykyä. Itse huomasin noin 55-vuotiaana, ettei vartalon iho pysy terveenä ilman säännöllistä kosteutusta. Pahin ongelma tulee yleensä sääriin ja niitä on helppo raapia, joka aiheuttaa aina tulehdusriskin. Sitten, kun ikää on yli 70 vuotta, tämä tulehtumisvaara pitää ottaa hyvin vakavasti, koska huonolla tuurilla pienikin naarmu voi aiheuttaa jopa verenmyrkytyksen. 
Jalkojen hoitoon pitää myös kiinnittää huomiota iän myötä paljon enemmän kuin ennen. Halkeilevat kantapäät, sisäänkasvaneet kynnet ja hautuneet varpaanvälit voivat aiheuttaa jopa henkeä uhkaavia tulehduksia.


Ennaltaehkäise ihon ongelmat

Kaikista paras tulos saadaan, kun tehokas ihonhoito aloitetaan jo ennen kuin näkyviä ongelmia on tullutkaan. Yleensä paras ajankohta on juuri nyt, kun sisälämmitys ei vielä lisää kuivumista. Neuvon aloittamaan sääristä, koska ilman hoitoa, ne ovat rikkiraavitut jo marraskuussa. 
Suosittelen aloittamaan miedon kortisonivoiteen käytön jo ennen kuin iho rikkoutuu. Kortisonivoiteita tulee käyttää harkiten, koska kortisoni ohentaa ihoa, mutta pieninä määrinä harvakseltaan se estää kutisevan kuivuuden. 
Vartalon pesuun kannattaa käyttää hyvin mietoa pesuainetta ja säännöllinen vartalon kuorinta on tärkeä hoitotoimenpide. Tuoksusaippuasienet (19€) ovat hyviä kuivan ja ohentuneen ihon pesuun. Saippuasieni on jo itsessään kevyesti kuoriva ja pehmeä geelimäinen saippuaseos ei missään tapauksessa kuivata. Ihana tuoksu hoitaa jopa mielenterveyttä eli tuottaa mielihyvää. Tällä hetkellä oma suosikkini on Lemongrass eli sitruunaruoho.
Dermalogican Thermafoliant Body Scrub (48€) vartalokuorinta pitäisi olla käytössä jokaisella, koska kuorivan vaikutuksen lisäksi se vahvistaa ihon omaa suojakalvoa. Tätä kuorintaa kannattaa käyttää 2-3 kertaa viikossa. Thermafoliant Body Scrub on samalla myös suihkuvaahto, joten muuta pesuainetta ei tarvita. Vartalokuorinnan jälkeen iho kannattaa kuivata huolellisesti ja laittaa hautuviin kohtiin, nivustaipeisiin, kainaloihin ja rintojen alle Daktacort -puuteria, joka estää sieni-infektioita. 
Kuorinnan jälkeen voi sipaista ohuen kerroksen hydrokortisonia helpoiten kutiseviin kohtiin ja sen päälle kunnon kerros vartalovoidetta. Minulla on myynnissä diabeetikoille tarkoitettu CCS -hoitosarja, jossa on jalkavoide (19€), käsivoide (15€) ja vartalovoide (21€). Nämä tuotteet ovat täyteläisiä, mutta hyvin imeytyviä ja hinnaltaan edullisia. CCS -jalkavoide kannattaa levittää polviin asti, niin säärien hilseily ja kuivuminen takuulla loppuu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti