perjantai 9. huhtikuuta 2021

Koronan aiheuttama stressi ilmenee monella tavalla

Yrittäjyys on aina vaativaa, mutta koronan takia siitä on tullut monelle helvetti. Olen luottanustehtävieni aikana kymmeniä vuosia seurannut eri alojen yrittäjiä ympäri Suomea ja nyt näyttää siltä, että ihmiset ovat äärirajoilla ja monet yritykset lopettamista vaille. 


Aina pitää löytyä syyllinen

Korona on pysäyttänyt monet pienyritykset totaalisesti ja suurin osa on henkitoreissaan. Koronan loputtuakin jää yrityselämään niin pahat rauniot, että niiden korjaamiseen menee aikaa. Ihmisten kulutustottumukset ovat niin muuttuneet koronan takia, että jo senkin takia osalla yrittäjiä ei ole paluuta entiseen. 
Kiristynyt kilpailu ja kovat paineet saa ihmiset käyttäytymään aika erikoisestikin. Tämä näkyy kosmetologien keskuudessa hyvin selvästi. Syytä omaan pahaan oloon haetaan toisista kosmetologeista ja nyt kukaan ei saisi menestyä. Huomioni mukaan kiukkuisempia toisten kivittäjiä on vanhempi ikäluokka joka on ollut yrittäjänä jo pitkään. He syyttävät toisia kosmetologeja ties mistä ja vaativat kilpailun lopettamista.
Nykyinen tilanne on sen verran erikoinen etten olisi ikinä luullut tällaista kohtaavani. Jotkut käyvät sotaa toisten verkkokauppoja, nettimainoksia ja verkkosivuja vastaan. Minäkin olen joutunut tulilinjalle enkä yhtään ymmärrä miksi. Olen pitänyt verkkokauppaa nyt kymmenisen vuotta eikä tätä ennen kukaan kosmetologi ole siihen sanonut yhtään mitään. Nyt suurten kaupunkien kosmetologit ottavat yhteyttä, että en saisi markkinoida omaa yritystäni. Tähän asti olen puhelut ja sähköpostit saanut lopetetuksi hyvässä hengessä ja yrittänyt kannustaa toista, että tästä koronasta kyllä selvitään. Kuitenkin yhteydenotot eivät ole mukavia ja herättää ihmetyksen ihan oudosta ajatusmallista. 
Olen jutellut tästä asiasta yrittäjänaisten edunvalvontaryhmän kokouksissa ja olemme tulleet siihen tulokseen, että ihmisen täytyy aina löytää syyllinen omalle pahalle ololle. Korona on liian abstrakti käsite eikä sille voi soittaa tai huutaa, mutta jonkunlainen helpotus kai tulee, kun pystyy syyttämään toisia tilanteesta. 

Terve kilpailu on asiakkaan hyöty

Minussa herää heti pieni vapaustaistelija, kun huomaan jonkun haluavan rajoittaa tervettä kilpailua. Sitä vartenhan Suomessa on kartellilaki ettei hintakartelleja muodostuisi ja asiakkaat saavat oikean hintaisia tuotteita tai palveluja. 
Itse haluan tuottaa palveluja asiakkaan hyödyksi ja sillä hinnalla mikä on asiakkaalle reilu. En ole koskaan kuvitellut rikastuvani työnteolla ja hyväksyn sen, että yritystoiminnassa on hyviä aikoja ja huonoja aikoja. Omalla kohdallani vielä ei ole kovin huono aika, mutta epävarmuus on suuri. Mietin miten nämä ihmiset palvelevat asiakkaansa, kun heillä on intoa ja aikaa seurata muidenkin paikkakuntien kauneushoitoloita. 
Minusta on aina ollut parasta keskittyä omaan työhönsä ja oman osaamisen parantamiseen eikä rajoittaa toisia. Ensinnäkin se toisten rajoittaminen on täysin turha yritys ja hukkaan heitettyä energiaa. En ymmärrä voivatko ihmiset luulla, että kun he soittavat minulle närkästyneenä hyvistä nettisivuista ja verkkokaupasta minä sulkisin ne heidän käskystään. Miten kosmetologit voi olla niin naiveja, että he kuvittelevat tällä tavoin pelastavansa oman firmansa.
Tämä sama jahtaaminen on käynnissä myös kampaajilla ja vaatekauppiailla, mutta itse tietysti tunnen vain oman alani tekemiset. Mietin sitä, että miten asiakkaat suhtautuisivat kosmetologiinsa, jos he tietäisivät hänen soittelevan kollegoille vaatimuksia heidän yritystään kohtaan. Sen tiedän, että omat asiakkaani pitäisivät minua mielenterveyteni menettäneenä, jos sellaisia tekoja tekisin. Siksi yritänkin suhtautua näihin yhteydenottoihin rauhallisesti ja ystävällisesti, koska ne ehkä pohjautuvat suureen hätään. Tietysti tässä myös lisätään minun taakkaani, mutta toistaiseksi tunnen hyvin sen kestäväni ja onhan minulla hyvät verkostot takanani. 




Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista. 


2 kommenttia:

  1. Yrittäjyys on kiehtonut itseäni jo jonkun aikaa. Tosin tämä korona-aika on hieman laittanut pohtimaan asiaa tarkemmin. Mietin voisiko kevytyrittäjyys olla toistaiseksi järkevä vaihtoehto. Olen samaa mieltä tuosta, että oman osaamisensa parantamiseen keskittyminen on paras vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannustan aina kaikkia lähtemään yrittäjiksi, jos se alkaa kiehtomaan, mutta nyt koronan takia kannattaa olla entistä varovaisempi. Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto harjoitella yrittäjyyttä ettei joudu heti pulaan ellei kaikki mene suunnitelmien mukaan.
      Yleensä helpointa on valita sellainen elämän vaihe, että lapset on jo tehty ja muu elämä vakaalla pohjalla. Myös puolison ja perheen tuki on tärkeä. Yrittäjän pitää olla myös hyvin terve, koska sairausloman mahdollisuus on heikko ja stressin sietokyky pitää olla hyvä. Jos tietää stressaavansa pienestäkin epävarmuustekijästä kannattaa miettiä onko yrittäjyys oikea vaihtoehto. Jatkuva stressissä eläminen aiheuttaa fyysisiä sairauksia ja jotkut kestävät paineita paremmin kuin toiset.
      Onnea yrittäjyyshaaveellesi!

      Inkeri

      Poista