sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Maanviljelijöiden ammattitauti on aurinkokeratoosi

Olen kirjoitellut uv-säteilyn vaaroista moneen kertaan, mutta nyt korostan sitä, että ulkona työskentelevät ovat vaaravyöhykkeessä. Maanviljelijät ovat tyypillinen esimerkki ihmisistä jota ovat ulkona lähes läpi vuoden.

Ulkotyöläisen iho on aina alttiina auringolle

Olen ainoita tuntemiani kosmetologeja joilla on yhtymäkohtia ja tietoa maatalousyrittäjyydestä ja elämästä maaseudulla. Maatalous alkaa olla kuoleva ammattiala ja jos meiltä loppuu omavarainen ruuantuotanto olemme pulassa. Olen maanviljelijät tytär ja itsekin olen koko ikäni ollut osa-aikainen maanviljelijä. Vasta pari vuotta on peltomme olleet vuokralla. Ehkä tämä taustani ja sotahistoria harrastukseni pitää jalkani maassa enkä lähde mukaan oman työni kaikkiin hullutuksiin. Myös Mari on maatalon tytär joten tapamme ajatella on hyvin yhteneväinen. Maatilalla on paljon ulkotöitä eikä niitä voi tehdä sen mukaan paistaako siihen kohtaan aurinko vai ei. Työt on myös likaisia ja raskaita ja tiedän, että miesten motivoiminen aurinkosuojan käyttöön on vaikeaa. Nuorempi polvi toivottavasti tiedostaa auringon vaarat paremmin ja pyrkii edes suojautumaan. Aurinkokeratoosi tai basaliooma eli tyvisolusyöpä on maanviljelijöiden ammattitauti. Omat vanhempani oli noin viisikymppisiä, kun heiltä hoidettiin ensimmäiset basalioomaläiskät. Nyt he ovat noin kolmen vuoden välein käyneet ihotautipoliklinikan hoidossa ja varsinkin äidilläni joka on punatukkainen ja vaaleaihoinen on syöpäläskiä hoidettu usein. Hänen solumuutokset ovat niin pahoja ettei jäädytyshoidot riitä vaan häneltä on leikattu kasvoista syöpäläiskiä pois. Se ei ole todellakaan kivaa, että kasvot silvotaan ja äidillänikin on pitkä arpi silmäkulmasta suupieleen.


Suojautuminen vaatii vaivannäköä

Miehethän siellä pellolla ja ulkotöissä yleisemmin on ja heidät pitäisi motivoida aurinkosuojavoiteen käyttöön. Yleensä maanviljelijät siirtyvät talveksi metsätöihin ja sielläkin säteilyä tulee paljin lumesta heijastumalla. Aurinkovoiteita siis pitäisi käyttää koko vuoden. En usko, että olisin saanut isääni mitenkään laittamaan suojavoidetta pellolle lähtiessään. Hän olisi takuulla keksinyt kymmeniä selityksiä miksi sitä ei voi käyttää. Mieheni kyllä ymmärtää miten tärkeästä asiasta on kysymys, mutta kyllä häneltä voiteet jää heti, kun minä en niistä muistuta. Erittäin suuressa vaaravyöhykkeessä on mieheni kaljupää ja sen hän onneksi aina suojaa lippiksellä. Miesten päänahka palaa helposti, koska tukka on lyhyt ja vanhemmiten harva eikä se suojaa auringolta. Asiakkaat kertovat, että Dermalogican Protection Sport sk 50 (60€) ja iS Clinicalin Eclipse sk 50 (49€) ovat miesten suosiossa. Protection Sport on tarkoitettu vartalolle ja kasvoille ja se on hyvin ohut voide. Moni mies väittää aurinkovoiteita pahan hajuisiksi ja se on syy miksi ei halua niitä laittaa. Dermalogicassa ja iS Clinicalissa ei ole hajusteita joten niiden ominaistuoksu haihtuu nopeasti. Yleensä miehille on mieleisin nopeasti levittyvä voide joka ei valu päivän mittaan. Kasvoille tarkoitettu Eclipse sk 50 imeytyy niin ettei se ala hikoilussa valua, mutta kaikkia aurinkovoiteita pitäisi suorassa auringossa lisätä 2-4 tunnin välein. Tuo lisääminen on tosi haastellista opettaa miehille, koska mullan, tai viljan pölyn peittämälle naamalle ei voi mitään lisätä. Kasvot pitää pestä ja sitä varten pitäisi tulla kotiin pellolta. Se ei ole ihan pikkujuttu, koska kauemmilla mailla ollaan koko päivä eväiden varassa. Siinä vaiheessa, kun ihoa on jo hoidettu leikkauksella tai jäädytyksellä arpien parantumista nopeuttaa iS Clinicalin Super Serum ja Sheald Reparative Balm (79€). Nyt tarjouksessa oleva ACTIVE SERUM  NYT 75€ (89€)nopeuttaa taas jo palaneen ihon parantumista ja vähentää ihon kirjavuutta ja epätasaisuutta. 

4 kommenttia:

  1. Anonyymi13:44

    Inkeri, hienoa että aina jaksat kirjoittaa auringon vaaroista.

    Itse olin eilen vaipua epätoivoon, kun luin keskustelupalstalta lasten ihon suojaamistarpeesta. Tietämättömyys on puistattavaa. Aurinkovoiteethan ovat varsin yleisen mielipiteen mukaan "myrkkyä". Etenkin amerikkalaiset aurinkovoiteet ovat todella vaarallisia - kun nimenomaan nehän ovat tarkkaan valvottuja.

    Lisäksi tuntuu olevan mahdotonta ymmärtää, että aurinko ei tiedä otatko aurinkoa vai liikutko. Eli säteet kyllä osuvat aina, voi hyvänen aika.

    Itse olin lenkillä helatorstaina. Vartalo suojattuna vaattein, dekolteella suojaus ja kasvoilla muutama kerros voidetta ja meikkiä, alimpana viisikymppiä. Silti jollakin tapaa hehkuin lenkin jälkeen. Mitään kirvelyä ja punoitusta ei tullut, mutta koin, että suojaus oli todella tarpeellinen. vaikka varsinainen aurinko-osuus metsässä oli puoli tuntia.

    Leena

    VastaaPoista
  2. Välillä mietin, että lukijat ja asiakkaat jo hermostuvat ja kyllästyvät samaan aiheeseen. Toisaalta tämä on minun tapa vähentää sairastumista joka tuo ihmisille paljon surua ja yhteiskunnalle ison laskun. Tiedon lisääminen auttoi tuberkuloosinkin leviävyyteen 1900-luvun alussa joten varmaan se auttaa tässä ihosyövän lisääntymisessä.

    Jos jossain lehdessä on sanottu, että amerikkalaiset aurinkosuojavoiteet ovat huonoja niin se on täyttä kukkua. USA ja Australia pyrkii kaikin keinoin vähentämään ihosyövän syntyä jonka hoito maksaa näille valtioille todella paljon. Myös Uusi-Seelanti on edelläkävijä uv-suojautumisessa, mutta Suomeen ei tietääkseni tule aurinkovoiteita kuin USA:sta.

    Tiedän usein puhuvani ihan kuuroille korville, kun mainitsen auringon vaarat. Otan sen kuitenkin esiin aina uudelle asiakkaalle etten ainakaan minä ole laistanut velvollisuuttani tiedon jakamisessa. Jokaisen kasvohoidon alussa tarkistan ensimmäiseksi ettei iholla ole solumuutoksia.

    Melkeimpä kaikki yli nelikymppiset vakioasiakkaamme ovat onnistuneet ihon suojaamisessa erittäin hyvin, niin kuin sinäkin Leena. Heillä ei ole kirjavuutta eikä mitään joka viittaisi tulevaan ihosyöpään. Kuitenkin he liikkuvat ulkona niin kuin muutkin ja harrastavat pihatöitä tai ulkoliikuntaa. Kyse ei ole siitä, että pitäisi elää sisätiloissa vaan auringolta suojautumisen tärkeys on mennyt perille. Minulla on pari vakioasiakasta jotka ovat asuneet kymmeniä vuosia Italiassa ja Espanjassa eikä heidän ihossa ole merkkejä liiallisesta uv-säteilystä.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi16:13

    Onkohan tuo nyt ihan totta, että maanviljelystäkin olet itse tehnyt. Näyttää siltä ettei ole oikeen asiaa mitä et olisi tehnyt tai kokenut. Tämä on nyt jo liian paksua eikä lukijatkaan ole tyhmiä. Missäs keski-kaupungilla asuva kosmetologi on sitä maatalouttaan harjoittanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin, että viitsinkö tähän edes vastata, mutta jos suoraan kysytään niin pitäähän siihen vastata. Et ole varmaankaan kovin kauan lukenut blogiani, jos et ole aikaisemmin huomannut minun maalaistaustaani. Enkä myöskään asu Hämeenlinnassa, vaikka yritykseni on siellä. Hämeenlinnan ympärillä on isoja maanviljelyspitäjiä joten ei se kovin outoa ole, että joku asuu maatilalla.

      Inkeri

      Poista