sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Ikä ja vanheneminen

Ikä ja vanhuus on puhuttanut mediaa viime viikkoina oikein urakalla, kun USA:n presidentinvaalien tv-keskustelussa Joe Biden vaikutti selvästi ikäiseltään. Vanheneminen on kipeä asia lähes jokaiselle, eikä sitä ole helppo myöntää.




Kukaan ei haluaisi olla vanhus

Tämä on kummallinen yhtälö, että meistä kaikista tulee vanhus, jos saamme elää, mutta kukaan ei haluaisi olla vanhus. Ulkonäköpaineet ovat entistä rankempia ja ne alkavat aina vain nuorempana. Jo alle kolmekymppiset pelkäävät rypistymistä. 
En tiedä onko joku suurempi voima ajanut ihmiskunnan tähän tilanteeseen, että katastrofin aineksia on kaikissa suurvalloissa. Trumpin vaalivoitto USA:ssa olisi ainakin minun mielestäni pelottavaa ja se lisäisi epävarmuutta koko maailmaan. Kuitenkin näyttää siltä, että Joe Biden tuskin saavuttaa voiton tässä kisassa. 
Bidenilla on ehkä sen verran vielä voimaa ja viisautta, että hän selviäisi uudesta presidenttikaudesta esikuntansa tuella, mutta tiukkaa kisaa vaaleissa hänellä ei ole voimaa voittaa. Keskustelen tästä päivittäin asiakkaiden kanssa ja lähes jokainen pelkää Trumpin voittoa. Kaikki ihmettelevät, miten suurvallasta ei löydy tämän parempia poliitikkoja, jotka olisivat nuorempia ja täyspäisiä.
Mieleeni tulee se vaihe, kun isäni muistisairaus alkoi, eikä hän itse mitenkään tunnistanut jotain olevan pielessä. Hän toimi monta vuotta ihan kuin olisi ollut kaikissa voimissaan, koska ihminen aika harvoin havaitsee omaa muistisairauttaan. Tämän kokeneena toivoisin, että lääketieteelliset testit olisivat pakollisia valtaapitäville.

Onko vanha mies pätevämpi kuin vanha nainen?

Olen jo pitkään seurannut sitä, miten Suomen mediassa haastatellaan kyllä eläkeikäisiä miehiä, mutta tuskin koskaan naisia. Minussa onkin herännyt kysymys, onko ikääntynyt nainen epäpätevämpi kuin saman ikäinen mies.
Esimerkiksi A-Studion vakiovieraita ovat emeritusprofessori, oikeusoppinut Martti Koskenniemi ja taloustieten moniosaaja Sixten Korkman. He ovat toki hyvin fiksuja ja kokeneita ja heitä pitääkin haastatella. En kuitenkaan muista, että missään mediassa kysyttäisiin juuri keneltäkään eläköityneeltä naiselta asiantuntijalausuntoa. Tämä ärsyttää minua. Onko vanheneva nainen muka tyhmempi kuin mies.
Sama tulee esiin USA:n vaaleissa, joista on Hillary Clinton kadonnut täysin. Hillary Clinton olisi jopa vuoden nuorempi kuin Trump, mutta kukaan ei puhu Bidenin vaihdosta Clintoniin. Voi tietysti olla, että Hillary Clinton on niin fiksu, ettei lähtisikään enää politiikkaan, vaan suostuu nauttimaan eläkepäivistään ilman valta-asemaa.





⭐️ Osallistu arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 25.6.-8.7.-24.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti