lauantai 11. kesäkuuta 2016

Hormoonimuutokset aiheuttaa finnejä ja rasvoittumista

Hyvin tyypillinen uusi asiakas on noin kolmekymppinen nainen, joka on huolissaan ihoon yhtäkkiä tulleista finneistä ja rasvoittumisesta. Keskustelussa asiakkaan kanssa nousee esiin, että hän on hiljattain lopettanut e-pillereiden käytön. Käytän nyt yksinkertaisuuden vuoksi sanaa e-pillerit, vaikka nykyisin on tarjolla monia hormooniyhdistelmiä.

Moni nuori nainen on aloittanut e-pillereiden käytön 16-18-vuotiaana jolloin iho vielä reagoi oman hormoonitoiminnan heittelyihin. Acneihoisille jopa suositellaan ihon hoitoa varten Diane Nova yms.pillereitä, jotka auttavat finneihin erittäin hyvin. Muutkin e-pillerit tasoittavat usein ihon rasvaisuutta jo ihan sen takia, että hormoonikierto tulee säännölliseksi. Iho pysyy tasaisena ja yli parikymppisenä finnit ovat enää harvinaisuus. Sitten noin kymmenenvuoden käytön jälkeen e-pillerit jätetään syystä, tai toisesta pois. Parikymmentäprosenttia saa tässä vaiheessa finnejä ja iho muuttuu rasvaisemmaksi ja epäpuhtauksia tulee enemmän. Monelle tilanne on suorastaan katastrofi, koska finnejä ei ole ollut vuosikausiin.

Tilannetta pahentaa se, että heti aloitetaan ponteva omatoiminen hoito jolloin puristellaan ja puhdistetaan ihoa voimalla. Muutamassa viikossa iho onkin jo aika pahassa kunnossa pelkän rajun hoidon takia. Tärkeintä olisi sisäistää itselleen, että e-pillereiden lopetuksessa voi käydä näin. Kukaan ei voi etukäteen ennustaa kenen iho oireilee pillereiden jälkeen. Eikä kukaan tiedä missä kunnossa iho olisi ollut ilman pillereiden käyttöä koko tämän ajan. Silloin, kun perintötekijöiden puolesta iho on todellisuudessa rasvoittuva se vaan palautuu normaaliin tilanteeseen e-pillereiden jälkeen. Heti, kun huomaa ihon alkavan rasvoittumaan kannattaisi hakeutua kosmetologille, joka antaa ohjeita uuteen tilanteeseen.

Malttamattomuus pahentaa, vaan asiaa. Ihon toiminta normalisoituu hyvin hitaasti ja mitä enemmän siitä kiusaantuu ja stressaantuu sitä enemmän finnejä syntyy. Yleensä menee noin puolisenvuotta ennen, kuin iho normalisoituu joillakin jopa pitempään. Hoitotuotteet pitää vaihtaa uuden tilanteen mukaisiksi. Hämmästyn joskus miten vähän naiset ovat tietoisia tästä hormoonien ihovaikutuksista. Gynekologi ei niistä puhu ellei häneltä kysytä ja todella harvoin iho menee siihen kuntoon, että lääkärin apua tarvitaan. Monelle tieto tulee ihan uutena asiana ja sehän jo rauhoittaa mieltä paljon, kun tietää mistä on kysymys.

7 kommenttia:

 1. Kiitos tästä jutusta. Painiskelen juuri kuvaamassasi tilanteessa. Olen 34-vuotias ja finnejä ei ole ollut teini-iän jälkeen. Nyt tarkoitus olisi hankkia vauva, mutta olin jo ihan hepulissa enteileekö nämä finnit jotain raskausajan aknea? Oletko huomannut sillä mitään yhtäläisyyttä, jos ehkäisyn lopetus aiheuttaa hormoonifinnejä onko tilanne sama raskausaikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään yhtäläisyyttä en ole nähnyt näiden kahden tilanteen välillä. Raskausajan acne on aika harvinainen varsinkin ellei jo teini-iässä ole ollut vaikeaa acneongelmaa.

   Inkeri

   Poista
 2. Mulle pillereiden lopetus ei aiheuttanut finnejä vaan tahmean kiiltävän öljyisyyden koko nassulle. Alle parikymppisenä mulla oli finnejä ja pelkäsin, että pillereiden lopetus saa saman aikaan uudestaan.

  Sain Inkeriltä neuvon siirtyä Oil Control Lotioniin ja lisäsin kuorintaa. Käytän mikrofoliant jauhetta joka aamu ja sit kosteusvoiteeksi Oil control lotion niin pärjään päivän ihka hyvin ja meikki pysyy ihmismäisenä. Nyt helteillä Inkeri neuvoi puhdistukseen Clearing skin washin ja joka keväisiä hikinäppyjä ei ainakaan vielä tullut, onneksi.

  Neuvon omasta kokemuksestani, että vaihtaa kotihoitoaineet ajoissa uuteen tilanteeseen sopiviksi. Rasvaa tursuava naama ei mielialaa kohota ja pillereiden lopetus rassaa pääkoppaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuorinnan lisääminen auttaa näihin hormooninäppyihinkin. Helteellä tuo Medibacin puhdistusgeeli Clearing Skin Wash on hyvä käyttää estämään hikinäppyjä. Joillakin syntyy hikinäppyjä helposti, vaikka iho ei muuten rasvoittuisikaan. Niitä kannattaa jo ennalta ehkäistä vaihtamalla puhdistusaine tehokkaampaan.

   Inkeri

   Poista
 3. Toimiiko toi charcoal maski näihin hormoonifinneihin?

  VastaaPoista
 4. Jatkan vielä äskeiseen. Onko toi skin toxin setin charcoal naamio sen kokonen tuubi, että siitä saa enemmän kun yhden kerran. Näyttepussi riitti nippanappa yhteen naamioon koko naamalle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Charcoal Rescue Masque on aivan erinomainen hormonaalisiin iho-ongelmiin. Tuo vielä tänään voimassa oleva pikatarjous sisältää juuri ne aineet mitä tarvitaan palauttamaan iho tasapainoon. Kuorinnan lisääminen ja Charcoal naamio rauhoittaa finnejä, talineritystä ja supistaa huokosia. Hydrablur Primer supistaa huokosia ja estää ihon kiiltämistä ja pitää meikin mattapintaisena. Hydrablu tuubi riittää noin kaksi viikkoa, Charcoal naamiosta saa noin 6-8 naamiota ja setissä oleva kosteussuihke Multi-Active Toner riittää n.2-3 viikkoa.

   Inkeri

   Poista