keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Isis-vaimojen kohtalo

Uutisissa on viimeiset pari kuukautta pyörinyt jutut Al-Holin leirillä olevista suomalaisista. Minulla ei ole mitään viisasten kiveä minkä mukaan voisin sanoa mitä pitäisi tehdä. Kirjoitankin tätä juttua pohtiakseni asiaa monelta kantilta.


Ihminen on vastuussa teoistaan

Luen säännöllisesti eri toimijoiden tutkimuksia Lähi-Idästä ja jihadisteista. Näitä tutkimuksia ja artikkeleita julkaisee Globalis.fi, Ulkopolitist.fi, Ulkopoliittinen Instituutti, Rauhan-ja konfliktintutkimuskeskus, Suomen Lähi-Idän instituutti ja Maanpuolustuskorkeakoulu. Lisäksi luen eri yliopistojen ja Maanpuolustuskorkeakoulun opinnäytetöitä ja väitöskirjoja. Perustelen tämänkin jutun mielipiteitäni niillä tiedoilla mitä olen edellä mainituista lähteistä saanut. Netti on avannut minulle ovet kaiken tiedon lähteille ja se on ihmeellistä. 
Al-Holin leirillä on ilmeisesti 11 suomalaisnaista ja heillä on yhteensä 33 lasta. Tämä lapsi määrä on minua ihmetyttänyt enkä ymmärrä minkälainen äiti on vienyt lapsensakin sotaa käyvään maahan ja synnyttänyt koko ajan lisää lapsia. Minusta se on vastuutonta. Lähes jokaisella Euroopan maalla on naisia ja lapsia leirillä ja ongelma on kaikille yhteinen. En pysty tuntemaan myötätuntoa näitä suomalaisnaisia kohtaan jotka ovat niin totaalisen hurmaantuneita muslimiuskoon, että ovat lähteneet taistelukentälle asian puolesta. Heillä on ollut ilmeisen vahva tahto lähteä Syyriaan, koska ei ollut varmaankaan ihan yksinkertainen homma päästä Suomesta Syyriaan. Kautta vuosisatojen Suomestakin on lähtenyt nuoria miehiä eri konflikteihin sotimaan kannattamansa asian puolesta tai vain seikkailumielessä. Tietääkseni kukaan heistä ei ole raahannut perhettään ja lapsikatrasta mukanaan sotatoimialueelle. Siinä mielessä näiden ”Isis-vaimojen” toiminta on ainutlaatuista. Nämä naiset ovat täysi-ikäisiä suomalaisen peruskoulun käyneitä lukutaitoisia ihmisiä niin heidän on turha väittää etteivät tienneet mitä Isiksen kalifaatissa tapahtuu. Suomessa on ollut myös vuodesta 2016 asti matkustuskielto Syyriaan ja ne jotka lähtivät tuon kiellon aikana ovat jo siinä rikkoneet lakia ja ottaneet vastuun itsestään omiin käsiinsä. Heidän auttaminen takaisin Suomeen on vähintään kyseenalainen. Heillä on ilmeisesti sukua ja omaisia Suomessa niin eikö nämä naiset voisi ajaa lastensa asiaa ja antaa heidän palata Suomeen turvaan ja lähelle omaisiaan. Mielenkiinnolla seuraan mitä tästä tuleman pitää.


Sodan käyntiä yleensä seuraa maanalainen toiminta

Nyt pitää tarkasti huomioida, että näiden naisten myötä ja isompien lastenkin kautta äärijihadistinen toiminta siirtyy Suomeenkin. Käsittääkseni nämä naiset eivät ole missään haastattelussa sanoneet katuvansa Syyriaan lähtemistä. Sodan käynnin yksi taktiikka on vetäytyä maanalaiseen toimintaan ellei taistelukentällä mene hyvin. Näin joukot pystyvät järjestäytymään uudestaan, kouluttautua sotimista varten lisää ja ehtivät kerätä lisää ihmisiä ja materiaalia puolelleen. Esimerkiksi jatkosodan loputtua suomalaiset upseerit piilottivat armeijan aseita jatkaakseen terroritoimintaa ns.maan alta. Voi olla ihan Isiksen suunniteltua taktiikkaakin pyrkiä järjestämään nämä naiset takaisin Eurooppaan ja hankkimaan uusia kannattajia jihadisteille. Voi olla, että näen asiat liian mustina, mutta sinisilmäinenkään ei pidä olla. Koko Isisin toiminnan päämäärä onkin ollut tehdä terrori-iskuja ympäri Eurooppaa ja näitähän on ihan riittävästi jo nähtykin. Jos nyt tunnetaan myötätuntoa näitä naisia kohtaan se voi johtaa siihen, että me itse joudumme pelkäämään henkemme puolesta.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi22:25

    Kaikkea sinäkin viitsit seurata. Luulisi, että työ vie jo niin paljon aikaa ettei sitä liikene turhaan hölynpölyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viitsin seurata todella paljon muutakin mikä voi jonkun toisen mielestä olla ihan turhaa. Me ihmisethän olemme niin erilaisia ja hyvä niin.
      Laitoin listan näistä seuraamistani sivustoista sen takia, että lukija näkee mihin perustan mielipiteeni. En suinkaan tarkoittanut, että niitä pitäisi muiden lukea. Tosin tiedän lukijoissa olevan monia jotka seuraavat saman tyyppisiä asioita.

      Inkeri

      Poista
  2. Anonyymi09:02

    Hyviä sivustovinkkejä. Tsekkailinkin jo muutamaa. Kiitos, Inkeri.

    Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sait luettelostani vinkkejä. Netti on niin täynnä mielenkiintoista tietoa, että aika ei riitä kuin pieneen osaan.

      Inkeri

      Poista