lauantai 18. toukokuuta 2019

Wetterhoffien vaikutus Suomen historiassa

Olin alkuviikosta HAMK:in järjestämässä yrittäjänaisten illassa ja kyllä nämä tapahtumat ovat tosi virkistäviä ja energisoivia. Nytkin sain aika monta ideaa joista myöhemmin kirjoitan tänne blogiinkin. Olen tosi tyytyväinen, että ilmoittauduin HAMK:in järjestämään Venla-projektiin ja pääsen osalliseksi mielenkiintoisista yrittäjäkoulutuksista.

Wetterhoffin voimanaiset

Yrittäjyysilta alkoi koululaitoksen esittelyllä ja heti nousi esiin Frederika Wetterhoffin (1844-1905) nimi. Tämä tunnettu Wetterhoffin käsityökoulutushan siirtyi HAMK:kin alaisuuteen kymmenisen vuotta sitten. Esitelmöitsijän mukaan Frederika Wetterhoffin vaikutus näkyy edelleenkin, koska heillä pyritään kasvattamaan vahvoja, osaavia ja oma tietään kulkevia naisia. Juuri näitä ominaisuuksia yrittäjältä vaaditaankin. Minua on aina kiinnostanut Wetterhoffin suvun jäsenet ehkä siksikin, kun hoitolani sijaitsee vastapäätä Wetterhoffin perheen kaupunkikotia. Tuossa vanhan yhteiskoulun rakennuksessa asui Wetterhoffin perhe, mutta silloin Frederika oli jo Pariisissa opiskelemassa. Frederika ei kuitenkaan ollut ainoa Wetterhoffin suvun jäsen joka jätti jälkensä Suomen historiaan. Me hämeenlinnalaiset tunnistamme parhaiten juuri Frederikan jonka nimeä kantava käsityökoulu toi merkittävän määrän opiskelijoita kaupunkiimme. Tämä koulu oli uranuurtaja suomalaisten naisten ammattiopinnoissa. Vielä 1800-luvun lopullakin epäiltiin naisten kykyä opiskella ja oppia itsenäinen ammatti. Tämän käsityökoulun perustaminen oli Frederikan suurteko ja mitään vastaavaa ei ole muualla Suomessa ollut.

Wetterhoffit oli uranuurtajia

Yleensä historiassa nostetaan esiin vain Frederika, vaikka hänen Mathilda (1840-1920) sisarensa oli vastaavanlainen uranuurtaja. Mathilda kehitti voimisteluopetuksen ja osoitti sairasvoimistelun merkityksen. Hänen miehensä oli kirurgi Georg Asp ja pariskunta yhdessä loivat pohjan leikkausten jälkeiselle kuntoutukselle. Mathildan ansiota on se, että meillä kuuluu koululiikunta peruskoulun opetussuunnitelmaan. Ensimmäiset voimistelunopettajat olivat saaneet oppinsa Mathilda Wetterhoffilta. Minusta mielenkiintoisin Wetterhoff oli Frederikan ja Mathildan serkku Fritz Wetterhoff (1878-1922) joka oli ensimmäisiä homokulttuurin kirjaajia. Fritz Wetterhoff kävi koulunsa Hämeenlinnassa ja opiskeli myöhemmin lakia ja päätyi joksikin aikaa jopa Hämeenlinnan pormestariksi. Raatihuoneenkadulla Skogsteria vastapäätä olevassa talossa onkin laatta, että siinä rakennuksessa oli Fritz Wetterhoffin toimisto 1900-luvun alussa. Fritzin elämä oli hyvin ristiriitainen ja syy siihen oli takuulla hänen homoutensa jota ei mitenkään hyväksytty niihin aikoihin. Hän oli myös fennomaani ja ajoi vahvasti Suomen itsenäisyyttä. Näiden toimiensa takia hän joutui muuttamaan Berliiniin 1910-luvulla, koska Venäjä jahtasi kaikkia fennomaaneja. Siellä hän solmi hyvät suhteet Saksan puolustusvoimiin ja näitä tuttavuuksia hyödyntäen hän oli merkittävä tekijä Suomen jääkäriliikkeen synnyssä. Tämä Fritz Wetterhoffin tärkeä osuus jääkärikoulutuksessa on ollut ihan vaiettu asia. Kaikkia muita on muistettu kirjallisuudessa suurella kiitoksella, mutta minullekin tämä Wetterhoff tuli tutuksi vasta muutama vuosi sitten. Luulen, että siinäkin on ollut kyse hänen seksuaalinen suuntaus. Fritz Wetterhoff kuoli suhteellisen nuorena eli vähän yli nelikymppisenä ja hänen kuolemansa syytä ei kerrota missään. Olisikohan hän päättänyt päivänsä itse, koska elämä meni niin vaikeaksi. Nyt innostuin tästä Wetterhoffin suvusta taas lisää ja hankin tuon Frederikan elämäkerran mikä ilmestyi muutama vuosi sitten. Oletettavasti saatte lukea aiheesta vielä lisääkin:)

1 kommentti:

  1. Hannes Virrankoski23:19

    Pieni detaljitarkennus: Fritz Wetterhoff oli Fredrika Wetterhoffin veljenpoika, ei serkku. Frederika on myös hieman virheellinen muoto, hän itse kirjoitti nimensä Fredrika. - Fritz Wetterhoff ei tehnyt itsemurhaa. Hän kuoli helsinkiläisessä sairaalassa oltuaan siellä jo jkin aikaa hoidettavana. Kuolinsyynä oli häntä jo pitkään vaivannut, vaikea-asteinen sydän- ja verisuonisairaus, joka vaikutti myös munuaisten ja aivojen toimintaan. On arveltu, että sairaus oli osaksi psykosomaattisten tekijöiden aiheuttama - olihan hänellä ollut paljon vastoinkäymisiä sekä ankaria fyysisiä ja psyykkisiä rasituksia. Toisaalta hänellä oli ainakin ennen ensimmäistä maailmansotaa ja sen aiheuttamaa elintarvikkeiden tiukkaa säännöstelyä ollut huomattavan runsaasti ylipainoa, mikä luultavasti oli ainakin yhtenä syynä hänen sairauteensa.

    VastaaPoista