lauantai 4. tammikuuta 2020

Auringon kaksi eri puolta

Näin Thaimaan lomalla on hyvä syy ottaa taas esiin auringon vaikutukset. Auringolla on kaksi eri vaikutusta jotka ovat toistensa kääntöpuolet. Uv-säteily on tappavaa, mutta toisaalta se hoitaa ihoa ja mieltä.


Valo virkistää


Suomen sateisesta talvesta tulleena ymmärrän konkreettisesti auringon merkityksen mielialaan. Olen ikääntyessäni huomannut, että marraskuun pimeys aiheuttaa entistä enemmän alakuloa ja saamattomuutta. Itse kärsin eniten juuri tuosta saamattomuuden tunteesta ja siitä, että aloitekyky vähenee. Märkä pimeys tekee tunteen, että raahautuu vaan eteenpäin päivästä toiseen ja heti ensimmäinen kirkas luminen pakkaspäivä häivyttää tämän olotilan. Alan jo ymmärtämään niitä jotka muuttavat talveksi tänne Thaimaahan, koska ilmasto on niin paratiisimainen. Lämpötila on aina tasainen kolmenkympin kieppeillä eikä se ole tuskaisen kuumaa vaan miellyttävää. Atoopikoille, psoriaatikoille ja muuten kuivasta ihosta kärsiville tämä ilmasto on parasta hoitoa. Tiedän monta atooppista asiakastani joiden on välttämätöntä päästä jonnekin etelään keskellä talvea tai muuten iho alkaa menemään rikki ja kortisonia kuluu. Psoriaatikot myös pääsevät iho-ongelmistaan eroon auringon ja suolaisen, mineraalipitoisen meriveden ansiosta. Joillekin acneihoisille uv-säteily on parantavaa, mutta niin ei käy kaikille. Noin puolet ihon rasvaisuudesta kärsivistä pääsevät ongelmistaan eroon auringossa, mutta voi käydä ihan päinvastoinkin. 


Kirjava keski-ikäinen nainen


Itse välttelen aurinkoa kaikin tavoin, koska en halua olla kirjava kasvoiltani. Mihinkään hysteeriseen varomiseen en ryhdy, mutta muutamalla käytöstavalla pystyy hyvin estämään auringon haitat. Oma ihoni on niin kalpea ja suorastaan albiinon valkoinen ettei se kestä palamatta kymmentäminuuttiakaan Thaimaan auringossa. Myös se toisten ihannoima rusketus on minun silmissäni ihon epämääräistä kirjavuutta. On hyvin harvinaista, että yli nelikymppinen saa tasaisen rusketuksen, koska estrogeeni vaikuttaa tähänkin. Varsinkin kasvoilla ihon väri muodostuu eri sävyisistä läiskistä joka mielestäni on kaikkea muuta paitsi kaunista. Laitan noin puolituntia ennen ulos lähtöä aurinkovoiteet kasvoille ja vartalolle. Ylävartaloon, kaulaan ja rintakehään levitän parikin kerrosta, koska yleisin virhe aurinkovoiteiden käytössä on ettei niitä laiteta tarpeeksi. Ulos lähtiessäni käytän myös aina hattua ja aurinkolaseja. 
Tärkein asia omassa suojautumisessani on, että en ole koskaan suorassa auringossa. Pysyn aina varjon puolella tai istun varjon alla. Vältän ulkona oloa päivän kuumimpana aikana eli kahdentoista ja kello kolmen iltapäivällä välillä. Yritän suojata ihoani myös vaatteilla mahdollisuuksien mukaan ja nytkin ostin ohuen ”kauhtanan” mikä suojaa hyvin olkapäät ja käsivarret.

Dermalogican Protection Sport sk 50 on aurinkoloman suosikki.


Toinen syy miksi pysyn nyt enemmän varjossa tai sisätiloissa on se, että lukulaitteeni meni rikki heti ensimmäisenä päivänä. Ilmeisesti se oli lentomatkalla käsilaukussani kolahtanut johonkin ja nyt en saa sitä enää toimimaan. Olenkin iPadin varassa ja sitä on vaikea lukea liian kirkkaassa auringossa. Taas kerran totesin miten helposti tekniikka pettää ja aiheuttaa vaan ongelmia:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti