lauantai 11. tammikuuta 2020

Suomalaisten tapoja suojata iho uv-säteilyltä

Thaimaan lomalla minulla oli pari viikkoa aikaa seurata miten muut turistit suojaavat ihonsa polttavalta auringolta. Katselin suurella kiinnostuksella hotellimme uima-altaalla miten suomalaiset käyttivät aurinkovoiteita ja juttelivat rusketuksen tärkeydestä.

Tieto uv-säteilyn vaikutuksista puuttui täysin

En halua mitenkään sekaantua ihmisten tapoihin suojautua auringolta enkä ole mikään tuomion enkelin kenenkään toimintaa kohtaan. Seuraan ihan ammatillisella kiinnostuksella miten ns.keskiverto suomalainen suhtautuu uv-säteilyyn. Ne seurueet joihin uima-altaalla tutustuin eivät juurikaan tienneet mitään miksi ja miten auringolta suojaudutaan. Eräs noin kolmekymppinen hyvin vaaleaihoinen nuoripari käytti suihkutettavaa suojaöljyä nelosen suojakertoimella. He makasivat uima-altaan reunalla veden ääressä ihan suorassa paahteessa useamman tunnin. Jossain vaiheessa poika valitteli ihon hiukan kirvelevän uidessa ja yritin äidillisesti varoitella, että iho alkaa olla jo todella palanut. Olen varma, että pojalla oli yöllä ja seuraavana päivänä todella tukalat oltavat. Nuoripari käytti hyvin tunnollisesti noin tunnin välein tuota aurinkoöljyä, mutta en kehdannut kysyä miksi he niin tekivät. Luulivatko he todella nelosen suojakertoimen suojaavan vain luulivatko he öljyämisen jotenkin lisäävän ja parantavan rusketusta. Tuo öljy oli kuulemma ostettu paikallisesta marketista ja käsittääkseni Euroopassa ja Amerikassa ei tuollaisia suojakertoimia edes myydä, koska kyseinen ainehan ei ole suojavoidetta. Amerikassa ei alle viidentoista suojakertointa saa edes myydä eikä Euroopassakaan juurikaan näe sitä pienempiä kertoimia. 
Viimeisten tietojen mukaan ei alle kolmekympin suojakerrointa juurikaan kannata käyttää ja tuolla Aasian auringossa suojakerroin pitää koko ajan olla viisikymmentä.
Alle viidenkympin suojakerrointa ei kannata Thaimaassa käyttää.

Aurinko laukaisee ruusufinnin

Tapasimme Thaimaassa myös muutaman puolitutun pariskunnan jotka tiesivät ammattini. Vuosien aikana olemme silloin tällöin tavanneet ja olen laittanut merkille miehellä olevan ruusufinni. Nyt mies alkoi kyselemään minulta miksi hänelle tulee aina Thaimaassa pientä valkopäistä finniä poskipäihin ja nenään ja iho alkaa kirvelemään. Siinä vasta ymmärsin ettei mies tiennyt hänellä mitään ihottumaa olevankaan. Pariskunta epäili aurinkovoiteiden aiheuttavan finnejä ja siksi mies oli luopunut suojavoiteista jo pari vuotta aikaisemmin. Poskipäät ja nenänselkä oli aivan helakan punainen ja voin uskoa ihoa olevan jo kipeä. Altaalla rouva vielä puristeli pahimpia finnejä saadakseen ne kuivumaan pois. Selitin heille kyseessä olevan ihotaudin nimeltä ruusufinni ja se tarvitsisi ehdottomasti lääkärin hoitoa. Kehoitin miestä käymään työterveyshuollossa Suomeen palattuaan saadakseen lääkityksen ihottumaan. Pariskunta ihmetteli hyvin epäuskoisesti, että pitäisikö jonkun ihon punoituksen takia mennä lääkäriin. Luulen, että he keskenään pitivät minua ihan vainoharhaisena juttuineni. 
Onneksi miehen ihottuma oli enemmän poskipäillä eikä nenässä vielä näkynyt talirauhasten liikakasvua. Hoitamattomana ruusufinni voi turvottaa ja tulehduttaa ihon hyvin pahoin ja varsinkin nenä voi suurentua. Talirauhaset kasvaa tulehtuneiksi onteloiksi ja nenän koko voi turvota hyvin pahoin. Onneksi se on hyvin harvinaista ja voi olla, että tuon miehen kohdalla ei tapahdu tulevina vuosinakaan muuta kuin jatkuvaa ihon punoitusta, finnejä ja kirvelyä. Itsekseen tuo ruusufinni ei mene ohitse vaan se on välillä parempi ja välillä pahempi, mutta ilman lääkitystä se antaa koko ajan merkkejä itsestään. 

4 kommenttia:

  1. toisilla vaan ei tiedotus mene perille ,hyvin valitettavaa,jopa kauhistuttavaa,

    VastaaPoista
  2. Ei voi sanoa, kun huh huh.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi08:50

    Apua, en melkein kestä tällaista tietämättömyyttä. Jotenkin on niin vaikeata uskoa, että aivan perusasiat ovat täydellisen hukassa - ja kyse on sentään omasta itsestä.

    Hyviä lomapäiviä silti,

    Leena


    VastaaPoista
  4. Kyllä minullekin oli aika järkytys, kun kuuntelin suomalaisten juttuja hotellilla. Omat asiakkaani ovat niin hyvin perillä aurinkosuoja-asioista, että en ole tiennytkään millaisia tapoja muilla on. Olen kuvitellut tiedon menneen jo hyvinkin perille, mutta käsitykseni on täysin väärä.
    Eräs nuori nainen julisti ettei ole väliä, vaikka vähän palaakin, kun se ei kuulemma enää huomenna pala samasta kohdasta uudestaan. Hänen äitinsä totesi ettei ole värillä väliä kunhan se nahka on vaan punainen.
    Kyllä ihotautilääkäreillä ja kirurgeilla töitä piisaa, kun nämäkin ihmiset joutuu kuitenkin hoitoon hakeutumaan.

    Inkeri

    VastaaPoista