maanantai 6. tammikuuta 2020

Uutta tietoa Roaccutanen vaikutuksista

Tehokkain lääke acneen on isotretioniini ja sen tunnetuin valmiste on nimeltään Roaccutan. Käytän tässä jutussa tätä Roaccutan nimeä, koska siitä suurin osa lukijoista ja asiakkaista ymmärtää mistä on kysymys.

Acneihon tehohoito

Muistan hyvin, kun Roaccutan tuli myyntiin Suomeen 80-luvun lopulla. Se oli varsinainen ilouutinen acnepotilaille, koska sitä ennen ei ollut oikein mitään kunnon lääkettä tulehtuneeseen rasvaiseen ihoon. Olen seurannut koko työelämäni tarkasti mitä näistä isotretiooni lääkkeistä sanotaan ja kuulen niistä paljon asiakkailtani. Näiden vuosien aikana hoitotavat ja säädökset Roaccutanen kohdalla ovat muuttuneet moneen kertaan. Aluksi ainoa vakava sivuvaikutus joka tiedettiin oli sikiövauriot ja siksi lääkityksen aikana ei saanut tulla raskaaksi. Sitten tämä kielto jyrkennettiin ja nykyisin noin vuoteen Roaccutan kuurin jälkeen ei saa tulla raskaaksi. Kielto laajennettiin koskevaksi myös miehiä eli ketään ei saa tehdä raskaaksi, jos käyttää Roaccutania. Seuraavaksi huomattiin sivuvaikutukset maksaan ja ihon herkistyminen uv-säteilylle. Nykyisin Roaccutan kuurin kanssa pitää naisten  ehdottomasti käyttää e-pillereitä, tai muuta ehkäisyä sekä maksakokeissa käydään noin kuukauden välein. Yleensä Roaccutan kuuria ei mielellään anneta kesää vasten ja vielä muutama vuosi lääkityksen jälkeen pitää auringolta suojautua erittäin hyvin. Omilla asiakkailla olen nähnyt, että vielä vuosien päästä lääkityksestä iho palaa tosi nopeasti ja varsinkin hyvin vaaleilla ihon palaminen on ongelmallista. Iho myös jää punoittamaan useammaksi vuodeksi lääkekuurin jälkeen ja punastuminen  ja lämmön vaihteluiden aiheuttama punoitus lisääntyy.
Roaccutan ja mieliala

Silloin, kun Roaccutan tuli markkinoille sen vaikutuksista mielialaan ei puhuttu mitään. Tosin kolmekymmentävuotta sitten mieliala ja mielenterveysongelmat eivät olleet julkisia puheenaiheita suuressa mittakaavassa. Kuitenkin aloin jo 90-luvun alussa kuulemaan asiakkailta näistä mielialan muutoksista. Ensimmäinen jonka kanssa puhuin näistä mielialavaikutuksista oli eräs miesasiakkaani joka oli huolissaan vaimostaan. Hänen kolmekymppinen vaimonsa söi Roaccutania ja mies kertoi hänen olevan välillä hyvin agressiivinen tai sitten masentunut. Mies oli varma, että syy on lääkkeessä, mutta itse en silloin vielä siihen uskonut. Toisen kerran näistä mielialoista kuulin asiakkaalta jonka teini-ikäinen tytär söi Roaccutania. Tämä äiti oli kauhistunut miten voimakkaita mielialan vaihteluja tytöllä oli ja miten hän raivostuessaan oli suorastaan väkivaltainen. Silloinkin vielä pistin nämä ongelmat teini-iän piikkiin ja niin ilmeisesti lääkäritkin aika yleisesti teki. Olihan tuo Roaccutan eniten nuorten aikuisten käytössä niin ehkä liian pitkään pidettiin mielialavaikutuksia muista kuin lääkkeestä johtuvina. 
Nyt alkuvuonna oli Helsingin Sanomissa juttu, että Roaccutanen pelätään aiheuttavan itsemurhia. Englannissa on aloitettu tutkimus jossa kartoitetaan onko Roaccutanen sivuvaikutuksena myös itsetuhoisuus. Oma kokemukseni tuon lääkkeen voimallisista vaikutuksista antaa minulle syyn uskoa, että syvä masennus ja itsetuhoisuus voi hyvin johtua Roaccutanesta. 
Roaccutan altistaa ihon palamiselle joten viidenkympin aurinkosuoja on välttämätön. Hyvä vaihtoehto on Dermalogica Protection Sport joka sopii acneihollekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti