lauantai 17. syyskuuta 2022

Ruusufinnin ja perioraalidermatiitin kotihoito

Tyypillisin ihottuma, mitä kasvoilla näen, on ruusufinni ja sitä on ollut asiakkailla jo 1980-luvulta lähtien. Samaan tautiperheeseen kuuluva perioraalidermatiitti on yleistynyt vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana.


Ruusufinniin ja perioraalidermatiittiin käytetään lääkityksen ohella hyvin mietoja ja rauhoittavia tuotteita.


Kasvojen ihottumat vaativat hoitoa

Hämmästyttävän usein asiakas ei ole mitenkään huomioinut kasvoillaan olevaa ihottumaa, koska käsitys ihon sairastumisesta on niin kaukainen. Jotenkin ymmärretään, että iho on kuollut nahka, joka ei edes sairastu koskaan. Kannattaisi kuitenkin huomioida, että on olemassa ihan oma lääketieteen ala, joka hoitaa vain ihon sairauksia. Iholla voi olla keskimäärin 700-1000 nimettyä sairautta ja se on elin, joka sairastaa kaikista eniten. 
Kosmetologi hoitaa aina tervettä ihoa ja kosmetologin velvollisuus on ohjata asiakas lääkäriin nähdessään ihotautiin viittaavia merkkejä. Varmaankin puolet vakioasiakkaistani sairastaa jotain ihosairautta, joka pysyy hyvällä hoidolla vuosikausia näkymättömissä. Näiden asiakkaiden kanssa on sovittu, että minä seuraan ihon tilannetta ja neuvon lääkärin pakeille, kun sitä tarvitaan.
Esimerkisi ruusufinni ja perioraalidermatiitti saattaa pysyä oireettomana vuosikausia hyvällä kotihoidolla. Minä en koskaan lähde kikkailemaan minkään ihottumahoitojen kanssa, koska tiedän niiden avun olevan hyvin vähäistä. Suosittelen aina käyntiä ihotautilääkärillä, kun ihon tilanne sitä vaatii. 
Valitettavan usein lyhyen koulutuksen saaneet kosmetologit eivät erota ruusufinniä tavallisesta finnireaktiosta ja sitä aloitetaan hoitamaan järeillä rasvaisen ihon tuotteilla ja tilanne vain pahenee. Ruusufinni ja perioraalidermatiitti reagoivat hyvin samalla tavoin ihonhoitotuotteisiin ja väärä kotihoito puhkaisee ihottuman valloilleen. 


Antibiootit parantavat ruusufinnin ja perioraalidermatiitin

Hyvin usein asiakas tulee hoitooni juuri ruusufinni-ihottuman takia tai perioraalidermatiitin vuoksi. Perioraalidermatiitti on suun, sierainten ja silmien ympärillä punoittavana, tiheänä finniverkkona, joten se näyttää hiukan samanlaiselta kuin ruusufinni, joka on punakka finnireaktio kasvojen keskiosassa. 
Yleensä asiakkaalla on käsitys, että tehokkaalla ihonpuhdistuksella ja rasvaisen ihon tuotteilla iho paranee ja valitettavasti huonosti koulutettu kosmetologi lähtee tähän mukaan.
Silloin, kun näen asiakkaalla olevan selvä ruusufinnitulehdus, suosittelen käyntiä ihotautilääkärillä. Vähäisemmässä ihottumassa suosittelen ensin kokeilemaan reseptivapaata metronidatsoligeeliä paikallishoidoksi tulehdusalueelle. 
Kotihoidosta pitää poistaa kaikki sellainen kosmetiikka ja hoitomenetelmät, jotka ärsyttävät liikaa. Hoitolani myymät ihonhoitotuotteet eivät sisällä mitään tyypillisiä ihoa herkistäviä vaikutusaineita. Järkevintä onkin marssia kosmetologin luo ja pyytää ohjeet tuotteista, mitkä eivät ruusufinniä ärsytä. Farmaseutti ei ole ihonhoidon ammattilainen, vaan kosmetologin koulutus ja kokemus on antanut opit oikeiden hoitotuotteiden valintaan. Kauneushoitoloissa myytävä kosmetiikka on kaikista valvotumpaa ja kosmetologilla on niistä käytännön kokemuksia.
Ruusufinniin ja perioraalidermatiittiin käytetään hyvin mietoja ja rauhoittavia tuotteita ja kaikki kuorinnat sekä hedelmähapot kannattaa unohtaa. Dermalogican herkän ihon puhdistus Ultra Calming Cleanser (500ml 60€ ja 250ml 39€) on mieto vesiliukoinen puhdistus, joka poistaa kevyen silmämeikinkin. Sen kanssa hoitosuihkeeksi sopii Ultra Calming Mist (38€), joka myös rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa. 
Jos käytössä on lääkärin määräämä paikallishoitovoide tai reseptivapaa metronidatsoligeeli, niin niitä käytetään iltaisin yksinään. Muistutan myös, että hydrokortisonivoiteet eivät sovi näiden ihottumien hoitoon, vaan ne vain pahentavat tilannetta. 
Aamuisin suosittelen rauhoittavaa ja kosteuttavaa Calm Water Geliä (52€) ja rasittavaan pakkasaikaan sen päällä voi käyttää Barrier Repair (49€) suojavoidetta, joka vähentää lämmönvaihtelujen rasitusta. Meikkiä ei tarvitse hylätä näiden ihottumien takia, mutta niiden koostumus pitää käydä läpi hyvin tarkkaan. Myymäni Youngblood -mineraalimeikkisarja on ainoa jota Suomen Astma- ja Allergialiitto suosittelee. Sen sarjan meikkituotteet ovat turvallisia ihottumaisellekin iholle, koska kyllä jokainen haluaa peittää pahimmat laikkukohdat. 
Meikki on aina myös hyvä suoja tuulta ja aurinkoa vastaan ja Dermalogican SkinPerfect Primer SK30 (52€) voidaan käyttää Barrier Repairin sijaan. 
Pitkien työvuosieni aikana olen saanut paljon kokemuksia eri ihottumista ja kannattaa varata kasvohoitoaika, jos haluaa kuulla kosmetologin ohjeet asiasta. Mikäli on epävarma tulisiko kosmetologille vai ihotautilääkärille, neuvon yleensä käymään lääkärissä, jos siihen on pienikin tarve.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti