tiistai 14. tammikuuta 2020

Yhteenvetoa vuodesta 2019

Kuningatar Elisabetkin toi esiin puheessaan ettei elämässä aina ole myötämäkeä ja tavalliseen arkeen kuuluu myös kuoppia ja ponnisteluja. Omalla kohdallani koen, että viime vuonna hoitolassa ja itselläni oli tavallista enemmän haastavia vaiheita.

Yrittäjyys stressaa aina

Olen sitä mieltä, että yrittäjän elämään kuuluu aina määrätty määrä stressiä ja yrittäjällä pitääkin olla hyvä stressin sieto kyky. Minun yrittäjäominaisuuksia on ihan oikeasti testattukin, kun Uusyrityskeskuksen eräässä projektissa tehtiin osallistujille päivän kestävä työpsykologin testaus jossa todettiin minulla olevan suorastaan poikkeuksellisen hyvä stressin sieto kyky ja tietysti se on myös kehittynyt vuosien saatossa. Joka tapauksessa koen, että viime vuosi oli tavallista stressaavampi. 
Kaupan käynti Dermalogican maahantuojan kanssa aiheutti monenlaista tunnemyrskyä ja ärsyyntymistä minulle ja Marille ennen kuin tilanne rauhoittui ja kuluttajahinnat laski. Alkuvuosi oli hyvin poukkoileva ja me suomalaiset kosmetologit koimme saavamme epäoikeudenmukaista kohtelua. Onneksi tilanne selkiytyi juhannuksen tienoilla ja Dermalogica teki hienon hintareformin joka todella paransi kuluttajien asemaa. Dermalogican hinnat laskivat tuntuvasti ja tulivat samalle tasolle meillä Suomessa kuin muuallakin. Lopputulos oli helpotus, mutta se aiheutti myös paljon työtä hoitolan budjetissa ja hinnoittelussa. 
Dermatude-kasvohoito tuli meille marraskuussa 2018 joten viime kevät oli uuden hoitomenetelmän lanseerausta kuluttajille. Tosin siitä työstä saimme huippuhienon palkinnon, kun meidät valittiin syksyllä Suomen parhaaksi Dermatude-hoitolaksi. On ollut myös tosi palkitsevaa esitellä asiakkaille uusi hoito jonka tulokset ovat tehokkaita. Asiakaspalvelu on muutenkin mukavaa ja meillä on paljon tuttuja ihania ihmisiä asiakkaina. Se on todella suuri voimavara, että saa olla päivittäin tekemisissä mukavien ihmisten kanssa.


Kissoilla ei ole koskaan huono päivä ja ne ovat tärkeä voimavara
kotielämässä.

Toimivat kotiolot vähentävät stressiä

Työpaikan hankalat tilanteet sietää hyvin, kun kotona on asiat kunnossa. Kuitenkin viime vuonna ja jo aiemminkin kotielämäni on ollut tavallista stressaavampaa. Rakas Hertta-kissa alkoi sairastamaan jo alkukeväästä ja se aiheutti paljon surua ja murhetta. Kotieläimen sairastuminen on siksikin niin rasittavaa ettei se pysty sanomaan millainen olotila oikeasti on. Tavallaan joutuu elämään jatkuvassa epätietoisuudessa, kun ei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Käytimme Herttaa lääkärissä monta kertaa ja koko kesän sillä oli joku lääkekuuri menossa. Tuo lääkkeen antaminen kissalle on todella hankalaa ja Hertta selvästi alkoi menemään jo minua karkuun, kun olin aina työntämässä sen suuhun jotain pahan makuista tahnaa. Hertta kuoli 3.10 ja se on ollut meille tosi suuri suru. 
Iäkkäät vanhempani tarvitsevat koko ajan enemmän ja enemmän apua, vaikka pärjäävätkin tilanteeseen nähden erittäin hyvin. Myös mieheni vanhemmat (87v.) aiheuttavat jo hiukan huolta, vaikka he ovatkin terveitä eikä heillä ole muistisairauksia. Onneksi mieheni osaa hyvin hoitaa kotiasioita sekä meillä, että vanhempiensa luona niin ne eivät kaadu minun päälle. Muutenkin hän yrittää kaikin tavoin auttaa silloin, kun minulla on suurin stressi. 
Isäni etenevä muistisairaus aiheuttaa monenlaista yllätystä ja mielipahaa ja olen myös hyvin huolissani äitini jaksamisesta. Onneksi heidän neljä kissaa ja meidän Jösse ja Valtsu ylläpitävät positiivista mielialaa ja he ovat aina hyväntuulisia ja energisiä. Käyn nykyään joka aamu ja ilta tervehtimässä vanhempiani eli aina töihin lähtiessäni ja sieltä tullessani. On ollut vaikea tottua siihen, että pitää koko ajan ilmoittaa omista menoistaan ja kertoa mihin aikaan tulee työstä kotiin. Tämä vaihe elämässä menee aina vaan huonompaan suuntaan enkä halua edes ajatella mitä kaikkea vielä on tulossa. Nämä muuttuneet olosuhteet kotielämässä kuluttaa paljon voimavaroja. Kohta myös Marilla alkaa olla vanhempiinsa liittyviä menoja ja ne ovat vielä hankalampia hoitaa, kun välimatkaa on yli kolmesataa kilometriä. Haluan kaikin tavoin tukea hänenkin muuttuvia olosuhteita ja ilman muuta järjestän työelämämme niin, että hän pääsee käymään vanhempiensa luona heti, kun tarve on. 
Viime vuosina olen konkreettisesti ymmärtänyt miten tärkeää on hyvät harrastukset ja hyvät ihmissuhteet. Hyvät välit puolison kanssa on ensiarvoisen tärkeää ja samoin pitkät hyvät ystävyyssuhteet. Tosin läheisin lapsuuden ystäväni painii näiden samojen vanhushoitoasioiden kanssa kuin minäkin. Uppoutuminen sotahistoriaan ja muihin kirjoihin antaa etäisyyttä ikäviin asioihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti