tiistai 17. syyskuuta 2019

Iho reagoi mielialaan

Tiedän ottavani esiin taas vaikean asian josta joku lukija voi loukkaantua. Aina, kun kirjoitan mielialan vaikutuksista ihoon saan kommenttiryöpyn siitä, että pitääkö sitten mennä psykiatrille, kun haluaa ihonpuhdistusta. Minusta on käsittämätöntä, että vielä nykypäivänä mielenterveys on niin arka asia.

Stressi vaikuttaa ihoon

Jokainen ihminen kokee jossain elämän vaiheessa stressiä, mutta kaikilla se ei näy heti ihossa. Joillakin jo pienikin stressaava kuormitus tuottaa näkyvän tulehduksellisen finnireaktion. Atoopikoilla iho yleensä reagoi stressiin kuivan kutisevalla ihottumalla joka saattaa olla vain laikkuina kasvoilla, mutta myös vartalollakin. Tämä elimistön suhtautuminen stressiin on jokaiselle yksilöllistä eikä sitä pysty muuttamaan. Tosin olen huomannut, että ihmisen vanhetessa nuo stressireaktiot vähenee. Asiakkaat yleensä hyvin tiedostavat, että heillä on tällainen taipumus ja varautuvat siihen joillakin täsmähoito tuotteilla. Mitä nopeammin iho saa tehokasta hoitoa sitä nopeammin iho paranee. Nyt myyntiin tulleet Dermalogican Age Bright Serum (65€) ja Age Bright Spot (45€) ovat oikein hyviä nopeita apukeinoja ettei finnit pääse pahenemaan. Hoito kannattaa aloittaa heti, kun huomaa ensimmäiset merkit ihon ärsyyntymisestä niin se ei ehdi kovin pahaksi. iS Clinicalin Active Serum (89€) on myös erinomainen pika-apu finnireaktioon. Atooppisella ihottumalla reagoivat saavat tehokasta apua kuivuuteen ja punoitukseen naamioilla. Dermalogican Multivitamin Power Recovery Masque (58€) ja iS Clinicalin Hydro Intensive Cooling Masque (95€) rauhoittavat nopeasti kutinaa ja punoitusta. Niitä voi käyttää esimerkiksi vuoropäivinä. Tuollaisen äkillisen kuivuusihottuman hoitoon voi tehdä viikon kuurin näillä naamiolla. Naamioita käytetään vuoron perään ja ne saa vaikuttaa yön yli.
Täplyllä ei ole stressiä ja nämä karvakaverit vähentävät ihmisenkin stressiä.

Mielialalääkkeet vaikuttavat myös ihoon

Kaikilla lääkkeillä on jotain sivuvaikutuksia ja mielialalääkkeiden yleisin haittavaikutus on ihon herkistyminen uv-säteilylle. Yleensä tämä mainitaan apteekissa, mutta kannattaa itse vielä tarkistaa pakkauksen ohjeista mitä siinä kerrotaan. Jos lääke herkistää ihon auringolle ja palaminen tapahtuu nopeasti olisi hyvä pysyä sisätiloissa päivän kuumin aika. Välttämättä hyväkään aurinkosuojavoide ei anna tarpeeksi tehokasta suojaa iholle. Toinen aika yleinen ahdistuslääkkeiden sivuvaikutus on ihon punoittelu ja siihen auttaa Dermalogican Calm Water Gel (49€) kosteusvoide ja Barrier Defence Booster (72€) hoitoseerumi. Lääkkeiden aloitusvaiheessa tällaiset ärsytysoireet ovat pahimmillaan, mutta yleensä elimistö tottuu lääkkeeseen ja reaktiot rauhoittuu ja yleensä jäävät kokonaan pois. Silloin, kun iho on hyvässä kunnossa ja kotihoito on kohdallaan tällaiset ärsyyntymiset ja stressinäpyt ovat vähäisiä, mutta jos iho ei oikein ole tasapainoinen se reagoi nopeasti tilanteisiin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti