tiistai 2. marraskuuta 2021

Elvyttävä kosmetiikka ei sovi pikkulapsille

En ymmärrä lasten kasvatuksesta mitään ja olen nykyisin hyvin vähän tekemisissä pikkulasten kanssa, koska heitä ei ole lähipiirissäni. Kuitenkin pääsen osalliseksi lasten elämästä asiakkaiden ja omien asiakaspalvelukokemusteni kautta.


Pitääkö lapsen saada kaikki?

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana olen törmännyt työssäni ilmiöön, mitä ei vielä viime vuosisadalla ollut. Näen työssäni, että äidit nostavat pikkulapsensa päättävään asemaan itsensä rinnalle ja asioita tehdään yhdessä kuin kaverukset ikään. 
Minulta kysytään aina vain useammin, voisinko tehdä kasvohoidon seitsemänvuotiaalle tai voiko viidenvanha käyttää äitinsä kanssa seerumia. Minun pitää opetella jokin uusi käytösmalli näitä tilanteita varten, koska nyt ensimmäinen tunnereaktioni on ärtymys. Eikä se auta asiaa, jos minä kiukustun ja tuiskahdan jotain, vaan minun pitää löytää sanat selittämään, ettei kosmetologin palvelut ole tarkoitettu alle kouluikäisille. 
Tosin pelkään, että joudun vielä senkin vaiheen näkemään, kun trenditietoisille pikkulapsille on kehitetty joku kasvohoitomenetelmä. Totta kai markkinamiehet nämä kehittävät, koska vanhemmat ovat niitä valmiita ostamaan. Minun mielestäni on outoa, että viidenvanhan tyttären pitää saada käyttää kaikki samat ihonhoitotuotteet kuin äitinsäkin. Äidit eivät uskalla tai halua kieltää lapseltaan mitään ja jos lapsi haluaa levitellä Super Serumia kasvoilleen, niin äiti sen sallii. En nyt halua syyllistää vain äitejä tästäkin, vaan varmasti isätkin niin tekevät, mutta minä näen työssäni vain äitien ja mummojen tekemiset.


Osa kosmetiikasta on haitaksi lapsen iholle

Parikymmentä vuotta sitten törmäsin ensimmäistä kertaa näihin lapsiasiakkaisiin. Eräs nuori perhe tuli ostoksille, noin kolmekymppinen isä ja äiti sekä ehkä 7-8-vuotias poika. Isä selitti, että he ostaisivat ambulanssituubia. Ymmärsin heti, mitä hän tarkoitti, koska Dermalogican Multivitamin Power Recovery Masquen (58€) lempinimi Amerikassa on ”ambulanssi tuubissa”. Nimi juontaa siitä, että tämä multivitamiininaamio auttaa nopeasti monenlaisiin iho-ongelmiin. 
Myin tuon tuotteen ja löin sen kassaan ja samalla selitin äidille, joka pysytteli taka-alalla, miten tuotetta käytetään. Hän oli ihmeissään ja totesi tuotteen tulevan tuolle pikkupojalle. Olin aivan äimistynyt, että mitä lapsi tekee Age Smart -linjan tehonaamiolla ja yritin selittää, ettei se sovi pikkulapsen iholle. Sitten olikin vanhempien vuoro hämmästellä, että miksi ei sovi? 
Asiaa selvitellessäni ilmeni, että pikkupoika oli käynyt hoitolassa mummonsa kanssa lahjakorttiostoksilla ja olin antanut mummolle näytteen tästä kyseisestä naamiosta ja selittänyt tuon ambulanssi-tuubissa-jutun. Ymmärrän hyvin, että se pienen pojan mielestä kuulosti jännältä, mutta sitä en oikein ymmärrä, miksi vanhemmat lähtivät juttuun mukaan. Lopputulos oli se, että poika sai naamionsa, enkä pystynyt nopeassa tilanteessa selittämään ja perustelemaan vanhemmille, miksi tuote ei käy heidän pojalleen. 
Nykyisin on aika yleistä, että pienen tytön äiti kysyy tuoteostoksilla joka tuotteen kohdalla, voiko alle kouluikäinen tyttö sitä käyttää. Yritän aina selittää, ettei pikkulapsi tarvitse sentyyppistä kosmetiikkaa iholleen. Tuotteet voivat jopa ärsyttää lapsen ihoa tai vähintäänkin arvokas tuote menee hukkaan. 
Usein äiti alkaa empimään, kun kerron tuotteen olevan vain hänelle itselleen. Ihan kuin äiti kokisi syyllisyyttä ostaessaan pelkästään itselleen jotain tai pelkäisi, miten selittää lapselle, ettei tuote olekaan häntä varten.
Minä en ole oikea ihminen keksimään, miten lapsi otetaan äidin ihonhoitopuuhiin mukaan ilman, että jokainen aine laitetaan myös lapselle. Tietysti lapsi haluaa leikkiä ja sehän on mukavaa äidin ja lapsen touhuilua, mutta mielestäni sen pitää pysyä leikkinä. 
Teini-ikä onkin jo eri asia ja minä pystyn hyvinkin auttamaan 11-vuotiasta ensimmäisten finnien ilmestyttyä. Onhan Dermalogicalla Clear Start -hoitolinja 11-20-vuotiaille ja siinä vaiheessa nykyisin alkavat rasvoittumisongelmat vaivata. Teini-ikä on muutenkin aikaistunut huomattavasti, mikä on sääli, että lapsi joutuu liian aikaisin astumaan aikuisen saappaisiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti