tiistai 7. elokuuta 2018

Hormonikorvaushoito ja iho

Juttelen usein asiakkaiden kanssa vaihdevuosien ja muiden hormonimuutosten tuomista vaikutuksista ihossa. Estrogeenihormoni on erittäin merkittävä tekijä ihon ohentumisessa ja sitä kautta ihon rypistymisessä ja vanhenemisessa. Kerron nyt omat työkokemukseni hormonikorvaushoitojen merkityksestä ihon vanhenemiseen.


Ohentunut iho rypistyy helpommin

Vaihdevuosien todellisesta vaikutuksesta ihoon ja vanhenemiseen eri ihotyypeillä on aika vaikea löytää tietoa. Teoriatietoa löytyy pilvin pimein, mutta käytännön koettua tietoa ihon ulkoisenhoidon ja hormonikorvaushoitojen merkityksestä ihon vanhenemiseen en ole tietoa löytänyt ja tämä kaikki nyt kirjoittamani perustuu pitkään kokemukseeni ja erityiseen kiinnostukseeni hormonien ja lääkeaineiden vaikutuksista ihmiseen ja ihoon. Yleisluontoisesti voin allekirjoittaa sen, että keskimäärin  45-vuotiaana alan näkemään asiakkaiden iholla vanhenemismuutoksia mitkä johtuu hormonitason vähentymisestä. Kuitenkin siinä vaiheessa ikääntymistä on huomattavasti suurempi merkitys sillä miten ihoa on hoidettu, miten paljon on saatu uv-säteilyä ja mikä on perusihotyyppi. Tupakoinnin merkityksestä puhumattakaan, mutta rajaan sen nyt tämän jutun ulkopuolelle, koska tupakointi moninkertaistaa ihon negatiiviset ulkonäkömuutokset ja niihin on huomattavasti vaikeampi vaikuttaa millään muulla keinoin kuin tupakoinnin lopettamisella. 


Ihonhoidon merkitys on vaihdevuosi-iässä on todella suuri

Sanoisin  yksinkertaistaen, että ihon ulkoisen hoidon merkitys ihon ulkonäölle on suurempi kuin hormonikorvaushoitojen. Olen nähnyt työssäni konkreettisesti sen miten paljon ihon ohentumista ja sen kautta rypistymistä voidaan hidastaa huolimatta siitä, että hormonien vaikutus hiipuu elimistössä. Olen myös hiljattain itse kokenut omassa ihossani ja elimistössäni vaihdevuosien merkityksen ja nyt pystyn sitäkin kautta peilaamaan näitä vaikutuksia. Itse en ole käyttänyt hormonikorvaushoitoja ja ne eivät tulleet edes mieleeni, että ihon takia olisin niitä käyttänyt. En siis edes omalla kohdallani pitänyt hormonikorvaushoidon merkitystä ihon hoidossa tarpeellisena, kun sitä en muuten tarvinnut. Mielipiteeni onkin ettei hormonikorvaushoito hidasta merkittävästi ihon rypistymistä. Jos ihonhoito laiminlyödään ja sen sijalta luotetaan hormonikorvaushoitoon niin 65-vuotiaana hormonikorvaushoitoa käyttänyt, mutta ihoaan huonosti hoitanut on merkittävästi rypistyneempi kuin  eikorvaushoitoa käyttänyt ihoaan hyvin hoitanut nainen. 


UV-säteilyn merkitys on ihoon suurempi kuin hormonien

Aurinko on tämän hetken viisikymppisillä mielestäni jo suuremmassa merkityksessä ihon vanhenemiselle kuin hormonit. Tosin hormonit ja uv-säteily toimivat yhteisestikin iholla, mutta jos yksinkertaistan asioita ja jätän sen selittämättä niin uv-säteily on niin voimistunutta, että se alkaa vaikuttaa ihoon enemmän kuin vaihdevuodet. Nykyiset viisikymppiset ovat saaneet iholleen merkittävästi suuremman uv-säteilyannoksen kuin meidän äitiemme ikäluokka ja sen huono vaikutus ihoon on vääjämätön. Voisin taas yksinkertaistaen sanoa, että 45-vuotiaan huonosti ihoaan suojanneen iho on vanhentuneempi ja rypistyneempi kuin 55-60-vuotiaan jonka estrogeenitaso on jo lähes nolla, mutta iho on hyvin suojattu ja hoidettu. Yleensä myös ihon auringolta suojaaminen ja hyvä ihonhoito muutenkin kulkee käsikädessä. Asiakkaani jotka hoitavat ihonsa hyvin ovat myös sisäistäneet uv-säteilyltä suojautumisen merkityksen. 

