perjantai 17. tammikuuta 2020

Ripsipidennykset ja rakennekynnet sisältävät suuren allergiariskin

En oikein tiedä miten suhtautuisin tähän Ylen uutiseen ripsiliimojen ja rakennekynsien aiheuttamista allergoista. Asia on nostettu uutiseksi ihan, kun se olisi keksitty vasta nyt. Itse olen puhunut ja kirjoittanut näiden aineiden allergisoivista vaikutuksista parikymmentä vuotta.

En koskaan altista asiakastani ongelmille

Olen erittäin tyytyväinen ettei minun tarvitse setviä omassa hoitolassani näitä esiin tulleita ongelmia. Oma ammattitaitoni ja hyvät perustiedot estivät minua koskaan sekaantumasta näihin ripsi- ja rakennekynsi asioihin. Minun johtotähteni on se, etten koskaan altista asiakastani hoidoille ja menetelmille jotka aiheuttavat ongelmia nyt tai myöhemmin. Tämä ammattitaitooni perustuva mottoni on pelastanut meidän asiakkaat ja minut ja Marin vakavalta sairastumiselta.
Rakennekynnet tulivat Suomeen 1990-luvun lopulla ja kävin silloin yhden kurssin, että pääsin perille mistä oli kysymys. Noihin samoihin aikoihin oli Työterveyslaitoksen eli TTL:n järjestämä hoitoalalle ja kosmetologeille tarkoitettu Iho-, ja allergia seminaari. Silloin Työterveyslaitoksen johtava ihotautilääkäri oli Lasse Kanerva jota missitohtoriksikin tituleerattiin. Valitettavasti Kanerva sai melko pian seminaarin jälkeen aivoinfarktin ja jäi pois työelämästä. Muistan hyvin, kun hän sanoi ettei siihen mennessä ollut tullut esiin yhtään allergiatapausta joka johti kosmetologin ammatinvaihtoon. Kuitenkin hän ennusti rakennekynsien altistavan tekijänsä niin vakaville allergeeneille, että työperäisiä sairastumisia tulee ja ammattia on vaihdettava. Tuo hänen ennustuksensa on valitettavan totta tänä päivänä. Tilanne paheni vielä lisää, kun kymmenisen vuotta sitten muotiin tuli ripsipidennykset, joiden liima-aineet myös altistavat allergioille ja astmalle. 

Vakuutusyhtiöt älähti ensimmäisenä

Noin kymmenisen vuotta sitten annoin Hämeen Sanomiin haastattelun ja varoitin näiden kynsien ja ripsien sairastuttavasta vaikutuksesta. Valitettavasti moni kollega ja kuluttaja piti sitä kateellisen puheena, koska silloin kynnet ja ripset oli vielä hyvä bisnes. Samoihin aikoihin juttelin vakuutusalan ihmisten kanssa jotka olivat huomanneet, että kosmetologit alkavatkin sairastumaan ja ammatin vaihdon maksaa vakuutusyhtiö. Silloin jo nousi ensimmäisiä kertoja julkisuuteen, että ripsipidennyksissä ja rakennekynsissä on tällaiset vaarat. Noin 2010-luvun alkupuolella keksittiin uudet ammattinimikkeet ripsiteknikko ja kynsiteknikko ja alalle tuli paljon muitakin kuin kosmetologeja. Heidän koulutuksensa on lyhyt ja ilmeisesti näitä terveyden perusasioita ei heille opeteta. Jossain vaiheessa nämä hommat meni ihan överiksi ja ripsiä ja kynsiä alkoi tekemään kuka tahansa vailla mitään tietoa mahdollisista ongelmista. Tämä alan villiintyminen lisäsi sairastumisia, harmaata taloutta ja asiakkaiden huijaamisia.

Eniten olen ollut huolissani näistä työntekijöistä, jotka altistuvat joka päivä akrylaateille ja liuottimille. Useimmilla herkistymiset menee niin pitkälle, että kaikesta kosmetologin työstä on luovuttava. Harvoin riittää se, että luopuu pelkistä ripsien ja kynsien teosta. Tietysti kuluttajille allergisoituminen on vakava asia enkä suo sitä kenellekään. He kuitenkin yleensä selviävät sillä, että lopettavat ripsipidennysten ja rakennekynsien käytön. Olen ollut myös huolissani, kun näitä kynsistudioita on keskellä kauppakeskuksia. Miten viereisten liikkeiden työntekijät kestävät tämän altistumisen.

