maanantai 16. tammikuuta 2023

Toisinajattelija Aleksei Navalnyi

Olen muutaman viikon lukenut Aleksei Navalnyin blogia, jota hän vankilasta käsin kirjoittaa ja se on käännetty myös suomeksi. Jo vuosia sitten aloin seuraamaan hänen vaiheita tehdä vastarintaa täysin vailla demokratiaa toimivalle Venäjän johdolle.Karismaattinen johtaja

Olen usein miettinyt, mitä Aleksei Navalnyi ajattelee nyt, kun vankilan ovet sulkeutuivat hänen takanaan ja tuomioon tulee lisää vuosia yhtenään. Minä olisin ainakin ihan murtunut hänen tilanteessaan. Siksi olikin yllättävää lukea, miten hyvällä mielellä hän tuota blogiaan kirjoittaa. Hänellä on niin vahva vakaumus omaan asiaansa, ettei hän yhtään valita kohtaloaan.
Vielä vankina ollessaankin hän selvästi kokee hallitsevansa tilannetta, vaikka kohtelu on täysin mielivaltaista ja epäinhimillistä. Aleksei Navalnyi on hyvin karismaattinen mies ja syvällinen ajattelija. Hän on täysin vastakohta pullistelevalle Putinille ja antaa vaikutelman humaanista ihmisestä, joka haluaa isänmaansa parasta. 
Ilmeisesti nuo blogitekstit ovat hänen julkaisujaan instagramissa ja ne kulkevat asianajajan välityksellä pois vankilasta. Ihailen suuresti sitä rauhallisuutta ja huumoria, millä hän kohtaloonsa sopeutuu. Olosuhteet ovat enemmän kuin karut ja hän on yhtenään erityisvalvonnassa kopissa, minkä koko on 2,5 x 3 metriä. Kello 5.30 on herätys ja peti nostetaan seinälle ja päivällä ainoa olotila on istua rautaisella penkillä. 
Päivässä on yksi tunti ulkoilua lähes yhtä pienessä kopissa, mutta sieltä kuulemma näkyy taivas. Syksyllä Navalnyin ongelma oli talvisaappaat. Maa oli jo jäässä ja lumisohjon peitossa ja hän ulkoili liukkailla kesäkengillä. Kesti yli kuukauden, kun hän kävi paperisotaa vankilan byrokratian kanssa saadakseen talvikengät. 
Hän oli kovin huolissaan flunssasta, jonka hän pelkäsi saavansa, kun kylmettyy yhtenään säätilaan sopimattomissa vaatteissa. Kotioloissa joku nuhakuume ei ole katastrofi, mutta oloissa, joissa ainoa helpotus flunssaan on kolme kertaa päivässä tuleva mukillinen kuumaa vettä, se on sietämätöntä. Nythän mediassa kerrotaan, että Navalnyi on kuumeessa ja häneltä on evätty kaikki lääkärihoito. Se kuulostaa aivan epäinhimilliseltä ja länsimaat yrittävät painostaa Venäjää, että Navalnyi saisi tavata lääkärin. Toivottavasti hän selviää, koska ilman häntä Venäjältä katoaisi viimeinenkin oppositio.
Kuulostaa siltä, ettei Venäjän vankilaolot ole paljoakaan parantuneet Gulagin ajoista. Ruoka on huonoa, vaatteet epäsopivia ja terveydenhoitoa ei ole saatavilla. Kuitenkin se kuulosti hyvältä, että hän sai tavata vuorokauden verran perhettään kolmen kuukauden välein. 
Sekin vetosi minuun, kun hän kirjoitti niin kauniisti vaimostaan ja kahdesta lapsestaan. Ilmeisesti heillä on myös kaksi kissaa, mikä on varma osoitus hyvästä ihmisestä. :) 


Venäjän oppositio

Siihen en usko, että Aleksei Navalnyin kannatus pystyisi kaatamaan Putinin hallituksen. Tämä vankilassa olo saa hänet unohtumaan, vaikka hänen avustajansa kuinka pitäisivät tulta yllä. Enkä ole edes varma, onko Navalnyi länsimaiden mielestä kannatettava johtaja. Hän kyllä tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja siviilikohteiden tuhoamisen, mutta Krim kuuluu Venäjälle hänenkin mielestään. Kyllähän Navalnyikin on Neuvostoliiton kasvatti, niin kuin Putin ja kasvanut siihen, että Venäjä on kaikessa maailman paras ja sillä on oikeus tehdä mitä tahansa.
Tuossa blogissa hän paheksui moneen kertaan, miten systemaattisesti vankeja värvätään rintamalle Wagner -joukkoihin. Sarjamurhaajakin saa vapauden, jos hän suostuu sotimaan puoli vuotta, eikä siinä ajassa kaadu. Vankiloista lähtee satoja julmuuteen ja väkivaltaan tottuneina rikollisia, jotka ovat valmiita tekemään sotarikoksia. 
Navalnyi jaksoi kannustaa kirjoituksilla lukijoitaan, etteivät he vaipuisi masennukseen Venäjän tilanteen takia. Opettavainen lause häneltä on, ettei pidä valittaa  huonoista asioista, vaan toimia niin, että ne muuttuvat paremmiksi. 
Toinen hänen usein mainitsema opetus oli  älä pelkää mitään. Ainakin itse hän pystyy elämään niin kuin opettaa. Kirjoituksista ei mitenkään käynyt ilmi, että hän olisi ollut peloissaan tai masentunut. Hän oli ihailtavalla tavalla sopeutunut tilanteeseen, mutta piti tiukasti kiinni omasta ajatusmaailmastaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti