maanantai 27. kesäkuuta 2016

Helle voi tuoda vartalon iholle ongelmia

Nyt on ollut tosi kostean hikisiä kesäpäiviä mikä on tietysti hyvä lomalaisten kannalta. Töissä oleville hiki on iholla koko ajan ja vaatteetkin ovat kosteita. Iholle voi tulla monenlaista ongelmaa jatkuvan hikoilun takia.

Olen välillä huolissani joidenkin asiakkaiden tavasta pukeutua paksusti ja mitään ilmavirtaa ei saa tulla mistään. Ikäihmisille on tyypillistä pitää itsensä lämpimänä vähän liiallisella vaatekerroksella, mutta kyllä nuoremmissakin löytyy näitä ihon hautojia. Itse pidän tätä paksua pukeutumista opittuna tapana ja varmaan normaali vaatekerta voi aluksi tuntua viileältäkin. Jos näin kesällä lähes kolmenkymmenen asteen helteellä pitää sukkahousuja, pitkiä puuvillakalsareita ja farkkuja yhtäaikaa ja yläosassa on laamapaita, t-paita, neuletakki ja fleeceliivi, niin iho on jatkuvasti kostean hien peitossa. Kostean nihkeä ja lämmin iho on hyvä elatusalusta kaikille pöpöille. Taivekohdat ja varpaan välit ovat otolliset kohdat sieni-infektioille ja ihohautumille. Vanhemmiten vartalolle tulee erilaisia roikkuvia ihopoimuja varsinkin laihtumisen jälkeen ja nämä poimujen välit hautuvat helposti.Iho kaipaa ilmakylpyjä ja olisi hyväksi oleilla, vaikka bikineissä kunhan varoo aurinkoa. Suihkun jälkeen iho pitää kuivata huolellisesti. Suoranainen terveysriski on, jos varpaiden välit jää kosteiksi, koska siellä sieni-infektioilla on lämmin hyvä paikka lisääntyä. Jalat pitää kuivata huolellisesti ihan varvas varpaalta.

Ihon hautumista kannattaa ennalta ehkäistä, koska ihoa rikkovat hautumat ovat hankalia paranemaan. Desinfioiva ihotalkki on kesällä tosi tärkeä hoitoaine, joka pitää ihon kuivana ja estää hautumisia. Meillä on myynnissä Camillen talkki (18€) joka sopii koko vartalolle ja varpaan väleihinkin. Itselläni se on aina matkoilla mukana, koska se estää hiertymiä, jos kengät ovat jalassa ilman sukkia. Hameiden kanssa reidet voivat hiertää toisiaan ja siihen tuo Camillen talkki on erinomainen apu. Tuo jo aikaisemmissakin kirjoituksissani mainittu rasvaisen ihon pesuun tarkoitettu desinfioiva Clearing Skin Wash on helteellä kaikille sopiva suihkuvaahto. Se tukee ihon omia hyviä bakteereita ja vähentää tulehduksia aiheuttavien pöpöjen toimintaa.

Vanhojen ihmisten ihoa kannattaa tarkkailla, koska pienistäkin nirhamista ja hautumista voi alkaa pahojakin tulehduksia varsinkin loppukesän "mätäkuun" aikaan. Monilla vakioasiakkaillani on vanhemmat jo sen ikäisiä, että he tarvitsevat apua. Ihon hoitaminen tulee todella tärkeäksi iän myötä, kun iho ohenee ja oma vastustuskyky heikkenee. Vanhukset eivät myöskään jaksa enää hoitaa hygieniaansa samoin, kuin aikaisemmin. Monet ns.elintasosairaudet aiheuttavat ihon ohenemista ja iho-ongelmia. Mitä enemmän ikää tulee sitä tärkeämpää ihon hoito on terveyden ylläpitäjänä.

