keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Voiko viime kesän aurinkovoidetta käyttää?

Jatkan vielä tätä eilistä aurinkoasiaa, kun Hämeen Sanomien mielipidepalstalla oli niin tuohtunut kysymys aurinkovoiteista. Tosin ensi reaktioni oli, että kaikkea sitä ihmiset viitsii mielipidepalstalle kirjoitella.

Vanhentunut aurinkovoide

Tuossa yleisönosasto kirjoituksessa joku kiukustunut tivasi, että onko se myyntikikka vai pelottelua sanoa ettei vanhentuneessa aurinkovoiteessa ole kunnon suojaa. Henkilö kertoi olleensa koko päivän veneilemässä ja laittaneensa kolme vuotta vanhaa aurinkosuojavoidetta kertoimella kolmekymmentä eikä palanut yhtään. Sitten hän oli illalla lukenut naisten lehdestä, että edellisen kesän aurinkovoide ei enää suojaa kunnolla. Hän piti tietoa ihan lööperinä ja markkinointikikkana, koska hänen suojautuminen onnistui niin hyvin. Se oli hänen onnensa, että iho ei palanut, mutta tuo kolmenkympin aurinkosuoja oli ihan liian vähäinen koko päivän vesillä oloon. Suosittelen aina viidenkympin suojaa, kun ollaan veden äärellä joka heijastaa säteilyä vielä lisää. Tässä jutussa tuo aurinkovoiteen teho ei ole luotettavaa ja tämän tapahtuman perusteella ei kannata olla luottamatta asiantuntijoihin. Ilmeisesti hän onnistui olemaan jotenkin niin varjon puolella ja epäsuorasti aurinkoon ettei palamista syntynyt. Kolmenkympin suojavoide ei olisi pystynyt suojaamaan ihoa oli voide sitten uutta tai vanhaa vaan siinä on tapahtunut muutakin suojautumista.


Kosmetiikkakin vanhenee

Minulle tulee ihan iljettävä olo, kun ajattelen, että iholle levitetään kolme vuotta vanhaa voidetta joka on jo ihan härskiintynyt ja täynnä bakteereita. Jos voide on avattu se ei todellakaan ole kolmen vuoden päästä käyttökelpoinen. Ihotautilääkärit ovat nostaneet esiin ettei suojakertoimeen voi luottaa, jos voide on avattu jo edellisenä kesänä. Kukaan ei pysty sanomaan miten paljon suojakerroin heikkenee vuodessa, mutta se on otettava huomioon, että kolmenkympin suojakertoimesta ei ole kuin ehkä puolet jäljellä. Minusta tämä on ihan looginen tapahtuma eikä mikään myyntikikka. Aurinko tuottaa niin paljon sairauksia, että ihotautilääkärit yrittävät kaikin keinoin saada ihmiset uskomaan ettei palaminen ole leikin asia. Toivottavasti tuo kirjoittaja ei jatka koko kesää tämän vanhentuneen voiteen käyttöä, koska palaminen tapahtuu varmasti. Samoin iho joutuu alttiiksi niin monille pöpöille, että jo nekin saattavat aiheuttaa punoitusta ja ihon ärsytystä. 

8 kommenttia:

  1. Anonyymi12:07

    En ehkä kolme vuotta vanhaa itsekään käyttäisi mutta edellisen kesän aurinkosuojat käytän kyllä enkä ole huomannut mitään eroa. En tehossa, koostumuksessa tai tuoksussa. Ostan pumppupulloja joten ei sinne kyllä mitään bakteereja mene ja pumppailen pumpun sisällöstä ensimmäiset annokset paperiin että saan kuivettuneet pois. Säilytän pullot sen puolisen vuotta vaatekaapin perukoilla laatikossa ja hämärässä. Hyvät aurinkosuojat on kalliita hankkia joten mielummin ostan laatua ja käytän alkukesän "ylivuotista" kuin että ostan halpista joka kesä että raaskin heittää käyttämättömät pois.

