torstai 16. elokuuta 2018

Iho-ongelmien kesä

Tämän kesän tulen aina muistamaan siitä, että pitkäaikainen helle aiheutti niin monenlaista iho-ongelmaa etten ole sellaista aiemmin kokenut. Jos ilmasto muuttuu kokonaan näin helteiseksi ja aurinkoiseksi kesäisin täytyy ihonhoitotottumuksia muuttaa.

Hikoilu ja uv-säteily

Helle aiheuttaa eri ihotyypeille erilaisia iho-ongelmia joista kerron edenpänä lisää, mutta uv-säteily haittaa kaikkia ihotyypistä riippumatta. Uutisten mukaan meillä oli yli kuusikymmentä hellepäivää jolloin aurinko paistoi täydeltä terältä koko päivän. Varjon etsiminen oli lähes mahdotonta, jos aikoi ulkona jotain tehdä. Vaatteilla itsensä suojaaminen ei myöskään oikein onnistunut, kun mitään pitkähihaista suojaavaa vaatetta ei jaksanut pitää. Ulkona ollessa iho oli koko ajan hiestä märkä ja vähänkin heikompi laatuinen aurinkosuojavoide valui pois. Tänä kesänä tosiaan aurinkosuojavoiteet joutuivat testiin ja onneksi meidän tuotteista on tullut pelkkää kiitosta. Jos ilmasto tosiaan muuttuu näin, että kesät ovat näin kuumia ihosyöpien määrä nousee rajusti. Meidän vaalea ja ohut iho joka on koko talven vaatteiden peitossa ei mitenkään kestä lisääntynyttä säteilyn määrää sairastumatta. Aurinkosuojavoiteita käyttää edelleenkin hyvin pieni ihmisryhmä ja siksikin tämä kesä näkyy ihosyöpätilastoissa parinkymmenenvuoden päästä. 

Hikinäpyt ja laajentuneet ihohuokoset

Rasvoittuvalle iholle hikoilu on tuonut eniten ongelmia, koska talin eritys kiihtyy ja iho tukkiintuu. Kostealla iholla bakteeritoiminta vilkastuu ja tulehtuneita finnejä syntyy helposti. Jos ihon hoito oli laiminlyöty keväällä ja kuollutta solukkoa oli paljon hikoilu tuotti pientä ryhelmäistä näppyä otsaan ja hiusrajaan. Ellei ihoa hoida puhdistavalla kasvohoidolla ja oikein suunnitellulla kotihoidolla hikinäpyt vaivaa pitkälle syksyyn ja saattavat tulehtuakin lisää. Ihmisen lämmönsäätelyyn kuuluu, että ihohuokoset ovat ammollaan poistamassa lämpöä, mutta samalla huokosissa oleva tali altistuu tulehduksille. Osa laajentuneista ihohuokosista voi jäädä auki ellei niitä tukkivaa talia saada pois ja iho voi näyttää lievästi epäsiistiltä. Suosittelenkin ihonpuhdistusta ja jos ikää on yli 25-vuotta Nanolift (124€) on paras ja monipuolisin kasvohoito joka hoitaa kerralla kaikki ongelmat. Itse olen tykästynyt iS Clinicalin puhdistustuotteisiin joilla on syväpuhdistava vaikutus. Geelimäinen Cleansing Complex (49€) sulattaa mietojen hedelmähappoentsyymien avulla hilseilyä ja puhdistaa ihohuokoset erittäin hyvin. Se toimii minunkin rutikuivalle iholleni kuivattamatta ja sen käyttö on helppoa. Toinen iS Clinicalin puhdistus on kuoriva Honey Warming Cleanser (49€) jota voi käyttää päivittäin ja sen kuoriva vaikutus estää rasvaisenkin ihon tukkiintumista. Kumpikin puhdistustuote toimii hyvin Bt-Sonicin (126€) kanssa. Tietysti vanha tuttu Dermalogican Daily Microfoliant (80€) on myös hikinäpyille erinomainen hoitoaine.


Hikoilu kuivattaa ihoa

Yksi näkyvä iho-ongelma on ollut kuivuminen ja atooppisen tyyppinen ihottuma. Normaalikesänä atooppinen kuivuus helpottaa eikä muitakaan kuivuusongelmia kesällä näy. Nyt jatkuva hikiveden valuminen saa aikaan saman kuin jatkuva suihkussa seisominen. Iho haihduttaa kaiken oman kosteuden ja jatkuvasti märkä iho kuivuu liikaa. Hiki muuttaa myös ihon omaa happotasapainoa ja tulehdusta aiheuttavat pöpöt pääsee valloilleen. Varsinkin silmänympärykset ja yläluomet ovat monella kärsineet hikoilusta ja on syntynyt sama atooppinen ihottuma kuin talvellakin. Kuivuuteen tietysti parhaiten auttaa Nanolift kasvohoito, mutta myös kotihoitoa pitää tehostaa. Hyvä apu silmien ympärille on tulehdusta ja kuivuutta rauhoittava Dermalogican Ultrasmoothing Eye Serum (93€) joka hoitaa nopeasti kutinan ja kirvelyn pois. Koko kasvoille pika-apu on iS Clinicalin Hydra Intensive Cooling Masque (95€) joka tuntuu taivaalliselta kuivuudesta ärtyneelle kutisevan kuumottavalle iholle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti