tiistai 17. tammikuuta 2023

Anastasia

Viikonloppuna koin Venäjää vähän toiselta kantilta kuin nykyhetki on. Kävimme katsomassa Tampereen teatterissa Anastasia musikaalin, mikä kertoi Tsaari Nikolai toisen nuorimmasta tyttärestä Anastasiasta ja häntä esittävästä huijarista.


Suuriruhtinatar Anastasia Nikolajevna Romanova oli Venäjän keisarin Nikolai II:n nuorin tytär.


Upea musikaali

En yleensä pidä musikaaleista ja vähän välttelen niitä. Haluaisin, että näytelmässä on jotain sanomaa tai sitten iloa ja naurua. Tämän Anastasian halusin nähdä aiheen vuoksi, joka on osa Venäjän historiaa. Esitys oli aivan upea ja hienoin lavastus, mitä koskaan olen kokenut. En voi sanoa, että vain nähnyt, vaan se kaikki oli kokonaisvaltainen kokemus. 
Puvustus oli tietysti upea ja puitteet ylellisiä palatseja, mutta muutenkin lavastukseen oli käytetty niin hienoa tekniikkaa, ettei voinut kuin henkeä haukkoa.
Muistan jo lapsuudestani tämän tarinan, että Anastasia olisi muka pelastunut tsaariperheen teloitukselta ja ilmestyi sitten Berliiniin 1920-luvun puolivälissä. Tämä henkilö oli oikeasti Anna Anderson, joka oli puolalainen tehdastyöläinen ja ilmeisesti henkisesti sairas. Hän luultavimmin itsekin uskoi olevansa Anastasia ja jopa osa tsaarin henkiin jääneestä perheestä uskoi häneen.
Lopulta hän sai suostuteltua tsaari Nikolai toisen sisaren Olgan tapaamaan itseään ja he jopa pitivät yhteyttäkin jonkin aikaa. Kuitenkin Olga totesi, ettei kyseessä ollut Anastasia, vaan huijari. Anna Anderson piti väitettään yllä Amerikassa tapahtuneeseen kuolemaansa saakka 1984. 
Tapaus on aina kiehtonut ihmisiä ja näitä huijari-Anastasioita ilmaantui useita 1900-luvun alkupuoliskolla.  Myös tässä näytelmässä totuus jätettiin hiukan auki, jos kyseessä oli sittenkin oikea Anastasia. Esitys oli suuri elämys ja suosittelen, että se kannattaa katsoa.


Kuplassa elävä valtakunta

Olen tästä Venäjästä ja Neuvostoliitosta postannut jo moneen kertaan, koska mieltäni kaivertaa tämä vuosikymmeniä jatkunut huijaus, mikä Venäjällä on aina menossa. Tämä Anastasia esitys toi mieleeni sen historian vaiheen, kun Romanovit hallitsivat maata. Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että tämä tsaaritar Aleksandra on minusta epämiellyttävin historian hahmo, jonka tiedän. 
Tsaari ajoi itse perheensä ja valtiomuodon umpikujaan täydellisellä ymmärtämättömyydellään. 1800-luvulla Romanovit ja tsaarin suku elivät täysin omassa kuplassaan, eikä heillä ollut mitään käsitystä kansan kärsimyksistä. Varsinkin tsaaritar Aleksandra piti yllä harhaa, että tsaari oli yksinvaltias jumalan luvalla ja oikeutettu aivan kaikkeen. Tsaaritar hallitsi täysin heikkoa miestään ja antoi hänelle neuvoja asioista, mistä hän ei tiennyt mitään.
Se aikakausi mentiin kuplassa, jossa eli tsaari perheineen yksin ja kansa sai kuolla nälkään. Ei siis ihme, että vallankumous nousi. Seuraava kupla oli Leninin ja varsinkin Stalinin ylläpitämä valhe, miten hyvin kansa kommunistivaltio Neuvostoliitossa voi. Samanaikaisesti tapettiin kaikki, jotka olivat eri mieltä ja tämä kansan pitäminen tietämättömyydessä jatkui Neuvostoliiton romahdukseen asti. 
Kolmas kupla on meneillään nyt, kun kansalle syydetään propagandaa Ukrainasta natsivaltiona ja väitetään länsivaltojen suunnittelevan hyökkäystä Venäjälle. Siellä eletään jo yhtä pahassa harhassa kuin Pohjois-Koreasssa. Mikä tätä Venäjää vaivaa, kun tällainen on mahdollista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti