tiistai 30. marraskuuta 2021

Seimipolku Hämeenlinnassa 29.12.-21 asti

Hämeenlinnan ja Vanajan Seurakunta teki syksyllä ehdotuksen keskustan yrittäjille yhteistyöstä näyteikkunoihin tehtävistä seimiasetelmista, joita kaupunkilaiset voivat kiertää katselemassa. Idean äiti on pastori Marja Vainikka ja olen todella iloinen tästä uudesta yhteistyöstä.



Keskusta tarvitsee elämää

Hämeenlinnan keskusta on ollut jo pitkään henkitoreissaan ja tyhjiä liikehuoneistoja on paljon. Tämä ei ole mikään poikkeustilanne, vaan monessa pikkukaupungissa on käynyt aivan samoin. On vaikea keksiä mitään yksittäistä tapaa, millä keskustaa voisi elävöittää, mutta uskon monella pienellä teolla olevan yhdessä suuri merkitys. Yksi tällainen teko on tämä seurakunnan Seimipolku, joka saa kaikenikäiset ihmiset liikkeelle keskustaan.
Projekti on sellainen, että seurakunta teki seimiasetelman kaikkien niiden yritysten näyteikkunaan, jotka halusivat asiaan osallistua. Minulla tuo seimiasetelma on parvekkeella, koska varsinaista näyteikkunaa ei ole. Näitä asetelmia on 13 ja kierros alkaa minun liikkeestäni Raatihuoneenkatu 33. Seurakunta on tehnyt kauniin Seimipolkuesitteen ja kartan, jota jaetaan liikkeissä ja nettisivuilla. Karttaan on merkitty lenkki, minkä mukaan kävellä, että näkee kaikki asetelmat ja kierros päättyy Laurellin Kahvilaan. 
Oma suhteeni kirkkoon on varmaan aika tyypillinen. Käyn kyllä häissä ja hautajaisissa, mutta muuten en seurakunnan palveluja käytä. Kuitenkin minulle oli heti itsestään selvää osallistua tähän seurakunnan ehdotukseen, koska mielestäni tässä edistetään joulun hyvää sanomaa, eikä uskontokunnalla ole väliä. 



Yhteistyö on kaiken perusta

Sarkastisesti voisin sanoa, että pyhällä hengellä on ennenkin noustu kuolleista, joten saahan kuollut kaupunkikeskustakin tästä nostoa. Olen ollut yrittäjä vuodesta 1980 ja vetänyt alkuun Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaiset ja monia muita yrittäjyysprojekteja. Harva projekti on puhutellut minua niin paljon, kuin tämä seurakunnan seimipolkuidea. Voin jopa sanoa, että pidän sitä yhtenä parhaimpana ideana, mitä keskustassa on ollut.
Idea tuli sellaiseen ajankohtaan, että hetki oli juuri oikea tämän tyyppiselle yhteistyölle. Seurakunta ei pyytänyt mitään meiltä yrittäjiltä, vaan tarjosi mahdollisuuden osallistua heidän vetämään projektiin. Pienyrittäjien voimavarat ovat aivan lopussa koronan takia ja jos joku olisi vielä ehdottanut yhteistyötä, joka olisi vaatinut aikaa tai rahaa yrittäjältä ja vielä joulukiireiden aikaan, olisi pinna palannut monelta. Nyt seurakunta lupasi tehdä kaiken työn ja osallistuminen oli maksutonta ja me yrittäjät annoimme ainoastaan tilaa näyteikkunoista. Koin, että yrittäjälle ojennettiin auttava käsi ilman mitään vaatimusta vastineesta. 
Nyt tämä Seimipolku tuo iloa kaupunkilaisille ja lapsiperheet ja muutkin voivat kiertää bongaamassa eri yritysten näyteikkunoita. Se palvelee montaa asiaa, kun keskustaan tulee lisää ihmisiä kävelylle ja he löytävät ja huomioivat eri yrityksiä. Moni yritys saa ilmaista näkyvyyttä, kaupunkilaiset liikuntaa ja hyvää mieltä joulurauhan merkeissä. Tule hakemaan hoitolasta Seimipolkuesite ja lähde kiertämään ja katsomaan erilaiset seimiasetelmat.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti