perjantai 13. syyskuuta 2019

Vältä vaseliinia

Luin netistä artikkelin vaseliinin ihmeitä tekevästä voimasta ja lukuisista käyttötavoista. Suorastaan järkytyin mihin kaikkeen vaseliinia kehotettiin käyttämään. Vaseliini ei imeydy ihoon ja jää pintaan lillumaan eikä se ole hyväksi iholle.

Vaseliini on mineraaliöljy

Vaseliini ja parafiini kirjataan kosmetiikan raaka-aine luetteloon nimillä minerals oils ja liquid parafin . Kehoitan aina välttämään hoitotuotteita jotka sisältävät  jompaa kumpaa näistä aineista. Vaseliinin ja parafiinin alkuperä on sama kuin moottoriöljyn ja bensiinin eli maaöljy. Vaseliini ei liukene veteen eikä imeydy ihoon ja on siksi sopiva vain suojavoiteeksi. Suojavoiteella tarkoitan esimerkiksi hiusrajan suojaamista värjätessä hiuksia ja me käytämme vaseliinia kestovärjäyksissä ettei väri ota kiinni ihoon. Tuossa netin artikkelissa kerrottiin vaseliinin olevan hyvä silmämeikin poistoaine, huulirasva, kulmakarvojen tasoittaja ja korostus highlight poskipäille. Tiedän, että kaikkiin näihin on vaseliinia moni kokeillut, mutta huonoin tuloksin. Silmämeikin saattaa saada liukenemaan vaseliinilläkin, mutta miten se vaseliini saadaan silmistä pois? Vaseliinin poistaminen iholta ja nimemomaan ohuelta silmänympärysiholta on ongelmallista, koska sitä ei voi huuhtoa vedellä pois. Takuulla sitä menee silmiinkin ja sitten on ikävä rasvakalvo silmien edessä puolipäivää. Yleensä käytetään alkoholipitoista ainetta vaseliinin poistamiseen, mutta se ei onnistu kasvojen iholla. Vaseliini on monen huulirasva talvella, mutta kehoittaisin hylkäämään sen. Vaseliini imee kosteutta limakalvoilta ja kuivattaa huulet entistä pahemmin. Hetken vaseliinin sipaisun jälkeen huulet tuntuukin joustavilta, mutta tämä vaikutus kestää van muutaman minuutin. Kuitenkin se ehtii
antamaan käyttäjälle uskon sen hyviin vaikutuksiin. Vaseliiniin jää äkkiä ”koukkuun”, koska sitä
pitää koko ajan lisätä ettei kuivattava vaikutus tunnu liikaa.



Vaseliini tukkii ihon

Itse pidän vaseliinia eli mineral oilia huonoinpana kosmetiikan raaka-aineena mitä markkinoilta löytyy. Vaseliini jättää ihon pinnalle kerroksen jota ei saa vedelläkään pois ja tämä kerros tukkii ihohuokosten suut. Tahmeaan ihon pintaa takertuu myös kaikki ulkoinen lika ja hien kanssa se on varsinainen velli joka elättää bakteereja. Vähäkin rasvoittuvalla iholla tämä vaseliinikalvo aiheuttaa mustapäitä, finnejä ja miiliumeja. Miiliumien syntysyytä ei oikein tiedetä, mutta vaseliini on ainakin yksi syy niihin. Tarvitaan hyvin voimakas kasvovesi, että vaseliinin saa iholta pois eikä se ole iholle ollenkaan hyväksi. Vaseliinin käyttö highlightina ja kulmakarvojen kurittaja ei myöskään ole iholle
hyväksi ainakaan usein käytettynä. Siitä syntyy sama tukkiva vaikutus, kun vaseliinia sisältävällä voiteellakin. Teoriassa kuulostaa siltä, että ohut kerros vaseliinia korostaa poskipäitä, mutta käytännössä epäilen sitä suuresti. Se vetää kaiken muun meikin kasoihin ja tekee epämääräisen rasvaisen kiillon. Ihoon imeytymättömänä se ei kiinnity kunnolla ihoon ja päivän mittaan se takuulla valuu ympäriinsä. Sama juttu on myös kulmakarvoissa. Sen uskon, että se hyvinkin estää yksittäisiä karvoja sojottamasta ja saa kulmakarvat hyvään asentoon. Mitään muuta meikkiä ei kulmiin voi sitten laittaakaan, kun ne alkaa valumaan pois ja myös tukkiintumisesta on taas tuloksena finnit. Pidän parhaana jättää käyttämättä kaikki tuotteet missä on hiukankin vaseliinia.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi18:14

    Aika kovia väitteitä tässä tekstissä. Ensinnäkään vaseliinin tukkivuudesta ei taida olla kovinkaan montaa puoltavaa tutkimusta? Ja toisekseen, ihoa tukkiva vaikutus riippuu ihotyypistä. Yhtälailla luonnollisempi kookosöljy tai jokin muu kasviöljy voi tukkia ihohuokosia.

    Toiseksi sanoit, että tulisi välttää tuotteita joissa on vähänkään vaseliinia. Kovasti hehkuttamissasi iS Clinicalin joissakin tuotteissa on juurikin sitä vaseliinia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinaista tutkimusta on vaikea löytää mistään kosmetiikan raaka-aineiden yksittäisestä vaikutuksesta. Tämä juttu perustuu omaan työkokemukseeni ja havaintoihin lukemattomista ihoista. Samoin kaikissa käymissäni koulutuksissa on mineraalirasvojen kohdalla aina kerrottu tästä tukkivuudeta, koska ne eivät ole vesiliukoisia. Luonnon raaka-aineista saadut öljyt kuten mainitsemasi kookosöljy liukenevat veteen ja ovat sen takia helpompi poistaa iholta.
      En lähtisi syyttämään ihotyyppiä vaseliinin tukkivasta vaikutuksesta. Ihotyyppiä ei voi muuttaa, mutta vaseliinia sisältävät tuotteet voi jättää käytöstä pois. Ei ole mitään järkeä kerätä tukkeutumia ihoon ja kuitata ne sillä, että ihotyyppi nyt sattuu olemaan tällainen, mutta voidetta en vaihda.
      Nyt en ymmärrä mihin väitteesi perustuu, että iS Clinical sisältää mineraalirasvaa? Tarkistin tämän vielä uudestaan amerikkalaiselta pääkouluttajalta ja se väite ei pidä paikkaansa. Ainoastaan tuossa täyteläisessä Shield Cremessä on pieni määrä farmakologisen tason puhdasta mineraaliöljyä suojaavassa tarkoituksessa. Se on aivan eri asia kuin tavalliset epäpuhtaat mineraaliöljyt joita nykyään pidetään myös karsinogeeneinä. Ei olisi mitään järkeä ihastella ja kehua tuotesarjaa joka sisältäisikin jotain mössöä. Olen oppinut kokemuksen kautta erottamaan parilla sipaisulla, jos voiteessa on näitä tyypillisiä mineraalirasvoja. Enkä halua itse sellaisia käyttää niin miksi niitä muillekaan myisin.
      Olen pahoillani, että jouduit odottamaan vastaustani. Halusin kuitenkin ensin tarkistaa suoraan Amerikasta, että voiko jonkun muun raaka-aineen kuluttaja ymmärtää mineraalirasvaksi. Tai onko heille tullut aikaisemmin tällaisia väitteitä.

      Inkeri

      Poista