    VastaaPoista
  2. Aurinkovoiteita voi aivan hyvin käyttää vielä seuraavanakin kesänä eikä missään tapauksessa pidä heittää arvokkaita voiteita hukkaan. Kosmetiikka vanhenee hitaasti ja varsinkin pumppupullossa johon ei bakteereja pääse. Pilantuneen voiteen tunnistaa härskistä hajusta, mutta siltikään voide ei ole iholle haitaksi. Jos epäilee voiteen pilaantuneen eikä halua käyttää sitä kasvoille niin se kannattaa siirtää vartalovoiteeksi ja sääret varsinkin tykkää tehokkaista kasvovoiteista.
    Mitään varmaa tietoa ei ole kuinka paljon suojakerroin vuoden aikana heikkenee ja heikkeneekö se ollenkaan. Silloin, kun ei ole ongelmia iholla niin tuskin on kovin suuri merkitys onko voide sk 50 vai sk 45. Omille asiakkailleni ostohetkellä kerron, että seuraavana kesänä suojakerroin viidenkympin suojassa voi olla noin sk 45. Niille joilla on ruusufinni, valoallergia, vitiligo tai pigmenttiläiskä taipumus kannattaa ottaa huomioon ettei edelliskesän voide ole ehkä suojaltaan yhtä korkea kuin se alunperin oli.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi16:27

    iSC:n sk50 voidetta värillisenä käytän ympäri vuoden. Myös apteekista ostamani kroppavoide SK50 on käytössä erityisesti kesällä. Munna naaman aurinkovoiteita käytän ympäri vuoden. 50ml:n pumppupullo kestää noin 3kk, talvikuukausina 4-5kk (Suomen talviolosuhteissa). Luulen tehon säilyvän, koska maksaläiskä ei tummene voiteen alla. Jos unohdan voiteen tuntiauringossa tummentaa maksaläiskän.

    Mieheni into aurinkovoiteisiin syntyi aurinkokeratoosin jäädyttämishoidon jälkeen. Meillä panostetaan miellyttäviin voiteisiin ja naamalla mieskin käyttää (apteekin vauva)talkkia, ettei roskat jää kiinni aurinkovoiteeseen (puuteria pitää liian kalliina ja pelkkä voide vaatisi imeytymisvartin...).

    Myös aurinkosuojatut työvaatteet ulkotöissä oleville ovat Suomessakin tarpeelliset (vaikkakaan eivät poista aurinkovoiteen tarpeellisuutta).

    Puikkomaiselle huulirasvatuubimaiselle päivällä lisättävälle voiteelle olisi tarvetta. Muutamia läytyy apteekista, mutta Jenkeistä löysin kosmeettisesti miellyttävämpiä. Harmittavasti vaan kaikki tekstit kuluneet puikoista, niin en muista merkkiä.

    Itse haen myös puuterimaista sudilla levitettävää kätevää lisättävää aurinkopuuteria, joka ei kimmellä iholla ja ei tee pisamista/maksaläiskistä harmaita. Aurinkosuojaus tärkein funktio.

    Terkuin
    Lissu

    VastaaPoista
  4. Kiva, kun kerroit omasta suojaustavastasi. Pigmenttiläiskät tummenevat todella helposti. Moni kertoo tuosta tunnin ulkona olosta ilman suojaa ja heti läiskät tummenee.
    Tuo vauvatalkki miehesi kasvoilla kuulostaa arveluttavalta. Sillä on tukkiva vaikutus, koska se ei ole tarkoitettu poistamaan kiiltoa vaan ehkäisemään hautumista ja hiertymistä. Joten se voi aiheuttaa finnejä ja mustapäitä.
    Tuo puikkomainen aurinkosuoja sk 50 olisi hyvin tarpeellinen ja jos löytäisin hyvän ottaisin sen heti myyntiin. Pari viikkoa sitten sellaiseen tutustuinkin, mutta se on sen tuotteen maahantuojalta loppu. Pitää myös miettiä miten paljon sitä tuodaan Suomeen, kun ei kannata kertoa sellaisesta jonka saaminen on epävarmaa.
    Youngbloodin aurinkopuuteri Sundance (71€) on paras mitä olen koskaan myynyt ja se tasoittaa pigmenttiläiskiä väriä eikä niitä korosta.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi20:45