7 kommenttia:

 1. Tiedän mitä tarkoitat. Oma äitini 86v.on juuri tällainen pukeutuja, että kesälläkin on monta vaatekertaa ja ikkunoita ei saa missään tapauksessa avata. Ymmärrän toki, että vanha ihminen voi palella enemmän. Asunnon lämpötila 24-25 astetta ja siitä huolimatta on useampi vaate päällekäin. Auttaessani häntä peseytymisessä niin iho on aivan kostean hikinen vaatteita riisuttaessa.
  Olen huolissani hänen ihostaan, koska useampaan kertaan on tullut sieni-ihottumaa ja sen takia lääkevoiteita. Yritän tosi huolellisesti auttaa kuivaamisessa suihkun jälkeen ja talkki sekä perusrasvat laitan aina pesun jälkeen. Huomaan selvästi miten iho kärsii hautumisesta ja liian lämmin asunto uuvuttaa häntä. Nyt on myöhäistä opetella tavoista pois, koska tottakai hän palelee heti jos vaatteita on vähemmän. Sen olen päättänyt, että omalla kohdallani en tee tätä virhettä etten tarkenisi normaalilla vaate määrällä.

  VastaaPoista
 2. Tietääkö kukaan mitä on kolina? Oma kasikymppinen äitini on jo pitkään pyytänyt mua tuomaan kaupasta kolinaa, tai golinaa enkä ymmärrä mitä hän tarkoittaa. Se on hänen mukaansa aine millä voi pyyhkiä ihoa ja poistaa hienhajua. Inkeri, kun tuntee tätä kosmetiikan historiaa niin onko sellaista ainetta joskus ollut olemassa. Se voi olla kyllä äitini joku itse keksimä nimitys.
  Raksu

  VastaaPoista
 3. Tuosta kyseisestä kolinasta en ole kuullutkaan. Oma isoisäni sai 70-luvulla lääkäriltä reseptin spriitä varten ja reseptissä luki hikoilevalle iholle. Hän laittoi sitä pumpulituppoon ja pyyhki varpaan välejä. Pahan hajuinen lapsuusmuisto:)

  VastaaPoista
 4. Kolina on Eau de Colognea, kölninvettä. Ihmettelin kovasti lapsena, miksi sitä sanotaan kolinaksi, kun pullossa näytti lukevan jotain muuta.

  Haun peruteella sitä myydään apteekeissakin:

  http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/EAU-DE-COLOGNE-TOILETTE-250-ML

  Pullo oli minusta juuri tuollainen jo aikoja sitten, ja joka huushollissa kolisi.

  Olen mahdollisesti nähnyt tuotetta ihan jossain suuressa marketissakin mutten ole varma.

  Leena

  VastaaPoista
 5. Kolina on Kölnin vettä.

  VastaaPoista
 6. Kyllä kolina on ihan olemassa oleva aine se on juuri tuo Eau de Cologne. Sitä oli jokaisessa kodissa vielä 70-luvullakin. Se taitaa olla lähes pelkkää alkoholia missä on joku tuoksuaine mukana. Ystävättärelläni oli Hesassa Mannerheimintiellä kemppari 80-luvun alussa ja hän kertoi alkoholistien käyvän ostamassa kolinaa lauantaisin, kun Alkot oli kiinni. Voi olla, että nykyisin sen koostumus on muutettu, mutta pullo on ihan sama mitä lapsuudessani muistan. Muutamassa Hämeenlinnan vaateliikkeen sovituskopissa on Eau de Colognea ja vanulappuja. Tarkoitus on pyyhkiä sillä kainalot ettei hienhaju tartu sovitettaviin vaatteisiin.
  Muistaako kukaan kölninvesipulloa jossa oli vihreä etiketti ja isot numerot 4711? Oliko se samaa ainetta, kuin tuo Eau de Cologne, mutta kilpailevalta firmalta. Tuo 4711 oli silloin myös Suomen myrkytyskeskuksen hätänumero ja kosmetologikouluaikoina se oli meistä hassu yhteensattuma.

  Inkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On edelleen myynnissä

   http://eleven.fi/4711-b246.html?gclid=CI3cuLavy80CFcsLcwodgnYP7g

   Poista