keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Kirjasuosituksia joululahjoiksi

Mielestäni kirja on aina hyvä joululahja aivan kaikenikäisille. Toinen hyvä vaihtoehto on avata kuukausimaksullinen Storytel, BookBeat tai joku muu e-kirjapalvelu, mistä saa lukea ja kuunnella kirjoja niin paljon kuin haluaa.Historia ja sotahistoria kiinnostavat miehiä

Itselläni on Storytel -sovellus käytössä ja olen siihen tyytyväinen, mutta en osaa sanoa mikä ero näillä eri sovelluksilla on. Itse luen e-kirjat ipadilta, vaikka minulla on parikin lukulaitetta en niitä juurikaan käytä kotioloissa. Matkoilla ne ovat käteviä, koska niiden akku kestää lähes viikon ja niitä voi lukea auringossa. Muuten minulle riittää ipad, joka on muutenkin aina mukanani. Äänikirjat kuuntelen joko kännykällä tai ipadilla riippuen tilanteesta.
Ajattelin tehdä vähän listaa kirjoista, joita voisin suositella joululahjoiksi. Moni asiakas kyselee kirjavinkkejä miestään varten, kun ilmeisesti minun lukemiseni yleensä kiinnostaa enemmän miehiä.

 • LASSE LEHTINEN: MURHATTU MINISTERI – Heikki Ritavuoren elämä ja kuolema. Pidin tästä kirjasta kovasti. Se on erinomainen perusteos Suomen historiasta ja juuri itsenäistymisen alkuvaiheista eli vuosista 1880-1925. 
 • MIKKO PORVALI: VAKOOJAKOULU – Päämajan asiamieskoulutus jatkosodassa. Tämäkin on mielenkiintoinen kirja hyvin vähän tutkitusta aiheesta. Porvali on perehtynyt kaukopartioihin ja vakoojakoulutukseen jatkosodassa ja hänen isoisänsä Antti Porvali on ollut yksi vakoojakoulun kouluttajista. Mikko Porvali on tekemässä väitöskirjaa aiheesta ja tämäkin kirja pohjautuu niihin tietoihin.
 • ELINA VIRTANEN: JÄÄKÄRILIIKKEEN NAISET. Tässäkin kirjassa avataan aihetta, josta ei ole juurikaan aikaisemmin kirjoitettu. Jääkäriliikkeen tukemiseen osallistui paljon naisia: jääkärien sisaria, äitejä ja tyttöystäviä ja heidän työllään oli suuri osuus Suomen itsenäistymisessä. Hienoa, että hekin ovat vihdoin päässeet esiin.
 • ANTTI TUURI: PAAVO TALVELAN ELÄMÄ. Hyvin perusteellinen kirja tunnetun kenraalin ja Marskin luottomiehen elämästä. 
 • MARTTI TURTOLA, MARI AHOKAS: TALVISODAN TUNTEMATON SANKARI – Kenraali W. E. Tuompon tie jääkäristä maanpakolaiseksi 1893–1957. Tuompon elämäkerta kiinnostaa siksi, että hän oli pitkään Mikkelin päämajassa sekä lähellä Mannerheimia ja hänen muistiinpanoissaan on valtavasti tietoa päämajan toiminnasta jatkosodan vuosina. 
 • RUTH BEN-GHIAT: MAHTIMIEHET: TYRANNIEN NOUSU UHO JA TUHO. Hyvä ja perusteellinen tietokirja siitä, miten diktaattorit ovat päässeet valtaan, esimerkiksi Hitler ja Stalin, ja mitä samoja keinoja käyttävät nykyiset mahtimiehet. Paljon tietoa Puolan ja Unkarin nykypäivästä ja niiden johtajien diktatuurista.


Dekkareita ja kaunokirjallisuutta

Itse en juurikaan lue tai kuuntele muuta kuin näitä tietokirjoja ja elämäkertoja, mutta välipalaksi kelpaa dekkarit. Valitettavasti en ole kotimaisista dekkareista löytänyt itselleni mieleisiä, mutta muut pohjoismaalaiset osaavat todella pitää jännitystä yllä.

 • ANNELI KANTO: ROTTIEN PYHIMYS. Tämä Anneli Kannon kirja teki minuun syvän vaikutuksen ja aion lukea muutkin hänen kirjansa. Kieli oli aivan ihanan värikästä ja vilisi kivoja vanhoja sanontoja. Tietysti mieleistä oli myös se, että kirja kertoo Hattulan vanhasta kirkosta ja on kotipaikkani historiaa.
 • LOTTE & SØREN HAMMER: LUMIHYMY. Tämäkin kirja oli iloinen yllätys, koska se on dekkari, joka kertoo natsisaksan aikakaudesta. Se on oikein hyvä kuvaus elämästä sodan aikaisessa Berliinissä, mutta samalla hyvä jännitystarina. Muutenkin suosittelen näitä Hammerin sisarusten dekkareita, koska ne ovat hyvin tasokkaita.
 • RUTH DRUART: VIIMEINEN YÖ PARIISISSA. Tämäkin kirja pohjautuu sodan aikaan ja kertoo ihan jännittävän tarinan rakkaudesta, kun maailma on tullut hulluksi ja heittelee ihmisiä miten sattuu.
 • JAN ERIK FJELL: KUURUPIILO. Fjellin aikaisemmat dekkarit ovat olleet todella hyviä ja siksi tähänkin tartuin. Kuitenkin olin hiukan pettynyt sekavaan tarinaan ja ainakaan kuunnellessa se ei pysynyt kasassa. Suosittelenkin aloittamaan Fjellin vanhemmista dekkareista.
 • ANNA KORTELAINEN: UUSI VIIPURI. Mielenkiintoinen tutkimuksiin perustuva tarina siitä, kun Kekkonen suunnitteli sodan aikana Viipurin siirtämistä muualle Suomeen. Kuitenkin kirja oli liian fiktiivinen minulle, mutta varmaan moni muu pitää tästä. Tarina kertoo paljon Viipurista sodan aikana ja varmaan mielenkiintoinen kirja niille, joiden suku on Viipurista kotoisin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti