keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Rusketus kertoo ihmisestä paljon

Mietin vielä näitä Thaimaan kokemuksia ja ihmettelen intohimoista auringonottoa. Kirjoitan tästä siksikin, että löytäisin jonkun ymmärrettävän selityksen miksi ihon pitää olla ruskea. Sen kyllä ymmärrän, että meillä suomalaisilla on tarve valoon ja lämpöön, mutta sehän ei tarkoita ruskettumista.

Rusketus on muotiasia

Ruskettuneen ihon ihannointi ei ole mikään vanha juttu vaan vasta 50-luvulla Suomessa aloitettiin ihannoida päivettynyttä ihoa. Vielä 1800-luvulla rusketusta vältettiin kaikin tavoin. Rusketus on aina kertonut yhteiskuntaluokasta ja vielä 1900-luvun alussa köyhällistö ja työväki ruskettui, koska heidän oli pakko tehdä töitä ulkona keskipäivän polttavassa auringossa. Sivistyneistön naiset suojasivat itseään kaikin tavoin ja silloin käytettiin päivänvarjoja, käsineitä ja leveälierisiä hattuja. Myös työväestön naisilla oli monia ihon vaalennuskonsteja, kun lähdettiin tanssimaan tai juhlimaan. Erilaisilla piimäseoksilla ja sitruunalla yritettiin vaalentaa ihoa ja niiden hedelmähapot oikeasti poistivatkin kuollutta ruskeaa solukkoa. Vasta 1920-luvulla Coco Chanel loi muodin jossa ihannoitiin reippaita ulkoilmaihmisiä ja tämä liittyi osittain myös naisten vapautusliikkeeseen. Lyhyemmät hameet, pitkät housut ja ulkoilun ihannointi auttoi naisia tasa-arvoisempaan elämään. Turistimatkailu alkoi 1950-luvulla ja rusketus kertoi siitä, että ihmisellä oli varaa käydä ulkomailla keskellä talvea. Miljonääri Aristoteles Onassis sanoi ruskettuneen ihon kertovan varakkaasta ihmisestä joka pystyi makoilemaan auringossa silloin kuin tahtoi eikä ollut pakko tehdä työtä sisätiloissa. Jostain vastaavasta kertoo nykyinenkin rusketuksen ihailu. Uima-altaalla ollessani ja kuunnellessani suomalaisia luin rivien välistä tärkeää olevan, että työkaveri ja naapurit huomaavat ulkomailla käynnin. Varsinkin miehillä punaruskea hilseilevä iho ei ollut tarkoitettu komistukseksi vaan tiedoksi tutuille, että etelässä on käyty. 
iS Clinicalin Eclipse sk 50 (52€) sopii myös miehille ja kaljuun päälakeen.

Pelkkä aurinkosuoja ei estä rusketusta

Itse en halua yhtään rusketusta iholleni ja palasin Suomeen juuri niin valkoisena kuin lähdinkin. Tästä suojautumisesta ei ole yhtään sen suurempaa vaivaa kuin rusketuksen hankkimisessakaan. Laitoin  aamulla ulos lähtiessäni vähintään viidenkympin aurinkosuojan ja pukeuduin olkapäät ja polvet suojaaviin hellevaatteisiin. Myös lippis tai leveälierinen hattu on tärkeä sekä aurinkolasit.  Tämän jälkeen pysyn aina varjon puolella ja tulen mielelläni pahimman paahteen ajaksi sisätiloihin lepäilemään ja lueskelemaan. Ellei halua iholleen yhtään aurinkoa pelkät suojavoiteet eivät riitä vaan sen lisäksi muistetaan vaate, varjo ja siesta. Paljon ulkoliikuntaa ja vesielämää harrastaville auringosta pois pysytteleminen on vaikeaa, mutta heillä taas tehokas aurinkosuojavoide ja hyvä ihonhoito pitää rusketuksen tasaisena. Suurin osa ihmisistä nauttii ulkona liikkumisesta enemmän kuin minä ja he saavat kyllä rusketusta, mutta hyvien suojakertoimien kanssa se ei ole niin ihoa sairastuttavaa kuin itsensä grillaaminen rusketus tarkoituksessa. 

2 kommenttia:

  1. Anonyymi22:23

    Ei liity suoraan tähän postaukseen, mutta tiedustelenpa siltikin tätä kautta. Onko teillä skin perfect primeria hyllyssä ja sitäkautta verkkokaupan kautta saatavilla? Tuubini on loppu. Maahantuoja ilmoitti että saavat uutta erää vasta helmikuussa, jonkin sortin tuontannollinen ongelma ilmeisesti. En viitsisi alkaa korvaamaan tuotetta etsimään kun tämä on ollut jo vuosikausia ihan pettämätön suosikki aamuisin. Terkuin, Timo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti meillä on tuo sama tilanne, että varasto on tyhjä ja odotamme epätoivoisesti täydennystä. Tänään suljimme SkinPerfect Primerin sk 30 pois verkkokaupastakin, koska viimeinen tuubi lähti meiltä eilen.
      Tämä on tosi kurja tilanne, että meidän suosikkituotetta ei saada. Maahantuoja ei edes tiedä tuleeko sitä helmikuun alussa vai loppupuolella. Dermalogicalla on jokin tuotannon ongelma, kun jotain raaka-ainetta ei ole saatu. Ensimmäinen kerta minun työurani aikana, kun joku tuote on poissa raaka-aine pulan vuoksi.
      Vaihtoehtona suosittelen Dermalogican värillistä päivävoidetta Sheer Tint sk 20 sävy medium 49€.

      Nyt ei voi, kun toivoa, että saamme primeriä pian.


      Inkeri

      Poista