Ylen uutisessa haastateltu kynsiteknikko syytti tiedon puutetta näistä allergioista. Mielestäni tämä ei ole syynä vaan tiedolta suljetaan silmät. On suuri riski käyttää vahvoja liimoja ja liimailla ripsiä toiseen ripseen. Näin lähellä ihmisen arinta aluetta eli silmää ei luulisi kenenkään uskaltavan laittaa mitään vahvoja aineita. Myös tiedotusvälineet herää aivan liian myöhään ja nämä asiat olisi pitänyt nostaa esille jo 2000-luvun alussa.

Minua häiritsee myös julkisen keskustelun epäloogisuus. Mediassa keskustellaan jatkuvasti sisäilmaongelmista ja tietoa tulee joka tuutista miten sairastuttavaa voi olla huonon sisäilman jatkuva hengittäminen. Toisaalta nämä samat ihmiset jotka kärsivät sisäilmaongelmista ottavat huolettomasti ripsipidennyksiä ja rakennekynsiä. Mielestäni ennen kuin etsitään allergeenia jostain muualta pitää nämä pahimmat altistajat poistaa eli risipidennykset ja tekokynnet. Sitten vasta pystytään etsimään kunnolla allergisoivaa tekijää. Kyllä ihmisellä pitää olla joku vastuu omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ei ole mikään pakko lähteä ensimmäisenä muotivillitysten mukaan selvittämättä mitä ongelmia voi näistä tulla.

Tiedän, että tämä kirjoitukseni suututtaa monen ja varmaan omat kollegani ärsyyntyvät mielipiteistäni. Kuitenkin olen aivan varma, että minä ja Lasse Kanerva emme olleet ainoita jotka ymmärsivät ripsipidennysten ja tekokynsien vaarat. Miksi niin harva kosmetologi päätyi samaan ratkaisuun kuin minä eikä lähtenyt mukaan tähän sairastuttavaan muotivillitykseen.


2 kommenttia:

 1. Anonyymi10:53

  Ylen on viimeisten muutaman vuoden aikana kirjoittanut aiheesta useamminkin, todennäköisesti tarkoituksena on pitää yllä keskustelua aiheesta ja muistuttaa mm. kuluttajille että käytössä on tosiaan allergisoivia yhdisteitä jotta kuluttajat/päättäjät osaavat itse pitää asiaa silmällä jos kauneuspuolella ei ole tahtoa/halua säädellä itseään.

  Kuten jutussa nostetaan esiin, akrylaatit eivät ole vain kauneudenhoitopuolella tarkkailtava asia vaan hammaslääketieteessä (ja myös rakennusalalla) pätevät samat suojautumisvaatimukset. Ilmeisesti näillä aloilla akrylaateilta suojautuminen onkin otettu vakavasti ja työhön tehty muutoksia.

  Kuulostaa kovin surulliselta ja huolestuttavalta ettei kauneusalalla ole niin paljon mielenkiintoa / vaatimuksia / halua pitää huolta työntekijöiden ja asiakkaiden terveydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia ei ole ollenkaan niin etteikö kauneusalalla ole halua tai ymmärrystä pitää huolta siitä, että allergeenejä käsitellään asianmukaisesti. Suomen kosmetologien yhdistys SKY jonka hallituksessa allekirjoittanutkin on istunut on parikymmentävuotta vaatinut Valviralta alamme rekisteröimistä joka estäisi sen ettei jokainen youtube videoita katseleva lähde tekemään kosmetologin hommia.
   Nyt suurin osa kynsiä ja ripsiä tekevistä on kynsi-ja ripsiteknikoita joiden koulutus on hyvin lyhyt.
   Voin kirjoittaa tästä vielä uusiakin juttuja, koska tämä vyyhti on hyvin moninainen. Iso osa kauneusbisneksestä on luisunut pois koulutettujen kosmetologien käsistä harmaan talouden puolelle jota ei kukaan valvo. Ensimmäinen Suomessa tehty ihmiskauppatuomio on tullut nimenomaan kynsisalongista joka toimi Helsingin keskustassa ja käytti hyväkseen vietnamilaisia. Luuleeko kukaan, että niissä oloissa välitetään allergisoituuko tekijä jollekin? Kuluttajat kuitenkin menee sinne missä hinta on halvin välittämättä siitä osaako tekijä mitään tai onko hän edes vapaaehtoisesti siinä työssä ja meneekö raha ohi verottajan. Kyseessä on niin iso ongelmavyyhti josta pitäisi tiedottaa paljon enemmän. Meidän omassa ammattilehdessä tiedotetaan asioista koko ajan, mutta meidän voimavarat ei tähän riitä tämän suurempaan medianäkyvyyteen.
   Toivoisin, että naistenlehdet tekisivät oikein juttukampanjan ettei kukaan ainakaan tietämättään allergisoidu.

   Inkeri

   Poista