Loppupäätelmäni on ettei ihon takia kannata hankkia hormonikorvaushoitoa ellei sitä muuten tarvitse. Käytännössä huomattavasti merkityksellisempää on ihon hyvä hoito ja suojaaminen. 

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Itsellä alkaa olla lähellä tuo 45 v, eli jännittävää miten oma iho tulee muuttumaan. Sitkeästi olen ihoa kyllä hoitanut. Mutta toisaalta aurinkoa on tullut otettua paljon atopian takia aikoinaan.

    VastaaPoista
  2. Jokaisen ihmisen vanheneminen on yksilöllinen prosessi. Siihen vaikuttaa niin paljon myös sen hetkiset elämäntilanteet. Jos viisikymppisenä sairastuu vakavasti, tai kohtaa jonkun kriisin niin sekin nopeuttaa vanhenemista. Ihmisen hyvinvoinnissa on niin paljon asioita mihin ei pysty itse vaikuttamaan niin kuin nämä elämän muutokset. Silloin jos kaikki menee tasaisesti ja iho hoidetaan hyvin vanheneminen voidaan hidastaa aika hyvin.
    Tuo auringon ottaminen atopian takia on niin välttämätön hoito sen hetkisessä tilanteessa ettei sen antamaa uv-säteilyä voi pitää pelkästään huonona asiana. Oletettavasti ihosi olisi kärsinyt ja ohentunut huomattavasti enemmän nuorempana ellet olisi hoitanut sitä auringolla. Pitää aina muistaa ettei aurinko ole pelkästään paha asia vaan joillekin ihotyypeille välttämätön hoitokonsti.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Pohdiskeluni eivät suoraan liity tähän kirjoitukseen, mutta sivuavat sitä hieman. Olen 30-vuotias ja sairastanut jo muutaman vuoden kilpirauhasen vajaatoimintaa. Sen lisäksi kärsin raudanpuutteesta. Molempia edellä mainituista hoidetaan. Ihon kunnossa olisi kuitenkin parantamisen varaa. Etenkin kasvojen T-alue on huolellisesta hoidosta huolimatta pintakuiva ympäri vuoden ja silmänaluset tummat sekä turvoksissa. Olisiko sinulla suositella iSClinicalin tarjonnasta jotakin täsmätuotteita? Tällä hetkellä hoidan ihoani Dermalogican tuotteilla. Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Käyn täällä säännöllisesti lukemassa tekstejäsi!

    VastaaPoista
  4. Kilpirauhasen vajaatoiminta on hyvin yleistä ja olenkin jo ehtinyt näkemään ihan käytännössä miten iS Clinicalin tuotteet vahvistavat ohentuvaa ja kuivaa ihoa. Silmien ympärille suosittelen C Eye Serum Advance+ (69€) seerumia mikä vähentää turvotusta ja tummuutta. Tuo pieni pipettipullo riittää 2-3 kuukautta, kun sitä käytetään aamulla ja illalla eli tuote on ihan kivan hintainen. Noin parin kolmen viikon käytön jälkeen alkavat tulokset näkyä. Kasvoille suosittelen Poly-Vitamin Serum (75€) tehotipan joka poistaa kuivuutta ja vähentää ihon ohentumista. Sen päälle on hyvä käyttää Sheald Recovery Balmia (79€) joka sisältää runsaasti suojaavia ja ihoa vahvistavia raaka-aineita. Olen varma, että talven tullen Sheald Recovery Balmista tulee meidän suosituin voide.

    Parhaan tehon näistä tuotteista saisit Nanolift (124€) kasvohoidon jälkeen, mutta ilmeisesti et ole niin lähellä, että pääsisit käymään hoidossa. Säännöllinen kuorinta lisää näiden hoitoaineiden imeytyvyyttä ja suosittelen iS Clinicalin Warming Honey Cleanseria joka iltaiseen puhdistukseen, tai Dermalogican Daily Microfoliant (80€) mikrokuorintaa.

    Inkeri

    VastaaPoista