sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Ruoka ja iho-ongelmat

Näin joulun jälkeen lähes kaikki tuskailevat liiallista syömistä ja naistenlehdet ovat pullollaan dieettiohjeita. Hyvin usein vielä nykyisinkin selitetään ihon rasvoittuminen ja finnit ruualla, mutta näin se ei ole.



Stressi tuo näppylöitä

Innostuin kirjoittamaan tästä aiheesta, kun kuuntelin Mikko Porvalin kirjaa Operaatio Hokki - Päämajan vaiettu kaukopartio. Näistä sotahistoriakirjoista olen saanut lukuisia ohjeita ihonhoitoon ja tietoa erilaisista ihottumista. Sotaoloissa ihottumat olivat hyvin tyypillinen terveysongelma ja ihon sekä varsinkin jalkojen kuntoa tarkisteltiin jatkuvasti. 
Tässä Operaatio Hokki kirjassa eräs veteraani kertoo, miten sissien eväänä oli aina runsaasti suklaata. Suklaa oli sota-aikana kortilla, eikä sitä juuri saatu. Veteraani kertoi sissiretkellä suklaata ahmitun niin, että kaikkien naama oli paiseita täynnä. Tämä on ihan legendaa, ellei sitten suklaassa ollut jotain vikaa. Veteraani kertoi myös samalla reissulla olleen valtavasti hyttysiä, joten epäilen paiseiden tulleen tulehtuneista hyttysen puremista.Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten tällainen epätosi mielikuva leviää. 
Joten, jos teillä on joulun jälkeen noussut tavallista enemmän finnejä, kannattaa syytä etsiä ensin muualta kuin ruuista. Yleensä, kun keskustelen tästä aiheesta asiakkaiden kanssa ja he kertovat joulun vietostaan, esiin tulee stressi, kiire ja poikkeusolot. Harmillisen moni joutuu viettämään joulun anoppilassa tai muissa sukulaisissa, joissa olo ei ole yhtään mieleistä. Ei siis ihme, jos näppylät iskevät. 
Kannattaa ensimmäiseksi käydä läpi oma ihonhoito-ohjelma. Kuorinta on erittäin tärkeä hoitotoimenpide estämään tukkeutumia ja tulehtuneita finnejä. Esimerkiksi vanha tuttu Dermalogican Daily Microfoliant (68€) on tehokas ase finnejä vastaan.


Akne on periytyvää

Minulla on koko ajan kymmenkunta nuorta noin 12-20-vuotiasta tyttöä ja poikaa, jotka käyvät säännöllisesti Teinipuhdistuksissa (69€). Yleensä nuo käynnit kestävät 1-2 vuotta säännöllisesti ja sitten nuoren hormonaalinen akne on voiton puolella tai he siirtyvät lääkärin hoitoon. 
Melkein jokainen heistä kysyy, tuleeko finnejä karkeista tai suklaasta, kun joku mummo, täti, isä tai naapuri on sitä väittänyt. Minusta on suorastaan vaarallista syyllistää herkässä iässä olevaa nuorta siitä, että häntä vaivaava iho-ongelma olisi jotenkin oma vika. Se ei todellakaan ole, eikä kukaan hanki itselleen akneihoa, vaan se on periytyvä ihosairaus. 
Pidän tätä ruokavalion sekoittamista ihonhoitoon siksikin haitallisena, että se lisää anoreksian vaaraa. Minusta on pääasia, että ihminen syö kohtuullisen terveellisesti ja epäterveet ruokatottumukset näkyvät vaa’assa, eivätkä ihossa.



⭐️ Muista myös osallistua Tähtiarvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 9.-22.1.-24


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

5 kommenttia:

  1. Anonyymi09:07

    Nykykäsityksen mukaan ruokavaliolla voi olla vaikutusta akneen. Erityisesti maitotuotteiden on todettu useissa tutkimuksissa pahentavan aknea. https://www.duodecimlehti.fi/duo99070

    VastaaPoista
  2. Itse kyllä huomaan ruokavalion vaikutuksen heti ihoon. Viljat ja sokeri näkyy heti ihon kunnossa näppylöinä vaikka ihonhoito on kohdillaan. Sokeri aiheuttaa ihossa myös glykaatiota ja tulehdusta, eli voi hyvinkin olla syynä ihon villiintymiseen.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi21:22

    Stressi saa minun ihon kauheaan kuntoon,koitan välttää nyt stressiä .. ninajokelainen85@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Joo kyllä stressi ja kiire vaikuttavat myös ihon kuntoon .Olen huomannut. salli.moilanen35@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Anonyymi18:22

    Villin nuoruusiän aknen läheltä nähneenä olen täysin samalla kannalla kuin Inkeri: kyseessä on periytyvä ihosairaus. Se iskee rasvaiseen ihotyyppiin. Pahassa aknessa ei ole kyse muutamasta näpystä.

    Toki on joitain tutkimuksia, joiden mukaan länsimaisen ruokavalion pahikset voivat pahentaa oireita. Tutkimusnäyttöä kuitenkin tarvitaan lisää. MIkään ei estä kokeilemasta jättää pois tiettyjä ruoka-aineita mutta jokainen, joka on nähnyt kystisen aknen ymmärtää, että jäätelötötterö ei aiheuttanut sitä.

    Nuorelle paha akne on riittävän raskas kokemus ilman, että häntä tökitään ja syyllistetään kyseenalaisilla näkemyksillä. Syömishäiriöiden riski on olemassa, niin kuin Inkeri kirjoittaa.

    Lääkärit tietävät, että akne voi iskeä nuoriin ja aikuisiin, joiden ruokavalio saattaa olla lähtökohtaisesti ideaali. Kun nuoruuden akne parantuu, ihotyyppi saattaa säilyä pitkälle keski-ikään kuivumattomana, mikä on hyvää kompensaatiota hankalasta kokemuksesta.

    Leena

    VastaaPoista