lauantai 13. tammikuuta 2024

Asiaa hajusteista

Hajusteet on asia, joille ihmiset ovat hyvin monella tavalla herkkiä ja niistä on usein ihan vääriä käsityksiä. Hajutonta kosmetiikkaa ei olekaan, koska tuotteessa on aina vähintään raaka-aineiden ominaishajut.


Vaikka kosmetiikka olisi hajusteetonta, raaka-aineilla on ominaistuoksunsa.


Dermalogicassa ei ole hajusteita

Dermalogica on täysin hajusteeton ihonhoitosarja ja samoin Youngbloodin meikkituotteissa ei ole hajusteita. iS Clinicalilla on parissa tuotteessa mieto hajuste, joka poistaa raaka-aineiden epämiellyttävää hajua ja myös Dermatude -hoitosarjan tuotteet ovat hajusteettomia.
Hajusteet, väriaineet ja säilöntäaineet ovat tyypillisimpiä raaka-aineita, joille herkistytään. Säilöntäaineista parabeenit ovat eniten aiheuttaneet ongelmia viime aikoina ja hoitolassani myydyissä tuotteissa ei ole ollut parabeeneja enää moneen vuoteen. 
Hajusteallergia ilmenee yleensä ihottumana sillä alueella, mihin kyseistä tuotetta on käytetty. Joskus astmaatikoilla allergia ilmenee hengenahdistuksena ja tukkoisuutena. 
Tuote, jossa ei ole hajustetta, saattaa kuitenkin aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia, päänsärkyä tai nenän valumista. Jonkun raaka-aineen ominaishaju voi saada sen aikaan ja silloin tuotetta ei pidä käyttää. Voi käydä myös niin, että tuotteen tuoksu ei vain miellytä itseä ja se ei ole hajusteallergiaa. 
Allergisen reaktion syy on yleensä hankala löytää, koska se voi oireilla ihan miten tahansa. Esimerkiksi hiustenhoitotuotteen hajuste saattaa aiheuttaa ihottuman silmän ympärillä, vaikka ainetta ei silmien lähelle menisikään.


Herkkyysreaktiot ovat hyvin harvinaisia

Näen todella harvoin mitään herkkyysreaktioita ja suoraan sanoen en edes muista, onko tämän vuosituhannen aikana kukaan asiakas kertonut saaneensa reaktiota käyttämistäni tuotteista. Toisaalta herkkyysreaktiot ovat myös sen verran yleisiä, että jokainen ihminen saa elämänsä aikana jonkun allergiareaktion.
Siitä, että on joskus parikymmentä vuotta sitten saanut ihottumareaktion jostain voiteesta, ei pidä tehdä johtopäätöstä, että on herkkäihoinen. Yleensä henkilöt, joilla on atooppinen iho, ovat helposti herkistyviä ja kaiken uuden kosmetiikan kanssa pitää olla varovainen.
Allergian kotitesti on hyvä tehdä kyynärtaipeen sisäpuolelle, missä on hyvin ohut iho. Kyynärtaipeeseen hierotaan testattavaa tuotetta ja noin kahdentoista tunnin päästä katsotaan, miltä iho näyttää. Jos kohdassa on punoitusta tai ihottumaa, kyseistä tuotetta ei ole järkevää käyttää. 
Ihmettelen kovasti, kun nykyisin ihmisillä on kestoripsiä ja tekokynsiä ja sitten mietitään, onko käytetty kosmetiikka luomua vai ei, tai muuta yhtä ristiriitaista. Ensimmäisenä kannattaa luopua liimattavista lisäosista ja sitten vasta miettiä, onko herkistynyt johonkin voiteeseen. 



⭐️ Muista myös osallistua Tähtiarvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 9.-22.1.-24


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

2 kommenttia:

  1. Kerttu11:33

    Itse, koska en kärsi tuoksujen hajusta, pidän siitä, että voiteissa/hoitoaineissa on mieto tuoksu. Mutta auta armias, jos esim.teatterissa on lähellä voimakas haju/partavesi-ihminen!

    VastaaPoista
  2. Tykkään itse hajustamattomista tuotteista tai miedosta tuoksusta. Ja kyllä Dermatologia voide tuntuu hyvältä . salli.moilanen35@gmail.com

    VastaaPoista