keskiviikko 29. elokuuta 2018

Miten aurinko vaurioittaa ihoa?

Tässä blogissa olen kirjoittanut kymmeniä juttuja auringon vaurioittavasta vaikutuksesta. Kuitenkaan en ole varmaan kertaakaan selittänyt mitä tämä vaurio on. Tärkeää on myös ymmärtää miten juuri auringon vaurioittamaa ihoa hoidetaan.

Miten aurinko vaikuttaa ihoon?

Auringosta tuleva uv-säteily on elintoimintoja vaurioittavaa samalla tavalla kuin kaikki säteily. Uv-säteilyä tulee maanpintaan kolmea eri vahvuutta eli UVA, UVB ja UVC säteilyä. Valmistuessani kosmetologiksi vuonna 1980 opetettiin ettei maanpintaan asti tule tätä kaikista pahinta ja tuhoavinta UVC säteilyä. Nyt neljäkymmentävuotta myöhemmin tiedetään, että ohentunut otsonikerros päästää läpi myös tätä UVC säteilyä. Sitä on hyvin vaikea sanoa miten paljon kukakin ihminen saa näitä eri vahvuisia säteilyitä, mutta se on varmaa, että jokainen altistuu uv-säteilylle. Rusketus on ihon oma suojamekanismi ja se kertoo jo vaurioituneesta ihosta. Ennen rusketusta ihon puolustusmekanismit alkaa toimimaan ja tulee turvotusta, punoitusta ja kuumotusta. Jo tämä vaihe kertoo, että ihosolut ovat kärsineet uv-säteilystä. Ihon pinnallisemmat solut säteily yksinkertaisesti tappaa ja ne poistuvat hilseilynä ja tämä hilseileväkerros paksunee aina aurinkoiseen aikaan. Siinä ihokerroksessa missä syntyy suojaavat pigmenttisolut säteily laukasee niiden toiminnan ja nämä tummuneet ja kestävämmät ihosolut siirtyvät ihon pintaan puolustautumaan hyökkääjää vastaan eli tässä tapauksessa uv-säteilyä vastaan. Se näkyy meidän silmäämme rusketuksena ja itseasiassa sen tarkoitus on myös kertoa, että iho voi huonosti. Jonkin verran uv-säteilyä pääsee ihon syvimpään kerrokseen missä uudet ihosolut syntyvät ja sen kerroksen vaurioituminen on pahin asia. Ihosolut eivät synny enää terveinä ja puolustuskykyisinä vaan osa soluista tuottaakin jo vammautuneita soluja.m Aivan kuin radioaktiivista säteilyä saanut äiti voi saada vammaisen lapsen. Pienessä määrin iho pystyy tuhoamaan nämä muuttuneet solut, mutta jos niitä on paljon aina helpommin ne kasautuvat ja ihoon tulee solumuutoksia eli ihosyöpää. 

Miten voi vaurioitunutta ihoa auttaa?

Ihosolukon muisti on lahjomaton ja kerran saatu vaurio on lopun elämää ihosolun dna:n muistissa. Kun näitä vaurioita on tullut liikaa solu alkaakin muuntautumaan, vaikka syöpäsoluksi. Tätä uv-säteilyn aiheuttamaa solun sairastumisprosessia ei juurikaan pysty enää muuttamaan. Kosmeettisilla hoitotuotteilla voidaan kuitenkin vaikuttaa todella paljon ihon ulkonäköön tuleviin muutoksiin. Nopein ja selkein reaktio uv-säteilystä on kuolleiden solujen poistuminen hilseilynä mikä on hyvinkin runsasta. Kuorinta ja kosteutus on paras apu hilseilyyn joka tekee ihosta harmaan ja likaisen näköisen. Hilseilevällä iholla ei meikki pysy kunnolla ja ihonhoitotuotteet eivät imeydy hilseilykerroksen läpi. Puolikuolleet ihosolut tekevät ihon ryppyiseksi sekä kuivan ja kireän näköiseksi. Siihen saadaan apua tehokkaalla kosteutuksella esimerkiksi Dermalogican Skin Hydrating Boosterilla (107€) tai iS Clinicalin Hydra Cool Serumilla (67€). Antioksidantteja sisältävät hoitotuotteet pystyvät parhaiten auttamaan vaurioitunutta ihosolua korjaamaan omaa rakennettaan. Siksi kesän jälkeen kannattaa ehdottomasti käyttää hoitotuotteita joissa on runsaasti antioksidantteja. iS Clinicalin Super Serum Advance (99€) sisältää kaikista eniten c-vitamiinia joka on paras ihoon vaikuttava antioxidantti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti