lauantai 25. kesäkuuta 2016

Ranskan kuningatar Marie Antoinette ja Harvialan kartano

Joskus pitää lähteä kauaksi oppiakseen omasta lähipiiristään jotain uutta. Vasta taannoisella Wienin matkallani tietooni tuli, että Ranskan kuningatar Marie Antoinetella oli yhteys Janakkalassa olevaan Harvialan kartanoon.

En ole kymmeniin vuosiin ollut kiinnostunut Ranskan vallankumouksesta, tai Marie Antoinetesta. Teini-ikäisenä luin monia romanttisia tarinoita Ranskan kuningattaresta ja hänen dramaattisesta kohtalostaan. Muuten tuo Ranskan vallankumouksen aikakausi ei ole historiaharrastukseni pääkohdetta. Wienissä on niin paljon historiallisia nähtävyyksiä, että pakostikin törmää Marie Antoinetteen. Hänhän oli Itävallan vahva luonteisen keisarinnan MariaTeresen nuorin tytär ja vietti lapsuutensa Wienissä. Yleensä matkoilla yritämme päästä balettiin, koska se on meille kummallekin mieleistä katsottavaa. Sattumalta Wienissä oli menossa baletti nimeltään Marie Antoinette ja tietysti se kertoi Ranskan vallankumouksesta, Marie Antoinetesta ja Ludvig XVI:sta. Baletti oli aivan loistava ehkä jopa parhain esitys mitä olen nähnyt. Käsiohjelma oli vain saksaksi ja ymmärsin korkeintaan sanan sieltä täältä, vaikka joskus sitä olen muutaman vuoden lukenutkin. Tietysti piti baletin jälkeen selvittää tarkemmin tämän Ranskan kuningattaren vaiheita.

Marie Antoineten hyvä ystävä ja ilmeisesti rakastajakin oli ruotsalainen aatelismies ja sotilas Hans Axel von Fersen. Kuinka ollakaan tämä herra omisti myös Suomen puolella kartanon ja se oli Harvialan kartano Janakkalassa. Niin pitkälle en tarinaa penkonut, että tietäisin miten paljon von Fersen vietti aikaansa Janakkalassa ja yleensä Suomen puolella. Hän oli ilmeisen sivistynyt ja miellyttävä mies, koska hän ystävystyi vahvasti sekä Ruotsin kuninkaan Kustaa III:nen kanssa, että Ranskan kuningattaren Marie Antoineten kanssa. Ranskan hoviin hän ilmeisesti pääsikin jonkinlaisena Ruotsin kuninkaan edustajana. Hans Axel von Fersen suunnitteli ja osallistui Ranskan kuningasparin pakomatkaan pois Versailesista ja vihaisen kansan kynsistä.

Tämä von Fersenin ja Marie Antoineten ystävyyden syvyys ja tiivis yhteydenpito on tullut kunnolla ilmi vasta meidän aikanamme. Vasta 2000-luvulla löytyi suuri osa heidän välisestä kirjeenvaihdosta ja ne oli kirjoitettu salakielellä, joka saatiin luettua vasta muutama vuosi sitten. Nykyisin kirjeenvaihto on Ranskan valtion arkistossa. Aika erikoinen tarina. En olisi ihan äkkiä uskonut, että syrjäinen Suomi, tai Janakkala liittyisi mitenkään historian tunnetuimpien kuninkaallisten elämään. Itseäni hävettää, että janakkalalaisena minun olisi asia pitänyt tietää. Nyt sekin tieto piti löytää vasta muilta mailta.

Hyvää juhannusta kaikille asiakkaille ja blogin lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti