keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Kasvohoidot eivät auta ruusufinni-ihottumaan

Tämän syksyn aikana on tullut erityisen paljon kysymyksiä puhelimitse ja sähköpostilla siitä, miten kasvohoito vaikuttaa esimerkiksi couperosaan, ruusufinniin ja perioraalidermatiitikseen. Vastaus on yksinkertainen: kasvohoidolla ei pysty näihin ihotauteihin vaikuttamaan. 



Minua kiinnostavat ihotaudit

Olen aina tuntenut suurta mielenkiintoa ihotauteja kohtaan ja veikkaampa tietäväni niistä huomattavasti enemmän kuin keskivertokosmetologi. Perussyy voi olla se, että kosmetologin koulutukseen kuuluu kaksivuotinen perehdyttäminen ihotautioppiin ja meitä opetti innostunut hiljattain valmistunut ihotautilääkäri. Vasta jälkikäteen olen oppinut arvostamaan, että hän järjesti meille opetuskäyntejä Päijät-Hämeen Keskussairaalan ihotautipolilla hyvin usein, vaikka ne eivät olisi välttämättä hänen työhönsä kuuluneet. 
Opiskelin Lahdessa kuntainliiton erityisammattikoulussa ja pääsimme myös Heinolan Reumasairaalaan katsomaan reuman aiheuttamia iho-ongelmia. Nykyisin olen ymmärtänyt arvostaa omaa perusteellista koulutustani, kun tällä hetkellä tuntuu, että kosmetologit käyvät lähinnä kirjekursseja. 
Minulla ei ole mitään halua esiintyä kaiken tietäjänä, vaan myönnän heti, etten voi esim. ihottumalle mitään, jos se siltä näyttää. Ruusufinni on yleisin ihottuma, mitä näen ja siihen ei juurikaan kasvohoito vaikuta. Pahinta on, jos joku kosmetologi luulee ruusufinniä tavallisiksi finneiksi ja alkaa niitä puristelemaan. Myöskään mitkään rasvoittuvan ihon hoitotuotteet eivät auta ruusufinniin, vaan niistä iho ärtyy liikaa. Tietysti mitä paremmassa tasapainossa ihonhoito on sitä helpommin iho pysyy rauhallisena. Minulla on lukuisia vakioasiakkaita, joilla on ruusufinnidiagnoosi ja he käyvät kasvohoidossa säännöllisesti 4-8 viikon välein. Monilla ruusufinni on pysynyt rauhallisena jo monta vuotta.


Perioraalidermatiitti on yleistynyt

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma on yleistynyt huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Syytä tähän ei tiedetä ja vielä 80-luvulla tätä ihottumaa ei edes tunnettu. Veikkaan, että aika harva kosmetologi tuntee vieläkään ja tämäkin ihon tulehdustila sekoitetaan helposti tavalliseen rasvoittumiseen. Kasvohoidoilla ja kosmetiikalla ei voida auttaa perioraalidermatiitikseen, mutta apteekista saa ilman reseptiä metronidatsoligeeliä tai -voidetta, joka yleensä alkaa tehoamaan noin 2-3 viikon käytön jälkeen.
Ellei tilanne parannu, niin kannattaa mennä ihotautilääkärille ja mieto tetrasykliinikuuri eli antibiootit auttavat. Oma kokemukseni on, että parhaimman ja nopeimman tuloksen asiakkaat ovat saaneet juuri näillä suun kautta otettavilla antibiooteilla.
Ihottumia hoidettaessa on syytä vähentää kosmeettiset aineet minimiin ja valita kotihoitotuotteet yhdessä kosmetologin kanssa. Meillä on myynnissä ammattikäyttöön tarkoitetut tuotteet, joita voidaan käyttää hyvinkin haastavissa iho-ongelmissa. 
Parasta ja puhtainta kosmetiikkaa myyvät juuri kosmetologit ja meillä on lukuisia hoitosarjoja, joita ei edes muualla myydä. Ihottumaherkät ihmiset saavat parhaat tulokset kosmetiikasta, jossa ei ole hajusteita, väriaineita, eikä mitään tunnettuja allergeeneja. Barabeenit eli säilöntäaineet on vaihdettu hyvin siedettyihin ja tämän tyyppistä kosmetiikkaa ei löydy kuin kosmetologeilta. 
Esimerkiksi ruusufinniä ja perioraalidermatiittia voi peittää meikillä, kunhan meikki on tarkoitettu herkistyneelle iholle. Myymäni Youngblood meikki- ja ihonhoitosarja on ainoa, joka on Suomen Allergia-, iho- ja astmaliiton suosittelema. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti