sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Vanhat asiat kertaantuvat kosmetiikassakin

Oman työelämäni alkuvuodet ovat nykyisin jo kosmetiikan historiaa ja silloin käytetyt raaka-aineet olen luullut jo unohtuneen. Kosmetiikalla on kuitenkin pitkä historia, koska niin kauan kuin on ollut ihmisiä, on ollut myös kosmetiikkaa.


Menneisyydessä on jo satoja vuosia sitten käytetty verta ja raakaa lihaa ihonhoidossa.


Eläinperäiset raaka-aineet ovat kiellettyjä

Aloittaessani työurani 1980 kosmetiikassa käytettiin paljon eläinkunnasta saatuja raaka-aineita. Jo silloin plastiikkakirurgit tekivät pistoshoitoja täyteaineilla ja tuo täyteaine oli lehmän sidekudosuutetta. Se oli erittäin hyvin siedettyä ja turvallista, koska sille ei herkistytty. 
Hoitotuotteissa käytettiin placentaa eli istukkauutetta, joka yleisimmin tuli lampaista. Myös embryo-uute eli alkiouute oli tehokas ja arvostettu kosmetiikan vaikutusaine. Ilmeisesti nämä kummatkin uutteet tulivat teurastamoilta ja ne eivät todellakaan olleet suomalaisia. 
Myös vielä 90-luvulla käytetty kollageeni oli suoraan eläinkunnasta ja yleensä nautaeläimistä. Minulla on vahva muistikuva kosmetologikoulusta, kun placenta-pitoista voidetta käytettiin hierontaan ja sen haju oli todella ällöttävä. Nykyisin nämä raaka-aineet kuulostavat ihan vastenmielisiltä, mutta neljännesvuosisata sitten maailma oli toisenlainen. 
Sitten 90-luvulla löydettiin hullunlehmäntauti, joka lopetti kaikki eläinkunnan raaka-aineiden käytön. Onneksi tuo vakava tauti saatiin kuriin, vaikka esimerkiksi brittien maatalous kärsi siitä valtavat taloudelliset tappiot. 
Muistan yhden sen aikaisen huhupuheen, mikä kertoi, että itäblokin maista Unkarista, Romaniasta ym. salakuljetetaan esimerkiksi istukkauutetta Keski-Euroopan kosmetiikkatehtaisiin. Rajavalvonnassa kuulemma jäi välillä kiinni rekkalastillinen lampaan sikiöitä, jotka olivat menossa Ranskan kosmetiikkatehtaille. Tämäkin salakuljetus loppui, kun kosmetiikkateollisuus kehitti uusia ja laillisia vaikutusaineita.


Kaunistaako veri ihoa?

Nyt, kun tiede on kehittynyt ja eläinkunnan raaka-aineet ovat kiellettyjä, olen todella tyytyväinen kehityksen suunnasta. Järkytyksekseni osa ihmisistä on palaamassa menneeseen ja netissä hehkutetaan ”menkkamaskia”. Olin aivan ihmeissäni, kun luin ohjeita, että kehoitettiin keräämään omaa kuukautisverta ja levittämään se kasvoille vaikuttamaan yön ylitse. Eikö sen iljettävämpää ja sottaisempaa hommaa enää keksitty. Eräs suomalainen ihotautilääkäri oli yhtä juttua kommentoinut ja kauhisteli bakteerien määrää, mikä kasvoille leviää. 
Toisaalta voin ymmärtää, mistä nämä hullutukset lähtevät. Menneisyydessä on jo satoja vuosia sitten käytetty verta ja raakaa lihaa ihonhoidossa. Ehkä on kuviteltu veren olevan tehokasta myös iholle, koska se on niin välttämätöntä ihmisen keholle. 
Raaka naudanpihvi oli yleinen tapa aatelisnaisille poistamaan turvotusta silmien alueelta ennen juhliin tälläytymistä. En usko, että tuo raaka liha oli se vaikutustekijä, vaan se muotoutui hyvin kasvoille ja pysyi pitkään viileänä. Tämä viileys poisti turvotuksen ja tasoitti ihoa supistamalla huokosia.
Vielä opiskeluaikanani 1978-80 Ella Bachen sarjassa oli myynnissä hemoglobiininaamio, mihin oli käytetty ainakin osia verestä. Se oli hyvin tehokas vanhenevalle iholle ja myös kallis tuote. Me oppilaat saimme jokainen kokeilla sitä vain kerran, kun se oli niin arvokasta. Sitten me kikattelimme naamat verissä ja opimme raaka-aineista paljon lisää. 


2 kommenttia:

  1. Huh huh. Käytin noin 25 v sitten Ella Bachea, mutta en onneksi verinaamiota. Ja kaikkia hulluja ohjeita netissä jaetaan ja hölmöt uskoo.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi10:35

    Vastenmielistä kaikki tuo ajatuksenkin tasolla. Lisäksi hämmästyttää, mihin kaikkiin typeryyksiin ollaan valmiita lähtemään mukaan. Ylipäätään ihonhoitoon liittyvät uskomukset jaksavat aina yllättää minua.

    Leena

    VastaaPoista