      "Tuo vauvatalkki miehesi kasvoilla kuulostaa arveluttavalta. Sillä on tukkiva vaikutus, koska se ei ole tarkoitettu poistamaan kiiltoa vaan ehkäisemään hautumista ja hiertymistä. Joten se voi aiheuttaa finnejä ja mustapäitä. "

      Joo, mut toisaalta se myös suojaa pellolla multapölyltä/hiekalta/tomulta ja koneenrasvalta ja noelta. Iltaisin pitää kuitenkin pestä kaikki hyvin pois, kaksiosaisella puhdistuksella (öljy, normiputsari, kuorinta...iho näyttää paljon paremmalta).
      Sulta ostetut isot pumppupullot pesuhuoneella ja mies oli viimesi itse tilannut joululahjaksi uudet varaputelit...käytämme samoja putsareita nykyään.

      Talkin idea on tehdä aurinkovoiteesta iholla sellinen, ettei siihen tartu multapöly. Varmaan joku vehnä- tai perunajauhokin kävisi, jos mieheltä kysytään.

      Poista
  5. Ymmärrän hyvin miten koville iho joutuu peltotöissä. Olenhan itsekin osa-aikainen maanviljelijä:)
    Tärkeintä tietysti on, että kaikilla olisi peltotöissä aurinkosuoja sk50 ja tosi hienoa, kun miehesi sitä käyttää. En tiedä vanhempieni ikäluokasta ketään naapurustomme maanviljelijää jolta ei olisi aurinkokeratoosia ja basaliooma jäädytetty tai muuten hoidettu. Maanviljelijät ovat ehdottomasti riskiryhmässä saamaan uv-säteilyn aiheuttamia solumuutoksia. Isälläni ja muilla naapurin papoilla läiskät ovat etupäässä vasemmassa poskessa. Vasen puoli on traktorissa, tai muussa koneesa aina ikkunaan päin mistä aurinko paistaa. Nykyisin laseissa on jonkin asteinen uv-suojaus, mutta menneinä vuosina sitä ei ollut.
    Kyllähän tuo vauvatalkki tekee ihosta mattapintaisen niin ettei siihen tartu pölyt yms.niin helposti. Ja ellei siitä ole tullut mitään haittaa niin sehän on hyvä keksintö. Tärkeintähän on tuo hyvä puhdistus iltaisin niin kuin itsekin totesit.

    Inkeri

    VastaaPoista
  6. Tämä vanhan aurinkosuojavoiteen käyttäminen on herättänyt paljon kysymyksiä asiakkailla. Moni kysyy voiko käyttää viime kesänä ostettua iS Clinicalin Eclipse sk 50 tai Dermalogican Protection Sport sk 50 voiteita. Kyllä niitä voi ihan hyvin käyttää ja tuskin tuo suojakerroin on vähentynyt montaakaan astetta. Varsinkin tuo Eclipse sk 50 on pakattu pumppupulloon eikä sinne pääse ilmaa. Uskoisin, että noissa viidenkympin suojissa olisi jäljellä vielä sk45.
    Voitte siis ihan hyvin käyttää meiltä viime kesänä ostettuja aurinkosuojallisia tuotteita. Jos voide on pilaantunut sen tunnistaa kyllä härskistä hajusta eikä sitä tee mieli enää kasvoille laittaa. Yleensä tarvitaan useita vuosia ennen kuin voide on siinä tilassa.

    Inkeri

    VastaaPoista
  7. Meillä ei näyttänyt olevan edes vanhoja aurinkorasvoja. Voi olla, että laitan verkkoapteekki tilauksen menemään. Jotain iholle hellävaraista sen pitäisi olla. Itse harvoin olen katsonut, koska nämä tuotteet menee vanhaksi, tosin ne ei aina kestäkkään kovin pitkään.

    VastaaPoista